Connect with us

Uncategorized

Pensyarah USM dinobat Komunikator Sains Terbaik Dunia

Published

on

KUALA LUMPUR – Pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Siti Khayriyyah Mohd Hanafiah telah dinobatkan sebagai ‘Komunikator Sains Terbaik Dunia’ pada pertandingan Fame Lab peringkat antarabangsa ke-11 di The Arena, Cheltenham, United Kingdom, kelmarin.

Beliau menawan hati panel juri dan memukau beratus-ratus penonton di The Arena, melalui pembentangan berkenaan penggunaan pasangan antibodi-antigen untuk diagnosis penyakit tibi.

Beliau bersaing dengan 27 finalis dari pelbagai negara seperti Australia, Itali, Ireland, Qatar, Korea dan Portugal, sebelum muncul sebagai juara akhir.

Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kaji Hayat, Universiti Sains Malaysia (USM) itu sebelum ini menjuarai saingan Fame Lab peringkat kebangsaan setelah menewaskan sembilan saintis muda tempatan, melayakkan beliau mewakili Malaysia di saingan peringkat akhir, Khamis lalu.

The Cheltenham Science Festival adalah acara yang berlangsung selama enam hari membabitkan bidang sains, kejuruteraan dan seni. Ia membawa saintis dan pemikir terkemuka dunia bersemuka dengan orang ramai untuk perdebatan, eksperimen dan penemuan yang mengejutkan.

Fame Lab International adalah pertandingan menguji kemahiran lisan saintis muda dalam menyampaikan teori dan konsep sains dalam bentuk kreatif dan penyampaian yang mudah untuk difahami oleh khalayak dalam tempoh tiga minit. Setiap persembahan dinilai berdasarkan kandungan, kejelasan dan karisma.

 

Kemahiran penyampaian secara lisan ini adalah salah satu cabang dalam komunikasi sains bertujuan menarik minat umum dengan topik sains dan teknologi yang sering dianggap sebagai sesuatu yang rumit dan tidak menyeronokkan di kalangan orang awam.

Dr Siti Khayriyyah adalah rakyat Malaysia kedua yang memenangi gelaran itu. Keinginan untuk berkongsi perasaan teruja mengenai keindahan fenomena biologi mendorong beliau untuk menyertai pertandingan Fame Lab ini.

Pada tahun 2016, Dr Abhi Veerakumarasivam dari Universiti Putra Malaysia (UPM) diisytiharkan sebagai juara Fame Lab International, apabila dia mengalahkan pemenang kebangsaan dari lebih 25 negara.

Fame Lab dibawa ke Malaysia pada tahun 2015 oleh British Council dengan kerjasama Malaysian Industry-Group untuk Teknologi Tinggi.

Artikel Asal: ismaweb

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending