Connect with us

Uncategorized

Pelajar Malaysia Semakin Maju!

Published

on

Cara pembelajaran remaja atau belia pada masa kini agak berbeza . Ini bukan masalah sosial, tetapi ini merupakan perubahan budaya dalam masyarakat didunia. Perpustakaan kosong, sudut membaca di bilik darjah juga kosong, di rumah tiada motivasi belajar, di sekolah pun tak mahu membaca kerana sibuk berborak dengan rakan.  Kadang-kadang keadaan kelas tidak begitu selesa. Persekitaran yang agak bising dan sempit? Jadi,di mana tempat belajar mereka?

Dunia dah berubah, generasi sekarang juga bertukar selera termasuk memilih tempat mengulangkaji pelajaran.

Jalan-jalan masuk ke restoran makanan segera seperti McDonalds, lazimnya yang berdekatan kolej atau universiti, kafe dan restoran mamak berkemudahan wifi, ya, itulah “sudut membaca” pilihan mereka.

Mengapa belajar diluar ? Sebab utamanya :

  1. Keselesaan di kafe seperti Starbucks, Gloria Jeans, dan Coffee Beans
  2. Layanan dan servis yang baik didalam kafe tersebut , terutamanya WIFI yang laju.
  3. Boleh makan sambil belajar, dan berbincang pada masa yang sama.
  4. Boleh berbual , kalau didalam perpustakaan, tidak dibenarkan berbual.
  5. Pergerakan yang bebas, tidak merasa kekok seperti didalam perpustakaan, atau kelas.

Keselesaan belajar di Starbucks.

Inilah budaya pelajar masa kini, berbeza dengan generasi sebelum ini yang tiada pilihan sama ada dari segi kemudahan mahupun kewangan. Lagipun tidak pernah terfikir pula boleh belajar di kedai makan. Kedai makan waktu dahulu hanyalah untuk makan sahaja, kedai kopi pula tempat lepak si bapa bersama kawan sambil menghirup teh atau kopi, pekena roti canai.

Starbucks menjadi pilihan utama kerana servis, keselesaan tempat, dan mudah.

Bagi generasi sekarang, Kafe merupakan tempat untuk mengadakan mesyuarat, menghabiskan kerja pejabat, mengulangkaji, berinteraksi dengan orang lain dan menunggu trafik jem reda sebelum pulang ke rumah.

Belajar di kelas atau perpustakaan bukan lagi budaya generasi sekarang. Mereka merasakan kekok dan tidak selesa kerana peraturan yang ditetapkan.

Kepelbagaian cara belajar adalah disebabkan ekonomi Malaysia yang baik dan sistem pendidikan yang fleksibel dan efektif. Setiap individu berfungsi dengan cara yang agak berbeza. Dengan sistem pendidikan yang fleksibel serta kemampuan individu untuk terus menyambung pembelajaran mereka diperingkat tertinggi menunjukkan ekonomi Malaysia yang agak stabil dimana semua orang mampu menanggung kos pembelajaran serta kuasa pembeli yang tinggi dimana pertumbuhan perniagaan kafe seperti starbucks adalah tertinggi di Asia Tenggara.

Belia

SOLS 24/7 memperkasakan belia daripada kumpulan B40

Published

on

SOLS 24/7 adalah sebuah organisasi kemanusiaan yang komited untuk berkhidmat, mendidik dan memperkasakan masyarakat miskin dan kurang berkemampuan.

Melalui pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial, SOLS 24/7 telah berusaha untuk mengubah komuniti yang kurang terlatih untuk mengembangkan potensi sebenarnya dalam mematahkan roda kemiskinan.

Menggunakan model dan reka bentuk khas – Sains Bahasa, Sains Teknologi dan Sains Kehidupan – organisasi ini telah menyediakan pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial secara percuma kepada masyarakat yang kurang berkemampuan di Malaysia.

Jom tonton siri pertama temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

Continue Reading

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: