Connect with us

Uncategorized

“Dulu Tahu ‘Kecek Kelate’ Je,” Pengawal Masjid Putra Ini Kini Kuasai 7 Bahasa Untuk Komunikasi Dengan Pelancong

“Dulu Tahu ‘Kecek Kelate’ Je,” Pengawal Masjid Putra Ini Kini Kuasai 7 Bahasa Untuk Komunikasi Dengan Pelancong

Published

on

Seorang pegawal keselamatan, Khairul baru-baru ini menarik perhatian pihak media apabila mengakui fasih 7 bahasa supaya mudah untuk bertutur dengan pelancong asing.  Lelaki berasal dari Kelantan ini mula bekerja di Masjid Putra, Putrajaya kira-kira 15 bulan lalu dan memutuskan untuk mempelajari bahasa berbeza untuk memudahkan urusan komunikasi antara pelancong.

Khairul bekerja selama 12 jam sehari dan itu tidak menghalangnya daripada mempelajari bahasa baru sebelum tidur.

Sebelum ini Khairul hanya fasih bercakap dialek Kelantan dan mula menyedari bahawa orang ramai tidak dapat memahami dialek tersebut.  Daripada situ, dia mula mempelajari bahasa Melayu asli dan selepas 3 bulan, dia mula dapat berkomunikasi dalam bahasa Melayu dengan lancar.

Pengawal Masjid Putra

Sehingga kini, Khairul bukan sahaja fasih berbahasa Melayu tetapi 6 bahasa lain seperti Mandarin, Vietnam, Korea, Jepun, Parsi dan Bahasa Inggeris.

“Masjid ini merupakan salah satu destinasi pelancongan, jadi kita perlu memahami bahasa mereka kerana ada sesetengah pelancong yang tidak fasih bahasa Inggeris.  Untuk memudahkan mereka, kita sendiri perlu mempelajari bahasa mereka.”

Oleh kerana dia tidak menghadiri kelas bahasa yang formal, pemandu pelancong dan pelancong adalah guru terbaiknya. Setiap kali mereka membetulkan bahasa Khairul, dia akan memasukkannya ke dalam buku nota dan mempelajari ucapan yang tepat dengan sebutan yang betul.

Pengawal Masjid Putra

“Tidak kira sama ada mereka pelancong atau pemandu pelancong, saya akan mengambil inisiatif untuk bertanya kepada mereka, dan mereka lebih senang menjawab soalan saya,” tambah Khairul.

Khairul memberitahu, dia akan menggunakan bahasa yang baru diperoleh dalam masa seminggu untuk membiasakan dirinya. Kemudian, mengambil proses pembelajaran dengan serius dan akan bermula dari adjektif dan sebutan, sebelum bergerak ke frasa dan pembinaan ayat.

Pengawal Masjid Putra

Khairul berkata bahawa pelancong lebih bersedia mematuhi arahannya jika dia bercakap dalam bahasa mereka.

“Pelancong yang berpakaian tidak patuh dengan peraturan masjid akan meminjam jubah (dari masjid). Kami akan menasihatkan wanita memakai topi dan pakaian menutup aurat sebelum memasuki masjid, “katanya.

Sumber: Sinchew

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending