Connect with us

dunia

Top 4 Jenama Buatan Malaysia Menjadi Jenama Antarabangsa

Published

on

Sebenarnya ada lebih daripada 20 jenama buatan Malaysia telah menembusi pasaran dunia. Menerusi artikel Gempak.com , admin ingin kongsikan Top #4 jenama tempatan dimana semua orang kenal jenama ini. #MalaysiaBoleh

4 Jenama Antarabangsa Ini Sebenarnya Buatan Malaysia!

 

4 Jenama Antarabangsa Ini Sebenarnya Buatan Malaysia!

Barangan berjenama sememangnya sentiasa mendapat sambutan hangat daripada pengguna, terutamanya di Malaysia.

Tetapi, tahukah anda bahawa empat jenama popular ini disangka buatan luar negara namun pada hakikatnya adalah buatan tempatan.

Berikut kami senaraikan jenama popular buatan Malaysia:


1. BONIA
Pasti ramai di antara anda yang tidak menyedari bahawa jenama beg tangan dan pakaian mewah ini sebenarnya berasal dari Malaysia. BONIA Cooperation Berhad telah ditubuhkan pada 1974. Produk jenama kulit eksklusif ini juga diinspirasikan daripada hasil rekaan Itali.


2. SAN FRANCISCO COFFEE
Mungkin dengan hanya mendengar namanya sudah cukup membuat anda berfikir jenama kopi ini berasal dari San Francisco. Tahukah anda, San Francisco Coffee telah membuka cawangan pertamanya di Malaysia dan syarikat ini dimiliki oleh Lyndarahim Ventures Sdn. Bhd. dibawah pengurusan Datuk Abdul Rahim Zin.


3. THE MANHATTAN FISH MARKET
Nama restoran ini  semenangnya popular di kalangan rakyat Malaysia yang gemarka makanan laut. Namun, restoran ini sebenarnya bukanlah berasal dari Manhattan, New York. Sebaliknya, diasaskan oleh George Ang and Dr. Jeffrey Goh yang merupakan dua orang rakyat tempatan.

4. VOCHELLE
Mungkin ramai yang menyangkakan coklat jenama Vochelle ini adalah produk yang diimport daripada luar negara. Coklat ini sebenarnya diedarkan oleh Maestro Swiss,  sebuah syarikat pengilangan, penjualan, dan pemasaran dalam industri makanan dan minuman Malaysia. Ibu pejabat dan kilang jenama ini bertapak di Pulau Pinang, manakala pejabat jualan terletak di Petaling Jaya, Selangor.

Artikel ini dipetik daripada : www.Gempak.com.
Sumber : Cilisos.my, Taikotai.tv
Olahan : Izzat Ridzwan

covid-19

BERAKHIRNYA MORATORIUM, APAKAH YANG AKAN TERJADI SETERUSNYA?

Published

on

Tiada siapa menyangka tahun 2020 merupakan tahun paling mencabar bagi ramai di antara kita. Di dalam ketidaktentuan keadaan kesihatan global, ekonomi negara di seluruh dunia turut terkesan akibat ancaman pandemik Covid-19.

Industri yang menerima impak paling besar semestinya sektor pelancongan berikutan sekatan daripada dalam dan luar negara. Berdasarkan laporan yang dikeluarkan Berita Harian, di Malaysia sahaja, direkodkan kerugian mencecah RM45 bilion dalam tempoh Januari hingga Jun.

Paling utama, pekerja yang berada dalam sektor ini menerima impak yang jauh lebih besar apabila diberhentikan kerja atau diberikan cuti tanpa gaji berikutan sekatan-sekatan ini. Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri, berkata angka yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) bagi April tahun ini, jumlah pekerjaan menurun sebanyak 1.0 peratus kepada 14.93 juta orang berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Pelaksanaan moratorium dijalankan apabila ramai di antara kita terkesan apabila kebanyakan urusan perniagaan dan perkhidmatan dihentikan ketika Perintah Kawalan Pergerakan mula dilaksanakan. Rakyat telah ada lebihan wang ekoran pelaksanaan moratorium ini dan ini mendorong aktiviti pelancongan dan aktiviti perniagaan dalam negara giat dijalankan.

Meskipun aktiviti pelancongan dalam negara semakin rancak berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mula menampakkan perkembangan positif, nasib sebilangan besar daripada pemain industri dan rakyat masih tidak diketahui sehingga kini.

Pakej-pakej rangsangan ekonomi turut diperkenalkan bagi menyerap impak pandemik Covid-19. Kadar pengangguran pada Julai 2020 turun kepada 4.7 peratus atau 28,200 orang berbanding 4.9 peratus yang direkodkan pada bulan sebelumnya dengan jumlah keseluruhan penganggur adalah 745,100.

Pakej Rangsangan Ekonomi PKS. Kredit infografik Bernama

Ramai yang menjangkakan peniaga khususnya perusahaan kecil dan sederhana (SME) akan gulung tikar impak daripada berakhirnya moratorium ini. Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) menjangkakan terus meningkat mencecah 12 peratus daripada keseluruhan 15 juta tenaga kerja di negara ini.

Namun, apa yang bakal berlaku selepas moratorium berakhir pada 30 September 2020? Adakah kesan positif daripada pakej-pakej rangsangan ekonomi akan kekal selepas ini? Semoga rakyat akan kekal bersatu dalam menghadapi waktu-waktu sukar ini.

 

Continue Reading

covid-19

Impak Pengangguran terhadap ekonomi Malaysia Pasca Covid-19?

Published

on

Adakah kita sudah bersedia? Bagaimana pula dengan persediaan negara dalam menghadapi pengangguran secara besar-besaran ini?

Continue Reading

dunia

Globalisasi dan Fakta Sejarah

Published

on

Fakta sejarah amat penting walaupun berada didunia globalisasi

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: