Connect with us

Teknologi

TOP 5 TENAGA BOLEH DIPERBAHARUI. ADAKAH MALAYSIA BERSEDIA UNTUK MENJADI NEGARA LESTARI?

Published

on

Renewable energy atau tenaga boleh diperbaharui bukanlah sesuatu yang asing bagi kita. Kesedaran serta kempen dalam menggunakan sumber-sumber ini telah banyak digunakan termasuklah penjanaan elektrik bagi semua kawasan termasuklah kediaman dan perindustrian.

1. Tenaga solar.

Mendapat cahaya matahari sepanjang tahun, antara kriteria terpenting dalam penghasilan tenaga solar yang berterusan. Kini, terdapat banyak kediaman yang telah menggunakan panel solar sebagai salah satu cara untuk menggurangkan bebanan penggunaan tenaga elektrik yang lebih lestari (sustainable) dan mampan. 

Ladang jana kuasa solar

Jenama Tesla di antara advokator penggunaan tenaga solar dengan kemunculan Tesla Gigafactory. 

Tesla Gigafactory. Kredit foto Tesla

2. Tenaga angin.

Tenaga angin tidak mencemarkan udara seperti loji tenaga yang bergantung pada pembakaran bahan bakar fosil. Ia tidak menghasilkan pelepasan atmosfera yang menyebabkan hujan asid atau gas rumah hijau (karbon dioksida (CO2) atau metana (CH4)). 

Pusat Jana Kuasa California. Coachella Valley, USA.

Semestinya sumber tenaga ini adalah percuma dan menjimatkan kos.  Pusat jana kuasa angin terbesar di dunia adalah di Pangkalan Jana Kuasa Angin Jiuquan, China.

‘Ladang’ angin di Padang Pasir Gobi, China. Kredit foto Standford University

3. Tenaga berasaskan hidro.

Teknologi hidroelektrik adalah tenaga boleh diperbaharui tertua yang digunakan oleh manusia. Loji tenaga hidroelektrik pertama dibina pada tahun 1878 dan masih merupakan salah satu kaedah paling popular untuk menjana elektrik di kebanyakan negara. Menurut National Geographic, tenaga hidro menjana hampir 20% elektrik hari ini di seluruh dunia dan masih merupakan sumber tenaga boleh diperbaharui yang paling murah. 

Di limpahan air di loji stesen kuasa hidro-elektrik hidro skala kecil di Whitehorse, Wilayah Yukon, Kanada

Penukaran tenaga terma laut (Ocean Thermal Energy Conversion – OTEC) adalah salah satu sumber elektrik daripada air. OTEC adalah proses atau teknologi untuk menghasilkan tenaga dengan memanfaatkan perbezaan suhu (kecerunan termal) antara perairan permukaan laut dan perairan laut dalam.

Pusat penyelidikan OTEC Makai di Hawaii. Kredit foto: Science Alert

Penggunaan kuasa boleh diperbaharui yang ini amat sesuai bagi negara yang dikelilingi lautan kerana sumber yang tidak terhad dan mampu dihasilkan sepanjang tahun. Kini hanya ada satu pusat jana kuasa OTEC yang beroperasi di dunia iaitu yang terletak di Okinawa, Jepun, diselenggara dan diuruskan oleh Universiti Saga.

4. Tenaga biomas

Tenaga biomas adalah penggunaan bahan organik untuk menjana tenaga. Biomas hanyalah bahan organik – fikirkan, barang yang dibuat di alam semula jadi – seperti pelet kayu, guntingan rumput dan juga kotoran. Tanaman, seperti tebu dan jagung, juga dapat digunakan untuk membuat biofuel.

Sebuah gudang terbuka atau unit penyimpanan, dengan pelongsor terbuka menuangkan pelet bahan bakar biomas ke dalam sebuah hopper. Pengeluar bahan api biomas.

Nasib baik, teknologi baru – termasuk kawalan pencemaran dan kejuruteraan pembakaran – telah maju ke tahap bahawa sebarang pelepasan dari pembakaran biomas di kemudahan perindustrian umumnya kurang daripada pelepasan yang dihasilkan ketika menggunakan bahan bakar fosil (arang batu, gas asli, minyak).

5. Tenaga geoterma

Pertama kali digunakan di Itali pada tahun 1904, geoterma telah menjadi sumber tenaga yang konsisten dan berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan. Menurut Badan Tenaga Diperbaharui Antarabangsa (IRENA), tenaga geoterma telah meningkat dengan stabil daripada sekitar 10GW di seluruh dunia pada tahun 2010 menjadi 13.3GW pada tahun 2018.

Tenaga geoterma di Itali pada 1900s

Tenaga geoterma adalah haba yang berasal dari permukaan bawah bumi. Ia terkandung di dalam batu dan cairan di bawah kerak bumi dan dapat ditemukan hingga ke batu cair panas bumi, magma.

Untuk menghasilkan tenaga daripada tenaga geoterma, telaga digali sejauh satu batu ke dalam takungan bawah tanah untuk mengakses wap dan air panas di sana, yang kemudian dapat digunakan untuk menggerakkan turbin yang terhubung ke penjana elektrik. Terdapat tiga jenis loji janakuasa geotermai; wap kering, kilat dan binari.

Stesen Geoterma Wairakei berhampiran Taupo di New Zealand

Bagaimana pula dengan tenaga boleh diperbaharui di Malaysia?

Meskipun begitu, menurut artikel kajian yang dilakukan oleh sekumpulan tenaga pengajar kejuruteraan mekanikal, pada tahun 2009,di Malaysia 94.5% elektrik dihasilkan dengan menggunakan bahan bakar fosil seperti gas asli, arang batu, minyak diesel dan minyak bakar. Sehingga pada 2011 ketika artikel ini ditulis, Malaysia masih menjadi pengeksport tenaga bersih.

Berdasarkan artikel yang dihasilkan oleh Suruhanjaya Tenaga (ST) bagi majalah Energy November 2017, dari segi penjanaan tenaga, kebimbangan berpusat ke arah keselamatan bekalan tenaga bahan bakar di loji janakuasa. Sebilangan besar elektrik penjanaan dihasilkan dengan arang batu dan gas asli. Walau bagaimanapun, trend semasa menunjukkan penurunan dalam negeri pengeluaran gas dengan sistem bekalan yang diregangkan ke hadnya. Sebaliknya arang batu dibekalkan oleh sumber asing, diimport terutamanya dari Afrika Selatan, Australia, dan Indonesia.

Empangan Bakun di Sarawak. Kredit foto: Libur

Di Malaysia, kita sebenarnya cukup bertuah kerana dikelilingi sumber tenaga boleh baharu yang cukup banyak dan tidak hanya tertumpu kepada satu. Menurut Kementerian Sumber dan Tenaga, tenaga boleh ubah yang terdapat di Malaysia adalah biojisim, solar, tenaga hidro mini, sampah bandar dan biogas. Namun, kita sebenarnya terlupa, negara kita dikelilingi lautan. Mungkin penukaran tenaga terma lautan (OTEC) boleh menjadi alternatif kepada isu tenaga di negara kita yang semakin meningkat disamping menjadi salah satu solusi kepada pemanasan global. Tenaga yang boleh dihasilkan 24 jam 7 hari seminggu ini mungkin cara yang terbaik serta menjimatkan wang negara mahupun rakyat! 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Teknologi

Facebook bertukar nama kepada META

Published

on

By

Kredit Foto: Meta Malaysia
Syarikat gergasi media sosial, Facebook yang kini dijenamakan semula sebagai Meta Platforms menyahut cabaran metaverse bagi membolehkan penggunanya terus kekal berhubung, mengembangkan perniagaan serta membina komuniti baharu.
Pengarah Facebook Malaysia, Nicole Tan berkata, pemilihan nama Meta dilihat memiliki hubungan yang jelas dengan metaverse sekali gus menggambarkan komitmen untuk membina teknologi sosial menerusi apa yang ditampilkan oleh keterhubungan digital pada hari ini.
“Kami mempunyai nama syarikat yang baharu, namun misi kami tidak berubah. Fokus Meta adalah untuk membantu membina metaverse dan membolehkan orang ramai saling berhubung, mencari komuniti dan mengembangkan perniagaan.
“Apabila kita merujuk kepada metaverse, kita sedang bercakap mengenai masa depan bahawa individu merupakan tumpuan utama teknologi. Untuk aplikasi Facebook, fokus kita kekal sama, kita mahu menjadikan aplikasi tersebut sebagai sesuatu yang memberi pengalaman terbaik untuk orang berinteraksi,” katanya.
Sebagai rekod, metaverse membawa maksud gabungan dunia maya dan fizikal yang membolehkan pengguna meneroka ke pelbagai tempat tanpa perlu memikirkan lokasi serta jaraknya.
Sesiapa sahaja boleh bertemu dengan pengguna internet yang lain meskipun tidak berada di tempat yang sama.
Metaverse disokong oleh beberapa subset iaitu virtual reality (realiti maya), augmented reality (realiti perantara) dan juga internet.
“Kumpulan dan komuniti dalam Facebook memainkan peranan penting dalam misi metaverse untuk merasai pengalaman ini.
“Apabila kita tidak dapat bersama secara fizikal, metaverse akan membawa kita dengan lebih dekat sekaligus memberi impak sosial yang positif,” jelasnya.
Dari segi perniagaan, metaverse bukan sesuatu yang dibangunkan secara segera, namun ia bakal memberi impak ekonomi yang saksama kepada perniagaan tidak kira besar atau kecil.
Katanya, metaverse dari segi Meta akan menjadi peluang terbesar untuk perniagaan moden dengan kewujudan internet.
Ia akan membantu mengembangkan perniagaan sama ada di Facebook, Instagram atau Whatsapp.
“Peniaga boleh menggunakan metaverse dengan membina saluran perniagaan baharu melalui Facebook shop atau Instagram shop kerana aplikasi Facebook, Instagram, Whatsapp dan Messenger akan kekal relevan di metaverse pada masa depan.
“Sebagai contoh, bayangkan kedai anda di Instagram di dalam ruangan metaverse, peniaga boleh memperlihatkan perniagaan mereka menerusi realiti pengantara dan realiti maya,” katanya.
Menurut Nicole, Meta meletakkan sasaran pada masa akan datang, metaverse akan mencecah bilangan satu bilion pengguna selain menjadi platform perdagangan digital dengan transaksi bernilai ratusan bilion dollar.
“Kami masih berada di peringkat permulaan dan banyak lagi teknologi serta infrastruktur yang perlu dibina. Saya rasa ini akan mengambil masa sekurang-kurangnya 5 hingga 10 tahun lagi untuk visi metaverse menjadi kenyataan.
“Bagaimanapun, untuk menjayakan apa metaverse, ada beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh Meta dan juga industri. Akses internet perlu pantas dan stabil serta mampu dimiliki oleh semua.
“Selain itu, negara juga perlu mengembangkan inovasi teknologi agar ia dapat diketengahkan secara profesional dan mempertingkatkan kemahiran teknologi,” ujarnya.
Meneruskan kelangsungan hidup dalam norma baharu sejak dunia dilanda wabak  COVID-19 secara tidak langsung memperlihatkan betapa pentingnya teknologi pada hari ini.
“Peranan digital semakin penting untuk kelangsungan perniagaan. Tidak hairan jika permintaan pekerjaan berkaitan digital meningkat hampir tiga kali ganda.
“Jadi kami melihat ekosistem teknologi realiti pengantara akan terus berkembang dan permintaan untuk bakat profesional juga semakin meningkat,” Tambahnya lagi.
Sumber: Astro Awani
Continue Reading

Belia

Usahawan muda raih kejayaan melalui teknologi baru

Published

on

By

Alexander (dua kanan) menerima penghargaan daripada Pengerusi Dewan Perniagaan Digital Malaysia (MDCC), Joshua Sew (dua kiri) pada Majlis Anugerah Perniagaan Kecemerlangan Malaysia 2021 di Hotel Marriot, Putrajaya.
Kredit Foto: Faisol Mustafa

Usahawan muda kelahiran Malaysia ini berjaya membuktikan bahawa mereka tidak ketandusan idea sebaliknya terus bersemangat menempuh situasi ekonomi yang kian mencabar ketika ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, beliau kagum dengan keupayaan usahawan muda yang mengguna pakai teknologi dan inovasi dalam perniagaan masing-masing.

Beliau berkata, usahawan tempatan juga membuktikan bahawa mereka sebenarnya boleh malah, mampu untuk memacu inovasi dan pertumbuhan ekonomi negara.

“Kemunculan usahawan seperti mereka mengukuhkan kepercayaan kerajaan terhadap kemampuan belia sebagai harapan negara.

“Keupayaan mereka menyesuaikan diri dalam teknologi baharu membolehkan mereka lebih inovatif dan kreatif dalam meneroka dan memperkenalkan peluang baharu dalam ekonomi dan industri,” katanya ketika berucap pada majlis Anugerah Kecemerlangan Perniagaan Malaysia (MEBA) 2021.

Sebanyak 42 kategori anugerah disampaikan kepada usahawan tempatan yang terbabit dalam pelbagai bidang dan sektor ekonomi.

Tambahnya lagi, usahawan muda juga disaran mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan baharu kerana ia penting bagi menjana pertumbuhan negara serta membuka peluang diperingkat antarabangsa.

Sumber: Kosmo Online

Continue Reading

Teknologi

Microsoft akan melabur US$1bil di Malaysia untuk menubuhkan pusat data

Published

on

By

Foto: Bernama

Microsoft Corporation akan melabur AS$1bil (RM4.12bil) dalam tempoh lima tahun akan datang di Malaysia sebagai sebahagian daripada program perkongsian baharu dengan agensi kerajaan dan syarikat tempatan, kata perdana menteri Malaysia pada 19 April.

Pengumuman mengenai pelaburan terbesar teknologi AS di Malaysia datang selepas Malaysia memberi kelulusan bersyarat untuk Microsoft, Google, Amazon dan firma telekomunikasi negera, Telekom Malaysia untuk membina dan menguruskan pusat data berskala hiper serta menyediakan perkhidmatan ‘cloud’.

Ia juga datang selepas negara itu menyaksikan pelaburan langsung asing (FDI) menjunam sebanyak 68% tahun lepas, penurunan terbesar di Asia Tenggara.

Malaysia telah mempertahankan dirinya sebagai destinasi pelaburan, di mana menteri kewangan baru-baru ini mengatakan ia sedang melihat insentif untuk membantu menarik lebih banyak FDI.

Pelaburan daripada penyediaan perkhidmatan ‘cloud’ ini akan berjumlah di antara RM12bil hingga ke RM15bil dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Sebagai sebahagian daripada inisiatif Bersama Malaysia, Microsoft akan menubuhkan ‘datacentre region’ pertamanya di Malaysia, yang terdiri daripada pelbagai pusat data, untuk menguruskan data dari pelbagai negara,” kata Muhyiddin Yassin

“Datacentre region ini akan menjadi ‘game-changer’ untuk Malaysia,” Naib Presiden Eksekutif Microsoft Jean-Philippe Courtois berkata dalam satu kenyataan, sambil menambah ia akan membolehkan kerajaan dan segala jenis perniagaan ‘transform’ operasi mereka.

Di bawah program itu, Microsoft juga akan membantu sehingga sejuta rakyat Malaysia dalam mendapatkan kemahiran digital menjelang akhir 2023.

Petikan ini telah dialih bahasa. Petikan asal The Star.

#MalaysiaBoleh!

 

 

 

Continue Reading

Trending