Connect with us

Teknologi

TENAGA HIDROGEN: ADAKAH MALAYSIA SEDANG BERGERAK KE ARAH PENCIPTAAN KERETA ELEKTRIK – HIDROGEN HIBRID?

Published

on

Tenaga hidrogen atau bahasa pasarnya tenaga menggunakan air mungkin masa depan kepada industri automotif negara.

Apa itu tenaga hidrogen?

Hidrogen dianggap sebagai sumber tenaga sekunder, biasanya disebut sebagai pembawa tenaga (energy carrier). Pembawa tenaga digunakan untuk bergerak, menyimpan dan menghantar tenaga dalam bentuk yang dapat digunakan dengan mudah. Elektrik adalah contoh pembawa tenaga yang paling terkenal.

Hidrogen sebagai pembawa tenaga penting pada masa akan datang mempunyai sejumlah kelebihan. Sebagai contoh, sebilangan besar hidrogen dapat disimpan dengan mudah dalam beberapa cara yang berbeza, termasuk penyimpanan hidrogen bawah tanah, hidrogen termampat dalam tangki, atau melalui sebatian kimia yang melepaskan hidrogen setelah pemanasan.

Hidrogen juga dianggap sebagai kecekapan tinggi, bahan bakar pencemar rendah yang dapat digunakan untuk pengangkutan, pemanasan, dan penjanaan tenaga di tempat-tempat di mana sukar untuk menggunakan elektrik. Dalam beberapa keadaan, penghantaran hidrogen melalui saluran paip lebih murah daripada menghantar elektrik pada jarak jauh melalui wayar.

Rajah rantaian ekonomi hidrogen. Kredit rajah Grahame, Aiden & Aguey-Zinsou, Francois.

Permintaan kepada tenaga berasaskan tenaga hidrogen

Membekalkan hidrogen kepada pengguna industri kini menjadi perniagaan utama di seluruh dunia. Permintaan untuk hidrogen, yang telah meningkat lebih dari tiga kali ganda sejak tahun 1975, terus meningkat – hampir keseluruhannya dibekalkan dari bahan bakar fosil, dengan 6% gas asli global dan 2% arang batu global akan dikeluarkan untuk pengeluaran hidrogen.

Dalam industri pengangkutan, daya saing kereta sel bahan bakar hidrogen bergantung pada kos sel bahan bakar dan stesen pengisian bahan bakar sementara bagi trak keutamaan adalah mengurangkan harga hidrogen yang dihantar. Pelayaran dan penerbangan mempunyai pilihan bahan bakar rendah karbon yang tersedia dan merupakan peluang untuk bahan bakar berasaskan hidrogen.

Potensi penciptaan kenderaan berasaskan hidrogen di Malaysia

Berdasarkan laporan Berita Harian Online, pada tahun 2019, Malaysia telah pun mengeluarkan prototaip kereta elektrik disepadukan dengan sel bahan api hidrogen (Fuel Cell), yang membolehkan air digunakan sebagai sumber kuasa alternatifnya. Inisiatif ini telah diusahakan di bawah Program Kereta Lumba Elektrik Bersepadu Hidrogen (HyPER) melibatkan 5 buah entiti iaitu NanoMalaysia Bhd, Handal Energy Solutions Sdn Bhd, Pulsar UAV Sdn Bhd (Pulsar), MNA Energy Sdn Bhd (MNA Energy) dan Wheelspin Motorsports, dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Kereta tersebut digerakkan dengan tenaga elektrik sebagai sumber kuasa utamanya yang disimpan secara hibrid dalam ultrakapasitor menggunakan teknologi nano grafin dan bateri litium ion.

PLATFORM kereta elektrik yang disepadukan dengan sel bahan api hidrogen (Fuel Cell). – Kredit foto Berita Harian Online

Bagi teknologi hibrid ini, di bandar, pengguna mudah mendapatkan akses bekalan kuasa untuk mengecas kereta hanya dalam beberapa minit, manakala Fuel Cell digunakan bagi menjana kuasa tambahan atau lebih tork ketika pecutan. Dalam situasi tidak boleh mengecas kereta atau tiada akses bekalan elektrik, pengguna boleh beralih kepada hidrogen sebagai sumber kuasa utama dan kereta itu boleh dipacu oleh air.

Kereta yang digerakkan menggunakan tenaga hidrogen. Kredit foto The Times

Syarikat Linde Malaysia di antara syarikat yang berhasrat untuk mengembangkan industri penjanaan tenaga berunsurkan hidrogen ini. Menurut laporan Careta.my, Linde Malaysia berhasrat untuk memperkembangkan lagi penggunaan sel bahan api berkuasa hidrogen, serta mencipta infrastruktur (bersama rakan niaga) yang membolehkan penggunaan pengangkutan hidrogen-elektrik secara meluas.

Linde Malaysia. Kredit foto Linde Malaysia

Ianya selari dengan pengenalan Rang Undang-undang Kecekapan Tenaga 2019 untuk mengurangkan pelepasan emisi karbon menjelang tahun 2030 sebanyak 45% dan sekaligus membuktikan tenaga penggunaan tenaga hidrogen mampu mengurangkan emisi gas rumah hijau.

 

 

Teknologi

Microsoft akan melabur US$1bil di Malaysia untuk menubuhkan pusat data

Published

on

Foto: Bernama

Microsoft Corporation akan melabur AS$1bil (RM4.12bil) dalam tempoh lima tahun akan datang di Malaysia sebagai sebahagian daripada program perkongsian baharu dengan agensi kerajaan dan syarikat tempatan, kata perdana menteri Malaysia pada 19 April.

Pengumuman mengenai pelaburan terbesar teknologi AS di Malaysia datang selepas Malaysia memberi kelulusan bersyarat untuk Microsoft, Google, Amazon dan firma telekomunikasi negera, Telekom Malaysia untuk membina dan menguruskan pusat data berskala hiper serta menyediakan perkhidmatan ‘cloud’.

Ia juga datang selepas negara itu menyaksikan pelaburan langsung asing (FDI) menjunam sebanyak 68% tahun lepas, penurunan terbesar di Asia Tenggara.

Malaysia telah mempertahankan dirinya sebagai destinasi pelaburan, di mana menteri kewangan baru-baru ini mengatakan ia sedang melihat insentif untuk membantu menarik lebih banyak FDI.

Pelaburan daripada penyediaan perkhidmatan ‘cloud’ ini akan berjumlah di antara RM12bil hingga ke RM15bil dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Sebagai sebahagian daripada inisiatif Bersama Malaysia, Microsoft akan menubuhkan ‘datacentre region’ pertamanya di Malaysia, yang terdiri daripada pelbagai pusat data, untuk menguruskan data dari pelbagai negara,” kata Muhyiddin Yassin

“Datacentre region ini akan menjadi ‘game-changer’ untuk Malaysia,” Naib Presiden Eksekutif Microsoft Jean-Philippe Courtois berkata dalam satu kenyataan, sambil menambah ia akan membolehkan kerajaan dan segala jenis perniagaan ‘transform’ operasi mereka.

Di bawah program itu, Microsoft juga akan membantu sehingga sejuta rakyat Malaysia dalam mendapatkan kemahiran digital menjelang akhir 2023.

Petikan ini telah dialih bahasa. Petikan asal The Star.

#MalaysiaBoleh!

 

 

 

Continue Reading

Teknologi

Apakah ‘Apple Spatial Audio’ dan bagaimana ia berfungsi?

Published

on

Sumber: Pocket-Lint

Audio Spatial diperkenalkan bersama iOS 14 pada September 2020 dan ia merupakan jawapan Apple kepada Dolby Atmos untuk ‘headphones’ dan ‘Sony’s 360 Reality Audio’.

Teknologi ini direka untuk menawarkan bunyi seperti pawagam melalui  ‘AirPods Pro’ dan ‘AirPods Max’ anda menjadikannya kelihatan seperti bunyi yang datang dari sekeliling anda.

Bagaimana ia berfungsi?

Audio Spatial membolehkan anda mendengar audio tiga dimensi daripada video yang mengikuti pergerakan iPhone atau iPad anda.

Idea teknologi ini adalah untuk mencipta semula apa yang anda akan dengar di pawagam, di mana bunyi seperti datang dari sekeliling anda, sama ada di hadapan, di belakang, atau daripada sisi. Untuk melakukan ini, Spatial Audio menggunakan isyarat 5.1, 7.1 dan Dolby Atmos dari filem atau video yang serasi, menggunakan penapis audio dan menyesuaikan frekuensi yang akan disampaikan kepada telinga anda.

Spatial Audio berbeza dengan teknologi lain yang serupa seperti Dolby Atmos untuk ‘headphones’. ‘Accelerometers’ dan ‘gyroscopes’ dalam AirPods Max dan AirPods Pro digunakan untuk mengesan kepala anda dan meletakkan bunyi dengan sewajarnya, tetapi Audio Spatial juga menjejaki iPhone atau iPad anda supaya bunyi yang anda dengar relatif kepada skrin yang sedang anda tonton.

Apabila Audio Spatial diaktifkan dan anda menonton filem atau video yang disokong, jika anda memusingkan kepala anda atau mengalihkan peranti anda, dialog yang anda dengar kekal sama dengan dialog dan aksi pelakon yang sedang anda tonton.

Sumber: Pocket Lint

Cara mendapatkan Audio Spatial

Pertama, anda memerlukan AirPods Pro atau AirPods Max. Anda kemudiannya memerlukan iPhone 7 atau yang lebih baru, iPad Pro 12.9-inci (gen ke-3) atau yang lebih baru, iPad Pro 11-inci, iPad Air (gen ke-3 ke atas), iPad (gen ke-6 ke atas), iPad mini (gen ke-5 ke atas). Anda juga memerlukan kandungan iOS 14 atau iPadOS 14 atau yang lebih baru dan audio visual daripada apl yang disokong. Jika aplikasi menyokong 5.1, 7.1 atau Dolby Atmos maka ia boleh berfungsi dengan Spatial Audio.

Sumber: Pocket Lint

Cara mengaktifkan atau mematikan Audio Spatial?

Ikuti langkah-langkah dibawah untuk mengaktifkan Audio Spatial

  1. Pergi ke ‘settings’.
  2. Pilih ‘Bluetooth’.
  3. Cari ‘AirPods Pro’ atau ‘AirPods Max’.
  4. Tap “i” berdekatan dengan ‘headphone’ anda.
  5. Skrol ke bawah dan ‘on’ Audio Spatial.
  6. Anda juga boleh tap pada ‘Lihat & Dengar Bagaimana Ia Berfungsi’ untuk membandingkannya dengan audio stereo.

Cara mengawal Audio Spatial?

  1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin iPhone anda atau dari bawah ke atas, bergantung pada model iPhone atau iPad anda untuk membuka ‘Control Centre’.
  2. Klik dan tahan pada ‘Volume Control Button’.
  3. Ikon Spatial Audio akan muncul pada skrin baru.
  4. Jika gelombang bunyi kelihatan berlegar pada ikon Spatial Audio tersebut, ini bermakna ia telah diaktifkan. Jika ia tidak bergerak dan ikon itu berwarna biru, Spatial Audio telah diaktifkan, namun ia tidak boleh dimainkan bersama dengan kandungan yang sedang anda dengar atau tonton.

Artikel ini telah dialih kepada bahasa Melayu. Petikan asal Pocket Lint

Continue Reading

Teknologi

Kini Microsoft Teams membolehkan pengguna ‘share invite’ mesyuarat dengan mudah.

Published

on

Microsoft Teams telah melancarkan kemas kini baharu yang memudahkan pengguna ‘share invite’ mesyuarat dengan rakan sekerja mereka. Ciri-ciri baru ini disedari oleh pengguna Twitter Shawn Harry. Ia boleh didapati dalam aplikasi desktop Teams Windows dan macOS serta di web.

Sumber: www.onmsft.com

Kemas kini aplikasi ini telah menambah panel ‘flyout’ baharu ke butang ‘Meet’ dalam tab Kalendar, dengan pilihan untuk memulakan mesyuarat dengan serta-merta atau mendapatkan pautan mesyuarat untuk kegunaan masa depan. Penganjur juga boleh menyalin dan berkongsi pautan dengan peserta lain terlebih dahulu, yang membolehkan mereka menyertai sesi tersebut. Ia boleh diakses sebelum atau semasa mesyuarat.

Pilihan mesyuarat segera ini sangat memudahkan sesiapa sahaja yang menggunakannya. Perlu diingatkan bahawa kemas kini ini dilancarkan secara beransur-ansur kepada semua pengguna Teams, dan secara umumnya akan tersedia kepada semua pengguna pada awal April ini.

Artikel ini telah dialih kepada bahasa Melayu. Petikan asal www.onmsft.com

Continue Reading

Trending