Connect with us

Teknologi

TENAGA HIDROGEN: ADAKAH MALAYSIA SEDANG BERGERAK KE ARAH PENCIPTAAN KERETA ELEKTRIK – HIDROGEN HIBRID?

Published

on

Tenaga hidrogen atau bahasa pasarnya tenaga menggunakan air mungkin masa depan kepada industri automotif negara.

Apa itu tenaga hidrogen?

Hidrogen dianggap sebagai sumber tenaga sekunder, biasanya disebut sebagai pembawa tenaga (energy carrier). Pembawa tenaga digunakan untuk bergerak, menyimpan dan menghantar tenaga dalam bentuk yang dapat digunakan dengan mudah. Elektrik adalah contoh pembawa tenaga yang paling terkenal.

Hidrogen sebagai pembawa tenaga penting pada masa akan datang mempunyai sejumlah kelebihan. Sebagai contoh, sebilangan besar hidrogen dapat disimpan dengan mudah dalam beberapa cara yang berbeza, termasuk penyimpanan hidrogen bawah tanah, hidrogen termampat dalam tangki, atau melalui sebatian kimia yang melepaskan hidrogen setelah pemanasan.

Hidrogen juga dianggap sebagai kecekapan tinggi, bahan bakar pencemar rendah yang dapat digunakan untuk pengangkutan, pemanasan, dan penjanaan tenaga di tempat-tempat di mana sukar untuk menggunakan elektrik. Dalam beberapa keadaan, penghantaran hidrogen melalui saluran paip lebih murah daripada menghantar elektrik pada jarak jauh melalui wayar.

Rajah rantaian ekonomi hidrogen. Kredit rajah Grahame, Aiden & Aguey-Zinsou, Francois.

Permintaan kepada tenaga berasaskan tenaga hidrogen

Membekalkan hidrogen kepada pengguna industri kini menjadi perniagaan utama di seluruh dunia. Permintaan untuk hidrogen, yang telah meningkat lebih dari tiga kali ganda sejak tahun 1975, terus meningkat – hampir keseluruhannya dibekalkan dari bahan bakar fosil, dengan 6% gas asli global dan 2% arang batu global akan dikeluarkan untuk pengeluaran hidrogen.

Dalam industri pengangkutan, daya saing kereta sel bahan bakar hidrogen bergantung pada kos sel bahan bakar dan stesen pengisian bahan bakar sementara bagi trak keutamaan adalah mengurangkan harga hidrogen yang dihantar. Pelayaran dan penerbangan mempunyai pilihan bahan bakar rendah karbon yang tersedia dan merupakan peluang untuk bahan bakar berasaskan hidrogen.

Potensi penciptaan kenderaan berasaskan hidrogen di Malaysia

Berdasarkan laporan Berita Harian Online, pada tahun 2019, Malaysia telah pun mengeluarkan prototaip kereta elektrik disepadukan dengan sel bahan api hidrogen (Fuel Cell), yang membolehkan air digunakan sebagai sumber kuasa alternatifnya. Inisiatif ini telah diusahakan di bawah Program Kereta Lumba Elektrik Bersepadu Hidrogen (HyPER) melibatkan 5 buah entiti iaitu NanoMalaysia Bhd, Handal Energy Solutions Sdn Bhd, Pulsar UAV Sdn Bhd (Pulsar), MNA Energy Sdn Bhd (MNA Energy) dan Wheelspin Motorsports, dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Kereta tersebut digerakkan dengan tenaga elektrik sebagai sumber kuasa utamanya yang disimpan secara hibrid dalam ultrakapasitor menggunakan teknologi nano grafin dan bateri litium ion.

PLATFORM kereta elektrik yang disepadukan dengan sel bahan api hidrogen (Fuel Cell). – Kredit foto Berita Harian Online

Bagi teknologi hibrid ini, di bandar, pengguna mudah mendapatkan akses bekalan kuasa untuk mengecas kereta hanya dalam beberapa minit, manakala Fuel Cell digunakan bagi menjana kuasa tambahan atau lebih tork ketika pecutan. Dalam situasi tidak boleh mengecas kereta atau tiada akses bekalan elektrik, pengguna boleh beralih kepada hidrogen sebagai sumber kuasa utama dan kereta itu boleh dipacu oleh air.

Kereta yang digerakkan menggunakan tenaga hidrogen. Kredit foto The Times

Syarikat Linde Malaysia di antara syarikat yang berhasrat untuk mengembangkan industri penjanaan tenaga berunsurkan hidrogen ini. Menurut laporan Careta.my, Linde Malaysia berhasrat untuk memperkembangkan lagi penggunaan sel bahan api berkuasa hidrogen, serta mencipta infrastruktur (bersama rakan niaga) yang membolehkan penggunaan pengangkutan hidrogen-elektrik secara meluas.

Linde Malaysia. Kredit foto Linde Malaysia

Ianya selari dengan pengenalan Rang Undang-undang Kecekapan Tenaga 2019 untuk mengurangkan pelepasan emisi karbon menjelang tahun 2030 sebanyak 45% dan sekaligus membuktikan tenaga penggunaan tenaga hidrogen mampu mengurangkan emisi gas rumah hijau.

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Teknologi

Facebook bertukar nama kepada META

Published

on

By

Kredit Foto: Meta Malaysia
Syarikat gergasi media sosial, Facebook yang kini dijenamakan semula sebagai Meta Platforms menyahut cabaran metaverse bagi membolehkan penggunanya terus kekal berhubung, mengembangkan perniagaan serta membina komuniti baharu.
Pengarah Facebook Malaysia, Nicole Tan berkata, pemilihan nama Meta dilihat memiliki hubungan yang jelas dengan metaverse sekali gus menggambarkan komitmen untuk membina teknologi sosial menerusi apa yang ditampilkan oleh keterhubungan digital pada hari ini.
“Kami mempunyai nama syarikat yang baharu, namun misi kami tidak berubah. Fokus Meta adalah untuk membantu membina metaverse dan membolehkan orang ramai saling berhubung, mencari komuniti dan mengembangkan perniagaan.
“Apabila kita merujuk kepada metaverse, kita sedang bercakap mengenai masa depan bahawa individu merupakan tumpuan utama teknologi. Untuk aplikasi Facebook, fokus kita kekal sama, kita mahu menjadikan aplikasi tersebut sebagai sesuatu yang memberi pengalaman terbaik untuk orang berinteraksi,” katanya.
Sebagai rekod, metaverse membawa maksud gabungan dunia maya dan fizikal yang membolehkan pengguna meneroka ke pelbagai tempat tanpa perlu memikirkan lokasi serta jaraknya.
Sesiapa sahaja boleh bertemu dengan pengguna internet yang lain meskipun tidak berada di tempat yang sama.
Metaverse disokong oleh beberapa subset iaitu virtual reality (realiti maya), augmented reality (realiti perantara) dan juga internet.
“Kumpulan dan komuniti dalam Facebook memainkan peranan penting dalam misi metaverse untuk merasai pengalaman ini.
“Apabila kita tidak dapat bersama secara fizikal, metaverse akan membawa kita dengan lebih dekat sekaligus memberi impak sosial yang positif,” jelasnya.
Dari segi perniagaan, metaverse bukan sesuatu yang dibangunkan secara segera, namun ia bakal memberi impak ekonomi yang saksama kepada perniagaan tidak kira besar atau kecil.
Katanya, metaverse dari segi Meta akan menjadi peluang terbesar untuk perniagaan moden dengan kewujudan internet.
Ia akan membantu mengembangkan perniagaan sama ada di Facebook, Instagram atau Whatsapp.
“Peniaga boleh menggunakan metaverse dengan membina saluran perniagaan baharu melalui Facebook shop atau Instagram shop kerana aplikasi Facebook, Instagram, Whatsapp dan Messenger akan kekal relevan di metaverse pada masa depan.
“Sebagai contoh, bayangkan kedai anda di Instagram di dalam ruangan metaverse, peniaga boleh memperlihatkan perniagaan mereka menerusi realiti pengantara dan realiti maya,” katanya.
Menurut Nicole, Meta meletakkan sasaran pada masa akan datang, metaverse akan mencecah bilangan satu bilion pengguna selain menjadi platform perdagangan digital dengan transaksi bernilai ratusan bilion dollar.
“Kami masih berada di peringkat permulaan dan banyak lagi teknologi serta infrastruktur yang perlu dibina. Saya rasa ini akan mengambil masa sekurang-kurangnya 5 hingga 10 tahun lagi untuk visi metaverse menjadi kenyataan.
“Bagaimanapun, untuk menjayakan apa metaverse, ada beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh Meta dan juga industri. Akses internet perlu pantas dan stabil serta mampu dimiliki oleh semua.
“Selain itu, negara juga perlu mengembangkan inovasi teknologi agar ia dapat diketengahkan secara profesional dan mempertingkatkan kemahiran teknologi,” ujarnya.
Meneruskan kelangsungan hidup dalam norma baharu sejak dunia dilanda wabak  COVID-19 secara tidak langsung memperlihatkan betapa pentingnya teknologi pada hari ini.
“Peranan digital semakin penting untuk kelangsungan perniagaan. Tidak hairan jika permintaan pekerjaan berkaitan digital meningkat hampir tiga kali ganda.
“Jadi kami melihat ekosistem teknologi realiti pengantara akan terus berkembang dan permintaan untuk bakat profesional juga semakin meningkat,” Tambahnya lagi.
Sumber: Astro Awani
Continue Reading

Belia

Usahawan muda raih kejayaan melalui teknologi baru

Published

on

By

Alexander (dua kanan) menerima penghargaan daripada Pengerusi Dewan Perniagaan Digital Malaysia (MDCC), Joshua Sew (dua kiri) pada Majlis Anugerah Perniagaan Kecemerlangan Malaysia 2021 di Hotel Marriot, Putrajaya.
Kredit Foto: Faisol Mustafa

Usahawan muda kelahiran Malaysia ini berjaya membuktikan bahawa mereka tidak ketandusan idea sebaliknya terus bersemangat menempuh situasi ekonomi yang kian mencabar ketika ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, beliau kagum dengan keupayaan usahawan muda yang mengguna pakai teknologi dan inovasi dalam perniagaan masing-masing.

Beliau berkata, usahawan tempatan juga membuktikan bahawa mereka sebenarnya boleh malah, mampu untuk memacu inovasi dan pertumbuhan ekonomi negara.

“Kemunculan usahawan seperti mereka mengukuhkan kepercayaan kerajaan terhadap kemampuan belia sebagai harapan negara.

“Keupayaan mereka menyesuaikan diri dalam teknologi baharu membolehkan mereka lebih inovatif dan kreatif dalam meneroka dan memperkenalkan peluang baharu dalam ekonomi dan industri,” katanya ketika berucap pada majlis Anugerah Kecemerlangan Perniagaan Malaysia (MEBA) 2021.

Sebanyak 42 kategori anugerah disampaikan kepada usahawan tempatan yang terbabit dalam pelbagai bidang dan sektor ekonomi.

Tambahnya lagi, usahawan muda juga disaran mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan baharu kerana ia penting bagi menjana pertumbuhan negara serta membuka peluang diperingkat antarabangsa.

Sumber: Kosmo Online

Continue Reading

Teknologi

Microsoft akan melabur US$1bil di Malaysia untuk menubuhkan pusat data

Published

on

By

Foto: Bernama

Microsoft Corporation akan melabur AS$1bil (RM4.12bil) dalam tempoh lima tahun akan datang di Malaysia sebagai sebahagian daripada program perkongsian baharu dengan agensi kerajaan dan syarikat tempatan, kata perdana menteri Malaysia pada 19 April.

Pengumuman mengenai pelaburan terbesar teknologi AS di Malaysia datang selepas Malaysia memberi kelulusan bersyarat untuk Microsoft, Google, Amazon dan firma telekomunikasi negera, Telekom Malaysia untuk membina dan menguruskan pusat data berskala hiper serta menyediakan perkhidmatan ‘cloud’.

Ia juga datang selepas negara itu menyaksikan pelaburan langsung asing (FDI) menjunam sebanyak 68% tahun lepas, penurunan terbesar di Asia Tenggara.

Malaysia telah mempertahankan dirinya sebagai destinasi pelaburan, di mana menteri kewangan baru-baru ini mengatakan ia sedang melihat insentif untuk membantu menarik lebih banyak FDI.

Pelaburan daripada penyediaan perkhidmatan ‘cloud’ ini akan berjumlah di antara RM12bil hingga ke RM15bil dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Sebagai sebahagian daripada inisiatif Bersama Malaysia, Microsoft akan menubuhkan ‘datacentre region’ pertamanya di Malaysia, yang terdiri daripada pelbagai pusat data, untuk menguruskan data dari pelbagai negara,” kata Muhyiddin Yassin

“Datacentre region ini akan menjadi ‘game-changer’ untuk Malaysia,” Naib Presiden Eksekutif Microsoft Jean-Philippe Courtois berkata dalam satu kenyataan, sambil menambah ia akan membolehkan kerajaan dan segala jenis perniagaan ‘transform’ operasi mereka.

Di bawah program itu, Microsoft juga akan membantu sehingga sejuta rakyat Malaysia dalam mendapatkan kemahiran digital menjelang akhir 2023.

Petikan ini telah dialih bahasa. Petikan asal The Star.

#MalaysiaBoleh!

 

 

 

Continue Reading

Trending