Connect with us

Uncategorized

Pelajar Malaysia Semakin Maju!

Published

on

Cara pembelajaran remaja atau belia pada masa kini agak berbeza . Ini bukan masalah sosial, tetapi ini merupakan perubahan budaya dalam masyarakat didunia. Perpustakaan kosong, sudut membaca di bilik darjah juga kosong, di rumah tiada motivasi belajar, di sekolah pun tak mahu membaca kerana sibuk berborak dengan rakan.  Kadang-kadang keadaan kelas tidak begitu selesa. Persekitaran yang agak bising dan sempit? Jadi,di mana tempat belajar mereka?

Dunia dah berubah, generasi sekarang juga bertukar selera termasuk memilih tempat mengulangkaji pelajaran.

Jalan-jalan masuk ke restoran makanan segera seperti McDonalds, lazimnya yang berdekatan kolej atau universiti, kafe dan restoran mamak berkemudahan wifi, ya, itulah “sudut membaca” pilihan mereka.

Mengapa belajar diluar ? Sebab utamanya :

 1. Keselesaan di kafe seperti Starbucks, Gloria Jeans, dan Coffee Beans
 2. Layanan dan servis yang baik didalam kafe tersebut , terutamanya WIFI yang laju.
 3. Boleh makan sambil belajar, dan berbincang pada masa yang sama.
 4. Boleh berbual , kalau didalam perpustakaan, tidak dibenarkan berbual.
 5. Pergerakan yang bebas, tidak merasa kekok seperti didalam perpustakaan, atau kelas.

Keselesaan belajar di Starbucks.

Inilah budaya pelajar masa kini, berbeza dengan generasi sebelum ini yang tiada pilihan sama ada dari segi kemudahan mahupun kewangan. Lagipun tidak pernah terfikir pula boleh belajar di kedai makan. Kedai makan waktu dahulu hanyalah untuk makan sahaja, kedai kopi pula tempat lepak si bapa bersama kawan sambil menghirup teh atau kopi, pekena roti canai.

Starbucks menjadi pilihan utama kerana servis, keselesaan tempat, dan mudah.

Bagi generasi sekarang, Kafe merupakan tempat untuk mengadakan mesyuarat, menghabiskan kerja pejabat, mengulangkaji, berinteraksi dengan orang lain dan menunggu trafik jem reda sebelum pulang ke rumah.

Belajar di kelas atau perpustakaan bukan lagi budaya generasi sekarang. Mereka merasakan kekok dan tidak selesa kerana peraturan yang ditetapkan.

Kepelbagaian cara belajar adalah disebabkan ekonomi Malaysia yang baik dan sistem pendidikan yang fleksibel dan efektif. Setiap individu berfungsi dengan cara yang agak berbeza. Dengan sistem pendidikan yang fleksibel serta kemampuan individu untuk terus menyambung pembelajaran mereka diperingkat tertinggi menunjukkan ekonomi Malaysia yang agak stabil dimana semua orang mampu menanggung kos pembelajaran serta kuasa pembeli yang tinggi dimana pertumbuhan perniagaan kafe seperti starbucks adalah tertinggi di Asia Tenggara.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

 • Sakit kepala
 •  Kelesuan
 • Menggigil
 • Arthralgia (sakit sendi)
 • Demam
 • Myalgia (sakit otot)
 • Loya
 • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending