Connect with us

Uncategorized

Nor Shamsiah Jadi Wanita Kedua Sebagai Gabenor BNM

Akhirnya terjawab juga persoalan siapa gabenor Bank Negara yang baru!

Published

on

GENAP dua minggu Tan Sri Muhammad Ibrahim meletakkan jawatan secara rasmi, Bank Negara Malaysia (BNM) bakal mendapat pengganti baharu tidak lama lagi sebagai gabenor kesembilan.

Media tempatan hari ini melaporkan Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus disah akan dilantik sebagai Gabenor BNM yang baharu, sekali gus menjadi wanita kedua dalam sejarah bank pusat itu selepas Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

Urusan pelantikan beliau malah telah secara rasmi mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, menurut laporan Bloomberg pada Jumaat memetik seorang jurucakap Perdana Menteri mengesahkan hal itu.

Untuk rekod, Nor Shamsiah sebenarnya pernah memegang jawatan sebagai Timbalan Gabenor BNM selama enam tahun sebelum beliau meninggalkan bank itu pada akhir 2016 untuk menyertai International Monetary Fund (IMF).

Ia secara kebetulan berlaku tujuh bulan selepas Zeti Akhtar berhenti sebagai Gabenor BNM pada hujung April tahun itu setelah berkhidmat selama 16 tahun dan kemudian jawatan utama tersebut diambil alih pula oleh Muhammad.

Ramai penganalisis politik antarabangsa melihat perubahan itu antara usaha kempen ‘pembersihan’ oleh Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad melibatkan semua jawatan penting dalam pelbagai agensi awam tempatan.

Ini menyaksikan semua pengerusi syarikat berkaitan kerajaan dan badan berkanun terpaksa letak jawatan termasuk paling gempar ialah berita pengunduran Ketua Hakim Negara dan Peguam Negara. – Mynewshub

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending