Connect with us

Uncategorized

Suri Rumah Kelar Anak Didakwa Di Mahkamah

Mohon pesalah dikenakan hukuman yang setimpal agar tidak akan berlaku perkara seperti ini lagi!

Published

on

TEMERLOH – Mahkamah membenarkan suri rumah yang hari ini didakwa atas pertuduhan membunuh anak bongsunya berusia 19 bulan di Felda Jengka 13, Maran pada Ahad lepas, untuk menjalani pemeriksaan psikiatri di Hospital Permai, Johor Bahru.

Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Temerloh Ti Pei Si membenarkan tertuduh Asmani Mat, 31, dirujuk ke hospital itu susulan permohonan dikemukakan Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Mustafa.

Siti Hajar memohon mahkamah agar membenarkan tertuduh dirujuk ke Hospital Permai bagi tujuan pemerhatian selama sebulan mengikut Seksyen 342 Kanun Acara Jenayah kerana tertuduh disyaki mengalami masalah mental ketika melakukan jenayah itu.

Terdahulu, tertuduh yang berpakaian lokap dan tidak diwakili peguam hanya mengangguk tanda faham selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Ti.

Tiada pengakuan direkodkan daripada tertuduh kerana kes itu berada di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Mengikut kertas pertuduhan, wanita itu membunuh anaknya Muhammad Nur Rashdan Muhammad Rizal, di kediaman mereka pada Ahad lalu antara 8.30 malam hingga 9.30 malam.

Mahkamah kemudiannya menetapkan 20 Julai sebagai tarikh sebutan semula kes itu di Mahkamah Majistret Maran bagi membolehkan semua laporan yang berkaitan termasuk laporan kimia disiapkan.

Sebelum prosiding pada pagi ini bermula tertuduh kelihatan tidak fokus dan terganggu sehingga terpaksa ditenangkan oleh suaminya Muhammad Rizal Jusoh, 42. – Harian Metro

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending