Connect with us

Uncategorized

Dasar Perumahan Negara Baharu bakal mudahkan proses pemilikan rumah!

Published

on

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin berkata polisi akan diubah bagi membantu memudahkan proses pinjaman dan perundangan.

Zuraida Kamaruddin berkata projek perumahan PR1MA, PPA1M, SPNB dan Rumawip akan diletakkan di bawah kementeriannya Ogos ini.

PUTRAJAYA: Dasar Perumahan Negara yang baharu bertujuan memudahkan pemilikan rumah oleh rakyat akan diperkenalkan akhir tahun ini, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata melalui dasar baharu itu, polisi yang akan diubah akan membantu memudahkan proses pinjaman dan perundangan untuk rakyat memiliki kediaman sendiri.

Kementerian mengadakan pertemuan bagi berbincang dengan Bank Negara, Kementerian Kewangan, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, bank-bank, persatuan pemaju dan persatuan pembeli bagi merumuskan dasar baharu itu.

“Matlamat kerajaan adalah untuk memudahkan pemilikan harga rumah dengan perubahan polisi-polisi berkaitan, perundangan, pembiayaan dan konsep-konsep rumah,” katanya kepada pemberita selepas melawat projek perumahan penjawat awam, Pudina di Presint 17 hari ini.

Zuraida juga memaklumkan semua projek perumahan rakyat seperti PR1MA, PPA1M, Syarikat Perumahan Negara Bhd (SPNB) dan Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan (Rumawip) akan diletakkan di bawah kementeriannya Ogos ini.

“Buat masa ini, projek berkenaan diuruskan oleh beberapa kementerian dan agensi yang berlainan,” katanya.

Mengulas sama ada beberapa harga bahan seperti simen dan batu bata akan lebih murah selepas pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST), Zuraida berkata adalah menjadi hasrat kerajaan untuk melihat harga rumah turun apabila adanya penjimatan kos.

Akta SST yang bakal dilaksanakan 1 September ini mencadangkan cukai jualan ditetapkan 10% dan cukai perkhidmatan 6%.

 

Kredit: Free Malaysia Today

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending