Connect with us

Uncategorized

Harga rumah mungkin turun selepas SST dilaksanakan?

Published

on

Beliau berkata secara teorinya harga rumah akan turun jika SST dilaksanakan berbanding ketika GST diperkenalkan kerajaan BN sebelum ini.

Raja Bahrin berkata, berbanding dengan GST cukai dikenakan terhadap semua komponen barang binaan seperti kayu, besi dan sebagainya dan ini memang menyumbang kepada kenaikan harga rumah.

KUALA TERENGGANU: Pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) dijangka tidak akan memberi banyak kesan terhadap harga rumah di negara ini, kata Timbalan Menteri Perumahan Kerajaan Tempatan, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Shah.

Beliau berkata secara teorinya harga rumah akan turun jika SST dilaksanakan berbanding ketika cukai barang dan perkhidmatan (GST) diperkenalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini.

“Di peringkat awal ini mungkin kita belum boleh kesan impak pelaksanaan SST terhadap harga rumah.. .tetapi secara teori harga rumah akan turun.

“Berbanding dengan GST, cukai dikenakan terhadap semua komponen barang binaan seperti kayu, besi dan sebagainya dan ini memang menyumbang kepada kenaikan harga rumah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada majlis kesyukuran dan doa selamat atas pelantikan sebagai senator dan timbalan menteri di kediamannya di Batu Buruk, di sini, semalam.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam sidang media di bangunan Parlimen semalam berkata Kementerian Kewangan mengakui pelaksanaan SST iaitu cukai jualan sebanyak 10% peratus dan cukai perkhidmatan sebanyak 6% akan membebankan pengguna, tetapi kesannya hanya separuh berbanding GST.

Beliau berkata, SST merupakan cukai seperingkat yang dikenakan ke atas pengilang dan bukannya pengguna, manakala GST adalah cukai pelbagai peringkat yang terpaksa dibayar dan dikutip pada setiap peringkat rantaian bekalan.

Raja Bahrin yang juga pengerusi Parti Amanah Negara Terengganu berkata pihaknya mohon bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi mencari mekanisme terbaik bagi memastikan harga rumah di Terengganu berpatutan dengan pendapatan rakyat di negeri ini.

Beliau berkata langkah itu perlu memandangkan rumah yang agak terhad serta harga pasaran yang tinggi dan di luar kemampuan rakyat Terengganu yang rata-rata mempunyai pendapatan isi rumah terendah di negara ini.

“Mungkin kita boleh letak harga rumah mampu milik dalam RM50,000 hingga RM70,000.. itu pun sudah cukup tinggi dan di luar kemampuan mereka kerana pendapatan yang tidak seberapa … kerana peluang kerja sangat terhad di sini berbanding di Pantai Barat” katanya.

 

Kredit: Free Malaysia Today

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending