Connect with us

Uncategorized

Bekalan tidak mencukupi?

Adakah anda tahu berapa ekor kambing dan lembu diperlukan untuk Hari Raya Korban?

Published

on

Bekalan daging Aidiladha mencukupi

SERDANG:

MENJELANG Aidiladha, pengguna tidak perlu bimbang kerana bekalan daging lembu, kerbau dan kambing untuk pasaran negara dijamin mencukupi.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub berkata, berdasarkan statistik Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), jumlah lembu, kerbau dan kambing mencukupi bagi menampung keperluan semasa terutama pada musim perayaan, malah ianya melebihi permintaan.

Beliau berkata, selepas mengambil kira data keperluan yang diperoleh dari masjid, surau, komuniti, kampung dan lain-lain tempat menunjukkan jumlah lembu yang diperlukan adalah 44,633 ekor, manakala kambing sebanyak 32,130 ekor.

“Stok bekalan lembu dan kerbau tempatan sedia ada untuk disembelih (ketika Aidiladha) berjumlah 37,967 ekor. Bagi yang diimport berjumlah 12,158 ekor dan keseluruhannya menjadikan sebanyak 50,125 ekor.

“Bekalan kambing dan bebiri pula, jumlah keseluruhan adalah 42,160 ekor. Ia merangkumi bekalan tempatan sebanyak 31,079 ekor dan import pula 11,081 ekor.

“Jadi, saya rasa tidak timbul isu (bekalan) tidak cukup. Saya harap urusan untuk menjalankan ibadah korban boleh diteruskan,” katanya pada sidang media selepas walkabout sempena Hari Agri Tech & Engineering Innovation (ATEI) 2018 di Serdang, hari ini.

Mengulas lanjut sekiranya bekalan daging masih tidak mencukupi, Salahuddin berkata, kementerian berkemungkinan akan mengimport bekalan dari Thailand dan beberapa negara lain.

Beliau sekali lagi mengulangi bekalan daging menjelang Aidiladha mencukupi dan pihaknya akan turun padang meninjau perkembangan semasa bagi memastikan bekalan daging tidak terputus.

“Kita tengok dulu beberapa hari ini dan menjelang Aidiladha. Pegawai kementerian dan agensi sentiasa memantau (bekalan),” katanya.

JPV dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, bekalan ternakan pada musim perayaan berdasarkan perangkaan bekalan semasa lembu tempatan dan lembu import dibuat dalam tempoh tiga bulan sebelum perayaan.

Selain bekalan daging tempatan, menurut JPV, negara banyak bergantung bekalan dari negara seperti Thailand, Indonesia dan Australia.

 

Kredit: Harian Metro

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending