Connect with us

Uncategorized

Sanggup redah 30 jam demi bantu OKU! #Hero #Tabik

Published

on

Wah! Ternyata negara kita masih ada insan-insan yang berjiwa murni, sanggup mengerah keringat demi membantu mereka yang memerlukan. Ini dibuktikan dengan tindakan #hero di Sarawak, Sebuti Juni, 43, yang sanggup meredah perjalanan berseorangan selama 30 jam untuk membantu orang kurang upaya.

Artikel asal dibawah:

MUKAH: Seorang jurutera kapal sanggup menempuh perjalanan solo lebih 30 jam semata-mata mahu melakukan kerja amal membantu orang kurang upaya (OKU) di Pulau Bruit, di sini.

Sebuti Juni, 43, memulakan perjalanannya dari Sarikei, kelmarin, sebelum singgah di beberapa kampung termasuk Bruit, Penyibong, Tekajong, Penyipah dan Salah Kechil, semalam.

Berasal dari Kampung Betanak, Sebuti berkata, beliau akan meneruskan kembara menemui OKU, minggu depan, dengan memfokuskan kunjungan ke beberapa lagi kampung di selatan Pulau Bruit seperti Semop, Saai dan Kut.

“Saya ingin berjumpa dengan sekurang-kurangnya 80 OKU di Pulau Bruit. Nama-nama mereka diletakkan dalam senarai khas sebelum diraikan dalam satu majlis istimewa di Kampung Betanak, pada 18 Ogos nanti,” katanya kepada NSTP.

Sebuti berkata, beliau kini bercuti menggunakan masa lapangnya melakukan kerja amal secara sukarela.

Biarpun terpaksa menempuh pelbagai halangan sepanjang perjalanan, beliau mengakui gembira melakukan pekerjaan itu dengan lapang dada.

“Dalam perjalanan pulang dari Kampung Betanak, petang semalam, saya mengambil masa berjam-jam kerana terpaksa memandu perlahan apabila satu tayar kereta pecah dan natnya pula patah.

“Lebih memeritkan, kawasan ini tidak mempunyai bengkel kereta. Namun saya bersyukur kerana selamat tiba di rumah pada jam 5 petang,” katanya.

Mengenai majlis yang bakal dianjurkan oleh Kelab Bola Sepak Kampung Betanak itu, Sebuti berkata, program ‘Sehariku Simpul Kasih’ diadakan dengan kerjasama Persatuan Insan Istimewa Daro dan Matu (IDAM).

Katanya, pelbagai aktiviti akan diadakan sepanjang program sehari itu, antaranya lawatan ke rumah OKU terlantar, senamrobik, ceramah motivasi, taklimat kesedaran hak OKU dan mereka juga akan diraikan dalam majlis malam mesra.

“Program yang jarang diadakan ini adalah satu cara untuk kita mendekati OKU dan memastikan mereka tidak berasa terpinggir.

“Bagaimanapun, kita juga masih memerlukan sumbangan derma bagi menjayakan penganjuran ini. Mereka yang ingin menderma boleh menyalurkannya ke akaun Agro Bank 1006 7820 0000 4270 atas nama Kelab Bola Sepak Betanak,” katanya.

Sebuti sebelum ini pernah mengadakan penjelajahan sama sambil menyumbang 10 kerusi roda dan dua alat pendengaran kepada OKU.

Sumber: Berita Harian

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending