Connect with us

Uncategorized

Logo kontroversi Visit Malaysia 2020 bakal bertukar

Published

on

Logo untuk kempen melawat Malaysia pada tahun 2020 ini akan digantikan dengan logo yang akan dipilih melalui pertandingan kelak. Kredit gambar: Asian Correspondent.

PETALING JAYA:Logo kontroversi Visit Malaysia 2020 yang dikritik ramai kerana dilihat seperti ‘kerja amatur’ akan direka semula.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Kebudayaan kini sedang merancang untuk mengadakan pertandingan mereka logo untuk menggantikan logo kontroversi tersebut yang dilancarkan awal tahun dahulu.

“Pertandingan kali ini akan dibuat secara terbuka. Kami mahu mendapatkan rekaan yang terbaik berdasarkan perspektif orang ramai,” menurut menteri Datuk Mohamaddin Ketapi semasa dihubungi The Star semalam.

Perbincangan pada tahap kementerian akan diadakan dalam masa terdekat untuk membincangkan butiran logo tersebut lebih terperinci.

Logo Visit Malaysia 2020 tersebut dilancarkan di Chiang Mai, Thailand oleh bekas Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz bersempeba Forum Pelancongan ASEAN awal tahun ini.

Logo tersebut, yang diilhamkan dari setem pos memaparkan Menara Berkembar Petronas, seekor Orang Utan yang memeluk monyet Belanda dan seekor penyu yang mengenakan cermin mata.

Ia dikecam ramai kerana rekaannya yang dikatakan buruk dan tidak professional oleh netizen, selain ramai yang turut berkongsi rekaan mereka sendiri.

Antara logo rekaan yang dicadangkan netizen selepas pengumuman logo kontroversi tersebut di Chiang Mai.

Sebelum ini, Nazri telah mempertahankan logo tersebut, menegaskan ia dibuat oleh pekerja kementerian yang berpengalaman, meskipun dikritik ramai.

Malah, Tun Mahathir turut pernah ‘mengusik’ logo tersebut dalam laman Facebooknya ketika itu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending