Connect with us

Uncategorized

KDNK Malaysia 2017 catat perkembangan cecah RM1.353 trilion!

Published

on

KUALA LUMPUR: Ekonomi Malaysia terus berkembang pada 2017 dengan nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada harga semasa mencapai RM1.353 trilion, meningkat 9.9 peratus daripada RM1.231 trilion pada 2016.

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin, berkata pengembangan KDNK diterajui Lebihan Kendalian Kasar (LKK) yang mencatat RM813.0 bilion (2016: RM732.6 bilion) manakala Pampasan Pekerja (PP) berjumlah RM475.7 bilion, peningkatan 9.6 peratus dari 2016.

Dalam kenyataan dikeluarkan Jabatan Perangkaan hari ini, beliau berkata cukai tolak subsidi ke atas pengeluaran dan import kukuh pada RM64.7 bilion (2016: RM64.4 bilion).

Sementara itu, LKK yang meningkat 11 peratus dari 2016 kekal penyumbang terbesar dalam komponen pendapatan dengan 60.0 peratus (2016: 59.5 peratus) manakala sumbangan PP kepada ekonomi Malaysia mencatatkan 35.2 peratus dan berkembang 9.6 peratus, yang sebahagian besar didorong sektor perkhidmatan dan pembuatan, katanya.

Beliau berkata, cukai tolak subsidi ke atas pengeluaran dan import dengan pertumbuhan marginal 0.5 peratus selepas mencatatkan 15.7 peratus pada 2016, menyumbang 4.8 peratus (2016: 5.2 peratus) kepada keseluruhan pendapatan.

Mohd Uzir berkata, bagi PP, perkhidmatan adalah penyumbang terbesar kepada jumlah keseluruhan PP Malaysia dengan menjana 60.0 peratus (2016: 60.7 peratus) manakala sumbangan pembuatan berkembang kepada 23.2 peratus berbanding 22.7 peratus pada 2016. – BERNAMA

Sumber: Berita Harian

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending