Connect with us

Kesihatan

COVID-19: Apa yang anda perlu tahu?

Published

on

Di peringkat global, keadaan Covid-19 terus bertambah buruk, dengan 3,117 kematian dan 90,944 jangkitan disahkan dilaporkan.

Di Malaysia sahaja, terdapat 36 kes dan semalam, terdapat tujuh lagi kes terbaru. Seramai 17 orang masih lagi dirawat di Hospital Sungai Buloh dan Hospital Kuala Lumpur manakala selebihnya telah dibenarkan keluar.

Anda boleh menyemak perkembangan terbaru wabak ini di laman web KKM.

Tetapi, adakah anda benar-benar tahu mengenai penyakit ini? Berikut merupakan fakta mengenai Covid-19.

Apakah penyakit koronavirus 2019 (COVID-19)?
Penyakit koronavirus 2019 (COVID-19) adalah penyakit pernafasan yang boleh menyebar dari orang ke orang. Virus yang menyebabkan COVID-19 adalah coronavirus novel yang pertama kali dikenal pasti semasa siasatan terhadap wabak di Wuhan, China.

Apakah komplikasi teruk dari virus ini?
Ramai pesakit mempunyai pneumonia dalam kedua-dua paru-paru.

Bagaimanakah saya dapat melindungi diri saya?
Cara terbaik untuk mencegah jangkitan adalah untuk mengelakkan daripada terdedah kepada virus yang menyebabkan COVID-19.

Bolehkah orang di Malaysia mendapatkan COVID-19?
COVID-19 tersebar dari orang ke orang di China, dan penyebaran terhad di kalangan kenalan dekat telah dikesan di beberapa negara di luar China, termasuk Malaysia. Pada masa ini, risiko jangkitan terbesar adalah untuk orang-orang di China atau orang yang telah mengembara ke China, Korea Selatan, Jepun mahupun Itali. Risiko jangkitan bergantung kepada pendedahan. Hubungan rapat orang yang dijangkiti mempunyai risiko pendedahan yang lebih besar, contohnya pekerja penjagaan kesihatan dan hubungan rapat orang yang dijangkiti virus yang menyebabkan COVID-19.

Bagaimanakah COVID-19 tersebar?
Virus yang menyebabkan COVID-19 mungkin muncul dari sumber haiwan, tetapi kini ia menyebarkan dari orang ke orang. Penting untuk diperhatikan bahawa penyebaran orang-orang boleh berlaku pada kontinum. Sesetengah penyakit sangat menular (seperti campak), sementara penyakit lain kurang begitu. Pada masa ini, tidak jelas bagaimana dengan mudah atau secara berterusan virus yang menyebabkan COVID-19 menyebar di antara orang.

Apakah tanda-tanda COVID-19?
Pesakit dengan COVID-19 mempunyai penyakit pernafasan yang ringan dan ringan dengan gejala-gejala
• demam
• batuk
• sesak nafas

Ada tindakan pencegahan sehari-hari yang mudah untuk membantu mencegah penyebaran virus pernafasan. Ini termasuk
• Elakkan hubungan rapat dengan orang yang sakit.
• Elakkan menyentuh mata, hidung, dan mulut anda dengan
tangan tidak dibasuh.
• Basuh tangan anda dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 kali
detik. Gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol yang mengandungi alkohol sekurang-kurangnya 60% jika sabun dan air tidak tersedia.

Sekiranya anda sakit, jangan menyebarkan penyakit pernafasan kepada orang lain, anda harus
• Duduk di rumah semasa anda sakit.
• Tutup mulut sekiranya batuk atau bersin dengan tisu, kemudian buang tisu di tong sampah.
• Bersihkan permukaan dan disinfect objek yang sering disentuh.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya baru-baru ini pergi ke China dan sakit?
Jika anda berada di China dalam tempoh 14 hari yang lalu dan merasa sakit dengan demam, batuk, atau kesukaran bernafas, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan. Hubungi pejabat penyedia penjagaan kesihatan anda sebelum anda pergi, dan beritahu mereka mengenai perjalanan anda dan gejala anda. Mereka akan memberi arahan tentang bagaimana untuk menjaga tanpa mendedahkan orang lain kepada penyakit anda. Semasa sakit, elakkan hubungan dengan orang ramai, jangan keluar dan lengahkan perjalanan untuk mengurangkan kemungkinan menyebarkan penyakit kepada orang lain.

Adakah terdapat vaksin?
Pada masa ini tiada vaksin untuk melindungi terhadap COVID-19. Cara terbaik untuk mencegah jangkitan adalah untuk mengelakkan terdedah kepada virus yang menyebabkan COVID-19.

Adakah terdapat rawatan?
Tiada rawatan antiviral khusus untuk COVID-19. Orang dengan COVID-19 boleh mendapatkan rawatan perubatan untuk membantu melegakan gejala.

Kesihatan

Bosan dirumah? Jom buat senaman Burpees

Published

on

Jom buat senaman Burpees untuk kekal aktif di rumah! 7 minit je!

Sumber: MyHEALTH KKM

Continue Reading

covid-19

COVID-19: 110 kes baharu menjadikan jumlah kes positif sebanyak 900

Published

on

Terkini 15 kes positif #COVID19 telah sembuh dan dibenarkan discaj dari wad. Ini menjadikan jumlah sembuh dan discaj sebanyak 75 kes. Terdapat 110 kes baru dilaporkan, menjadikan jumlah kumulatif kes positif sebanyak 900 kes. – KKM Putrajaya

Continue Reading

covid-19

Rakyat Malaysia masih memandang ringan ancaman wabak COVID-19

Published

on

Sumber: Facebook

Negara Itali kini mencatatkan jumlah jangkitan kedua tertinggi selepas China kerana rakyatnya yang tidak memandang serius akan penularan wabak tersebut. Penularan COVID-19 di Itali meningkat tiga hingga ke empat kali ganda apabila rakyatnya ingkar dengan arahan ‘lockdown’ negara mereka.

Kini, negara kita bakal berdepan dengan gelombang yang sama jika kita terus melanggar arahan Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dilaksanakan mulai semalam.

Sumber : Whatsapp
Sumber : Facebook

Melihatkan segelintir masyarakat yang masih degil, meluangkan masa bersarapan dan makan malam di gerai dan juga restoran amat dikhuatiri usaha pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan hanya akan menjadi sia-sia dalam membendung penularan wabak COVID-19.

Sumber: Facebook KKM

Kenyataan di atas telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan di laman Facebooknya. Jumlah kes keseluruhan setakat semalam telah mencecah 790 kes. Jika rakyat Malaysia terus ingkar pada arahan Perintah Kawalan Pergerakan, tidak mustahil angka ini akan terus meningkat.

Bukan mudah untuk kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan kerana ia akan menjejaskan ekonomi negara kita. Kerajaan telah berkorban untuk kita rakyat Malaysia melalui perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan ini. Oleh itu, kita semua perlu memberikan kerjasama.

Ekonomi boleh dibaik pulih, tetapi nyawa takkan kembali. Marilah kita sama-sama membantu negara menghentikan menularan wabak COVID-19 ini dari terus tersebar.

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: