Connect with us

Kesihatan

COVID-19: Apa yang anda perlu tahu?

Published

on

Di peringkat global, keadaan Covid-19 terus bertambah buruk, dengan 3,117 kematian dan 90,944 jangkitan disahkan dilaporkan.

Di Malaysia sahaja, terdapat 36 kes dan semalam, terdapat tujuh lagi kes terbaru. Seramai 17 orang masih lagi dirawat di Hospital Sungai Buloh dan Hospital Kuala Lumpur manakala selebihnya telah dibenarkan keluar.

Anda boleh menyemak perkembangan terbaru wabak ini di laman web KKM.

Tetapi, adakah anda benar-benar tahu mengenai penyakit ini? Berikut merupakan fakta mengenai Covid-19.

Apakah penyakit koronavirus 2019 (COVID-19)?
Penyakit koronavirus 2019 (COVID-19) adalah penyakit pernafasan yang boleh menyebar dari orang ke orang. Virus yang menyebabkan COVID-19 adalah coronavirus novel yang pertama kali dikenal pasti semasa siasatan terhadap wabak di Wuhan, China.

Apakah komplikasi teruk dari virus ini?
Ramai pesakit mempunyai pneumonia dalam kedua-dua paru-paru.

Bagaimanakah saya dapat melindungi diri saya?
Cara terbaik untuk mencegah jangkitan adalah untuk mengelakkan daripada terdedah kepada virus yang menyebabkan COVID-19.

Bolehkah orang di Malaysia mendapatkan COVID-19?
COVID-19 tersebar dari orang ke orang di China, dan penyebaran terhad di kalangan kenalan dekat telah dikesan di beberapa negara di luar China, termasuk Malaysia. Pada masa ini, risiko jangkitan terbesar adalah untuk orang-orang di China atau orang yang telah mengembara ke China, Korea Selatan, Jepun mahupun Itali. Risiko jangkitan bergantung kepada pendedahan. Hubungan rapat orang yang dijangkiti mempunyai risiko pendedahan yang lebih besar, contohnya pekerja penjagaan kesihatan dan hubungan rapat orang yang dijangkiti virus yang menyebabkan COVID-19.

Bagaimanakah COVID-19 tersebar?
Virus yang menyebabkan COVID-19 mungkin muncul dari sumber haiwan, tetapi kini ia menyebarkan dari orang ke orang. Penting untuk diperhatikan bahawa penyebaran orang-orang boleh berlaku pada kontinum. Sesetengah penyakit sangat menular (seperti campak), sementara penyakit lain kurang begitu. Pada masa ini, tidak jelas bagaimana dengan mudah atau secara berterusan virus yang menyebabkan COVID-19 menyebar di antara orang.

Apakah tanda-tanda COVID-19?
Pesakit dengan COVID-19 mempunyai penyakit pernafasan yang ringan dan ringan dengan gejala-gejala
• demam
• batuk
• sesak nafas

Ada tindakan pencegahan sehari-hari yang mudah untuk membantu mencegah penyebaran virus pernafasan. Ini termasuk
• Elakkan hubungan rapat dengan orang yang sakit.
• Elakkan menyentuh mata, hidung, dan mulut anda dengan
tangan tidak dibasuh.
• Basuh tangan anda dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 kali
detik. Gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol yang mengandungi alkohol sekurang-kurangnya 60% jika sabun dan air tidak tersedia.

Sekiranya anda sakit, jangan menyebarkan penyakit pernafasan kepada orang lain, anda harus
• Duduk di rumah semasa anda sakit.
• Tutup mulut sekiranya batuk atau bersin dengan tisu, kemudian buang tisu di tong sampah.
• Bersihkan permukaan dan disinfect objek yang sering disentuh.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya baru-baru ini pergi ke China dan sakit?
Jika anda berada di China dalam tempoh 14 hari yang lalu dan merasa sakit dengan demam, batuk, atau kesukaran bernafas, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan. Hubungi pejabat penyedia penjagaan kesihatan anda sebelum anda pergi, dan beritahu mereka mengenai perjalanan anda dan gejala anda. Mereka akan memberi arahan tentang bagaimana untuk menjaga tanpa mendedahkan orang lain kepada penyakit anda. Semasa sakit, elakkan hubungan dengan orang ramai, jangan keluar dan lengahkan perjalanan untuk mengurangkan kemungkinan menyebarkan penyakit kepada orang lain.

Adakah terdapat vaksin?
Pada masa ini tiada vaksin untuk melindungi terhadap COVID-19. Cara terbaik untuk mencegah jangkitan adalah untuk mengelakkan terdedah kepada virus yang menyebabkan COVID-19.

Adakah terdapat rawatan?
Tiada rawatan antiviral khusus untuk COVID-19. Orang dengan COVID-19 boleh mendapatkan rawatan perubatan untuk membantu melegakan gejala.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kesihatan

MENDERMA DARAH SEAWAL 18 TAHUN!

Published

on

By

Tahukah anda pada usia 18 tahun, anak- anak kita sudah boleh menderma darah?


Merekalah generasi pelapis penderma darah. Membantu insan lain yang sedang memerlukan darah dalam waktu-waktu kecemasan dan pembedahan.

Bayangkan masa depan, tanpa generasi pelapis ini menderma darah, dimanakah akan kita dapati darah untuk menyelamatkan insan yang memerlukannya?

Ayuh kita ajak anak kita, anak saudara kita, rakan – rakan kita yang belum menderma darah untuk hadir menjadi barisan hadapan yang menderma darah.

Kibarkan semangat menderma darah, kibarkan semangat kemerdekaan.

Kita sayang Malaysia.

#malaysiaboleh

#kitajagakita

Continue Reading

covid-19

4 sebab yang tidak membenarkan anda hadir ke PPV

Published

on

By

Anda tidak dibenarkan hadir ke PPV jika anda mempunyai 4 sebab seperti di bawah:

Kredit Foto: Instagram KKM

Pastikan anda sihat, bebas daripada sebarang simptom dan tidak mempunyai kemungkinan dijangkiti COVID-19 sebelum hadir ke PPV untuk janji temu vaksinasi.

#kitajagakita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Kesihatan

Selain menyelamatkan nyawa, terdapat 5 manfaat menderma darah

Published

on

By

Pendermaan darah kepada pesakit sentiasa diperlukan. Sebanyak 2000 beg darah diperlukan oleh pesakit setiap hari di seluruh Malaysia.

Ia bukan sahaja satu perbuatan yang mulia, tetapi terdapat pelbagai manfaat menderma darah untuk kesihatan penderma.

Berikut merupakan 5 manfaat menderma darah yang perlu anda tahu:

1. Mengesan masalah kesihatan

Sebelum menderma darah, setiap orang perlu melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah. Meskipun ia bukan pemeriksaan menyeluruh tetapi setidak-tidaknya ia dapat membantu mengesan sebarang masalah kesihatan yang mungkin anda tidak ketahui.

Pemeriksaan itu umumnya akan memeriksa tekanan darah, suhu badan, degupan jantung dan kadar hemoglobin dalam darah. Jika ia menunjukkan terdapat sebarang masalah, maka individu itu tidak sesuai untuk menderma darah.

2. Rasa lebih sihat

Ramai penderma darah memberitahu, setiap kali selepas menderma darah, mereka akan berasa lebih sihat dan bertenaga yang membuatkan mereka ingin menderma darah lagi.

Ada juga yang mengatakan bahawa menderma darah boleh membakar 650 kalori. Namun tiada bukti ilmiah yang menyokong kepada dakwaan tersebut.

3. Mengurangkan kadar zat besi bagi penderita hemochromatosis

Individu dengan masalah hemochromatosis memiliki terlalu banyak zat besi dalam darah sekaligus mempengaruhi fungsi pelbagai organ vital tubuh.

Menderma darah adalah salah satu bentuk rawatan yang paling baik untuk golongan ini, sekaligus dapat membantu golongan yang memerlukan.

4. Menjaga kesihatan jantung

Pada tahun 2019, terdapat kajian yang meneliti data daripada 160,000 wanita yang mendermakan darah selama 10 tahun mendapati menderma darah memberi perlindungan jangka panjang kepada kesihatan kardiovaskular mereka.

5. Mengawal tekanan darah

Beberapa kajian mendapati bahawa menderma darah dapat menurunkan tekanan darah dan mengawalnya agar sentiasa berada dalam keadaan normal.

Perkhidmatan pendermaan darah adalah termasuk perkhidmatan perlu (Essential Services). Jadi, marilah kita menderma darah!

MENDERMA DARAH SEMASA PKP 3.0
PKP bukanlah satu halangan untuk kita menderma darah. Jika anda hendak menderma darah jangan lupa ikuti langkah-langkah di bawah untuk memastikan proses pendermaan yang lancar. PDN masih beroperasi seperti biasa dan berbesar hati menanti kehadiran anda. Para penderma budiman boleh menggunakan link Pusat Darah Negara yang telah disediakan : http://linktr.ee/dermadarah
Anda boleh memeriksa kesesuaian untuk menderma darah sebelum merancang pendermaan darah anda.
Untuk memudahkan perjalanan tuan/puan ke pusat kutipan darah, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, para penderma perlu:
  • Membawa buku/kad penderma darah (untuk penderma regular); ATAU
  • Mendapatkan slip temujanji pendermaan darah. (Slip ini akan dihantarkan ke e-mel yang diberikan dan perlu disimpan sebagai bukti temujanji untuk menderma darah); ATAU
  • Mengisi borang pendaftaran penderma darah secara atas talian. Borang yang siap diisi akan dihantarkan ke e-mel tuan/puan dan seterusnya perlu dicetak.
Anda boleh menderma darah di Pusat Pendermaan Darah Statik PDN di:
1.Pusat Darah Negara, Jalan Tun Razak
   Isnin – Jumaat : 7.30 pagi hingga 9.00 malam
   Sabtu – Ahad & Cuti Umum : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
2.Suite Derma Darah Puspanita, Presint 10, Putrajaya
   Isnin – Rabu : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
   Khamis – Ahad : 1.00 petang hingga 8.30 malam
3.PDN Donation Suite, Midvalley Megamall, Level 3 (Mezzanine), (Sebelah Tingkat Atas Daiso)
   Isnin – Ahad : 10.00 pagi hingga 9.00 malam
ATAU di tabung-tabung darah atau kempen darah berdekatan.
#MalaysiaBoleh
Continue Reading

Trending