Connect with us

Keluarga

5 aktiviti yang anda boleh lakukan di rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan

Published

on

Dalam usaha menghentikan penyebaran COVID-19 ini, ramai rakyat Malaysia telah mula bercuti dan ada juga yang bekerja dari rumah selama 2 minggu bermula hari ini. Selain daripada tugasan harian yang sering kita lakukan di rumah, 5 aktiviti yang boleh anda lakukan bersama keluarga anda selama Perintah Kawalan Pergerakan ini dilaksanakan.

1. Bersenam

Sumber : womansday.com

Anda tidak semestinya perlu ke gym atau taman untuk mengeluarkan peluh. Senaman boleh juga di lakukan di rumah. Pelbagai contoh ‘home workout’ yang anda boleh pelajari di Youtube. Selain itu, anda juga boleh lakukan tarian bersama keluarga seperti Zumba. Jika badan kita terlalu banyak berehat tanpa pergerakan untuk melakukan apa-apa aktiviti, lebih mudah untuk kita jatuh sakit. Jadi bersenam memang pilihan yang terbaik untuk kekal sihat. Turun naik tangga juga adalah senaman yang paling mudah dilakukan dirumah. ‘Confirm’ berpeluh!

2. Membuat kraftangan bersama anak – anak

Sumber: edureviews.com

Bagi anda yang mempunyai anak, cuti selama 2 minggu merupakan cuti sekolah yang panjang. Jangan khuatir, anda boleh melakukan pelbagai jenis kraftangan bersama anak-anak untuk mereka kekal aktif dirumah. Kanak-kanak sememangnya sukakan kraf. Mereka tertarik dengan kepelbagaian langkah yang  perlu diambil untuk mewujudkan sesuatu kraf. Berikut merupakan salah satu saluran Youtube, Easy Kids Craft di mana anda boleh mempelajari kraf untuk dilakukan bersama anak anda. Origami juga merupakan salah satu kegemaran kanak-kanak. Mereka boleh bermula daripada membuat bot, topi, dan kemudiannya melipat kertas kepada objek yang lebih rumit. Anda boleh mempelajari cara membuat origami bersama anak anda melalui Easy Peasy or Fun!

3. Belajar sesuatu yang baru

Tidak semestinya di sekolah baru nak belajar, kita boleh belajar pelbagai perkara baru di rumah. Anda boleh belajar menjahit, mengait, memasak dan bertukang. Kita juga boleh mengambil tahu informasi dan berita dunia luar sebagai proses pembelajaran dan menjadi seseorang yang lebih berpengetahuan. Selain itu, anda juga boleh belajar bahasa asing. Bukti menunjukkan bahawa pembelajaran bahasa adalah baik untuk otak. Saya telah belajar bahasa Jepun baru-baru ini. Bahasa apa yang ingin anda pelajari?

4. ‘Berkelah’ di dalam rumah

Adalah menjadi kebiasaan untuk kita berkelah di tepi pantai atau di taman rekriasi bersama keluarga pada cuti sekolah. Kita boleh melakukan kelainan dengan berkelah bersama keluarga di dalam rumah. Menghias ruang tamu seperti anda ingin berkelah di taman, menyediakan makanan ringan seperti ‘sandwich’, kek, buah – buahan dan sebagainya sambil menonton rancangan tv kegemaran anda sekeluarga pasti akan lebih merapatkan hubungan anda dan keluarga.

5. Muhasabah diri dan teruskan berdoa

Sumber : Tumblr

Muhasabah diri adalah satu aktiviti yang sangat baik untuk kita kekal positif dalam hidup. Di saat ada kelapangan, cuba anda ingat semula perkara yang anda perlu perbaiki dalam kehidupan anda untuk menjadi seorang yang lebih baik. Senaraikan beberapa perkara yang perlu dibaiki dan impian yang ingin di capai pada tahun ini. Pada waktu yang sama, teruskan berdoa untuk diri, keluarga dan negara agar kita semua sentiasa berada dalam kehidupan yang bahagia, aman dan sejahtera.

Ini adalah lima perkara yang boleh anda lakukan semasa dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan. Aktiviti apa yang paling anda suka? Yang penting, jangan lupa untuk terus menjaga kebersihan diri. Sentiasa cuci tangan anda ya!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

SENARAI BANK MAKANAN

Published

on

By

Pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan, malahan ramai juga yang kehilangan ahli keluarga akibat jangkitan Covid-19 yang meragut nyawa mereka. Di saat kita menanti untuk keadaan menjadi lebih baik, ramai rakyat Malaysia bersatu hati membantu mereka yang memerlukan dengan menyediakan bank makanan di kebanyakan cawangan mereka.

1. Elewsmart – Bank makanan di 22 Elewsmart

Kredit Foto : Elewsmart

Ustaz Ebit Lew terkenal di kalangan rakyat Malaysia kerana telah banyak membantu mereka yang memerlukan. Cara lain untuk menolong mereka dalam kehidupan sehari-hari adalah rangkaian kedai runcitnya yang mampu dimiliki dengan bank makanan yang dilengkapi dengan barang keperluan yang didirikan di luar semua 22 cawangan yang terletak di Lembah Klang.

Anda boleh menurunkan barang yang ingin anda sumbangkan secara langsung. Item yang terdapat di bank makanan ini merangkumi keperluan seperti beras, syampu dan telur, dan banyak lagi. Dan mereka yang memerlukan boleh mengambil apa yang mereka perlukan dari bank makanan ini.

Senarai cawangan Elewsmart

2. BIG Pharmacy – Bank makanan di 10 cawanagan Big Pharmacy

Kredit Foto: FB Big Pharmacy

BIG Pharmacy telah menyertai kempen Bendera Putih. Mereka yang memerlukan makanan boleh mengunjungi kedai yang mengambil bahagian untuk mengambil apa yang mereka perlukan.

Bagi mereka yang ingin membantu, anda boleh menyumbangkan barang keperluan di kaunter bank makanan mereka sementara kedai mereka dibuka.

Senarai cawangan Big Pharmacy

3. Shell – Bank makanan di 52 stesen

Kredit Foto: FB Community Food Box

Kotak makanan dengan makanan kering yang tidak mudah rosak boleh didapati di 52 stesen minyak Shell di KL dan Selangor. Kotak-kotak ini didirikan sebagai projek berasaskan sukarelawan, yang dikendalikan oleh Teddy Mobile Clinic, telah wujud selama lebih dari setahun sekarang. Item yang disumbangkan akan memberi kelegaan kepada individu seperti pelajar kurang berkemampuan, orang tua, dan individu berpendapatan rendah.

Senarai bank makanan Shell di Lembah Klang

4. Petronas – Bank makanan di 48 stesen

 

Kredit Foto: FB Petronas

Petronas adalah stesen minyak lain yang mempunyai program bank makanan, dengan rak di premis mereka yang dilengkapi dengan barang keperluan untuk mereka yang memerlukan. Cari rak ini di 48 stesen yang mengambil bahagian di Lembah Klang, dan di seluruh Malaysia. Sesiapa yang ingin menderma boleh membeli barang makanan yang tidak mudah rosak, seperti tepung, beras, minyak masak, dan membawanya ke stesen Petronas yang mengambil bahagian.

Senarai bank makanan Petronas

5. MYDIN

Kredit Foto: FB MYDIN Malaysia

MYDIN juga mempunyai pakej bantuan makanan dengan keperluan harian, seperti roti, susu dan makanan dalam tin, bagi sesiapa yang memerlukan. Penyumbang boleh menghubungi mereka di nombor WhatsApp mereka untuk menghantar bungkusan kepada penerima. Anda mesti melampirkan alamat dan nombor telefon kepada siapa anda ingin menghantarnya, serta foto rumah mereka dengan bendera putih terangkat.

Inisiatif ini akan dilaksanakan dari 3 hingga 16 Julai, dengan barang dihantar dalam masa 24 jam kepada penduduk yang tinggal dalam lingkungan 10KM dari cawangan MYDIN.

6. Econsave

Kredit Foto: FB Econsave

Econsave akan memberikan pakej bantuan makanan kepada sesiapa yang menaikkan bendera putih dari kediaman mereka sebagai sebahagian daripada kempen Bendera Putih juga. Pakej ini akan merangkumi keperluan makanan seperti beras, tepung, gula, kopi dan biskut untuk meringankan beban mereka yang kehilangan pekerjaan, atau menghadapi kesukaran, kerana wabak itu.

Sekiranya anda menemui bendera putih yang terbang dari kediaman dalam radius 10KM dari lokasi kedai mereka, hantarkan mereka mesej di WhatsApp atau Facebook di sini dengan gambar bendera dan alamat lokasi dilampirkan.

Semoga senarai bank makanan di atas ini dapat membantu semua yang terkesan dengan pandemik ini.

#KitaJagaKita #BankMakananMalaysia #MalaysiaBoleh!

Continue Reading

covid-19

KAJIAN UNICEF DAN UNFPA MENDAPATI WANITA PALING TERKESAN MENTAL DAN FIZIKAL KERANA PKP

Published

on

By

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik COVID-19 menyebabkan ramai wanita terkesan dari segi fizikal dan emosi dalam tempoh setahun yang lalu sehingga kini.

Itu berdasarkan Siri Keempat Kajian Keluarga di Pinggiran oleh Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) dan Tabung Kependudukan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFPA). Laporan itu menyatakan secara keseluruhannya responden merasakan beban rumah tangga meningkat semasa PKP kerana lebih banyak orang tinggal di rumah untuk tempoh yang lebih lama.

“Ini merupakan punca wanita rasa tertekan dan penat. Beban ini terus dirasai semasa PKP 2.0 apabila banyak ahli keluarga belum dapat memulakan kegiatan ekonomi atau pendidikan di luar rumah. Kesan yang dialami oleh golongan wanita tidak sama seperti kumpulan lelaki,” memetik laporan itu.

Ibu tunggal lebih teruk terkesan berbanding keluarga yang mempunyai lelaki sebagai ketua keluarga. Mereka menanggung sebahagian besar tanggungjawab menjaga keluarga. Ia lazimnya memberi kesan besar kepada kesejahteraan fizikal dan mental mereka yang mungkin mempunyai kesan jangka panjang kepada mereka dan anak-anak.

Projek Kajian Keluarga ini ditaja oleh UNICEF dan UNFPA untuk membantu penggubalan dasar dan menggalakkan wacana umum mengenai kesan pandemik COVID-19 ke atas wanita dan kanak-kanak di Malaysia yang melibatkan 500 keluarga berpendapatan rendah yang mendiami 16 perumahan awam kos rendah di Kuala Lumpur.

Continue Reading

covid-19

PKP 6 daerah di Selangor bermula hari ini, PKP WP Kuala Lumpur bermula pada 7 mei dan SOP Aidilfitri 2021

Published

on

By

Kredit Foto: Infografik Bernama

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam daerah di Selangor dikuatkuasa bermula hari ini sehingga 17 mei manakala, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bermula pada 7 mei sehingga 20 mei 2021

“Enam daerah Selangor tersebut ialah Hulu Langat, Petaling, Gombak, Klang, Kuala Langat dan Sepang” kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Keputusan ini dibuat selepas melakukan penilaian berpandukan system amaran awal ‘Hotspot Identification Dynamic Engagement’.

Kes harian di Selangor meningkat tinggi sejak 20 April sehingga 4 mei 2021.

Pergerakan merentas daerah dan negeri adalah tidak dibenarkan di enam daerah ini, kecuali kes-kes kecemasan, kematian, urusan kerja dan lain-lain yang dibenarkan dalam SOP.

Manakala, tiga daerah lain iaitu Kuala Selangor Sabak Bernam dan Hulu Selangor diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Berikut antara SOP di enam daerah yang dikenakan PKP:

  • Semua aktiviti ekonomi masih dibenarkan dengan pelaksanaan SOP yang ketat manakala aktiviti sosial tidak dibenarkan.
  • Premis makanan seperti restoran, ‘food truck’, penjaja dan kiosk dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi sehingga jam 12 tengah malam.
  • Kedai runcit, serbaneka dan keperluan harian serta farmasi dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi sehingga jam 10 malam.
  • Stesen minyak dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga jam 10 malam tetapi stesen minyak di lebuh raya dibenarkan beroperasi 24 jam.
  • Hospital, klinik dan makmal perubatan beroperasi seperti biasa.
  • Pasar harian, pasar tani, pasar awam dan pasar minggu dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga jam 2 petang.
  • Aktiviti bazar Ramadan akan diputuskan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan.

Berikut merupakan SOP Aidilfitri 2021:

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending