Connect with us

Ekonomi

2020: 3 faktor Malaysia mungkin alami kegawatan ekonomi yang lebih parah?

Published

on

medscape

Ramai yang ternanti-nanti kedatangan tahun 2020 bertepatan dengan slogan Tun Dr. Mahathir yang pada ketika itu Perdana Menteri ke-4, Wawasan 2020. Namun, apa yang sebenarnya terjadi pada tahun 2020, diluar jangkaan ramai pihak. Sejak tahun lalu, ramai pakar ekonomi menyatakan kebimbangan terhadap kemerosotan ekonomi dunia dan mereka menjangkakan ianya lebih teruk pada tahun ini. Malaysia tidak terkecuali dalam menghadapi kemelut ini dengan kejatuhan nilai ringgit, kelemahan nilai aset komoditi, kurangnya peluang pekerjaan berkemahiran tinggi dan banyak lagi.

Berikut merupakan faktor yang mungkin telah mendorong ketidakstabilan ekonomi Malaysia untuk terus merosot dari hari ke hari.

1: KEMELUT POLITIK

Malaysia tidak pernah sunyi dengan adegan-adegan politik yang sentiasa ada naik turunnya. Tetapi pada 24 Februari 2020 yang lalu, Malaysia telah menyaksikan kemelut politik Malaysia kembali meruncing dengan peletakan jawatan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri ke-7.

Susulan berita tersebut, Bursa Saham Kuala Lumpur telah mencatatkan 1,003 kaunter rugi dengan FBM KLCI berada pada 1,487.99, jatuh 43.21 mata, FBMACE susut 157.61 mata dan FBMEmas turun 330.89 mata. Pelaburan langsung asing (FDI) telah jatuh merundum akibat kebimbangan pelabur asing terhadap keadaan politik semasa negara.

Tindakan tenang, pantas dan demokratik daripada pihak Yang di-Pertuan Agong telah dilihat sebagai penyelamat bagi kemelut ini bagi melantik Perdana Menteri yang baru.

Meskipun begitu, adakah polemik pentadbiran negara kini sudah berakhir dengan pelantikan jemaah menteri yang baharu?

Ramai yang berspekulasi kemelut politik ini masih belum berakhir.

Sentimen mahupun ketidak stabilan politik boleh mengakibatkan kesan yang lebih dalam dan rumit bagi sesebuah negara termasuklah apa yang kini dialami oleh Malaysia. Polisi yang bercelaru mahupun pengurusan eksekutif yang lemah dalam mentadbir urus negara mampu mengakibatkan kesan jangka pendek serta jangka panjang.

2: WABAK COVID-19

Wabak Covid-19 yang kini sedang menyerang 95 buah negara di seluruh dunia telah menimbulkan kerisauan bagi semua pihak. Jumlah kes di Malaysia setakat 9 Mac 2020 telah meningkat sebanyak 117 kes.

Kemunculan wabak ini secara tidak langsung memberi kesan tidak hanya kepada sektor kesihatan, malah sektor pelancongan dan komoditi yang telah memberi impak yang besar daripada segi ekonomi. Ini tidak hanya berlaku di Malaysia bahkan seluruh dunia menerima impak yang sama akibat wabak Covid-19 ini.

Turut memberi gambaran jelas impak wabak ini adalah syarikat-syarikat yang bergantung kepada kedatangan pelancong kini diambang kemusnahan dan muflis akibat kekurangan pelanggan dan pengguna.

Lapangan terbang di seluruh dunia juga kelihatan lengang tanpa kehadiran pelancong akibat penularan wabak ini.

Sehubungan itu, kerajaan Malaysia khususnya telah mengumumkan inisiatif Pakej Rangsangan Ekonomi bagi mengurangkan impak wabak ini kepada ekonomi negara. Sebanyak RM20 bilion telah diperuntukan bagi memastikan pakej rangsangan ekonomi ini berjalan dengan lancar.

Antara strategi yang telah digariskan adalah:

  1. Memudahkan aliran tunai bagi perniagaan yang terkesan.
  2. Bantuan kepada individu yang terjejas
  3. Merangsang permintaan dalam industri pelancongan

Adakah pakej rangsangan ini memadai bagi mengekang permasalahan ini? Masih terlalu awal untuk kita meneka sungguhpun ramai yang gembira dengan pengumuman ini.

3: KEJATUHAN HARGA MINYAK MENTAH

Ekoran pengumuman Arab Saudi melancarkan perang harga minyak, sebagai tanda protes terhadap keputusan Russia yang membantah keputusan pertemuan yang diadakan OPEC sebelum ini untuk menurunkan pengeluaran untuk menstabilkan harga kesan COVID-19.

Lebih memburukkan lagi, Arab Saudi menurunkan harga kontrak April sebanyak AS$4 hingga AS$6 setong dalam penghantaran ke Asia dan AS$7 ke AS. Mereka juga berikrar untuk melepaskan bekalan stok minyaknya secara besar-besaran ke dalam pasaran 

Kejatuhan mendadak harga minyak dunia ini akan mengakibatkan kesan yang lebih buruk bagi negara pengeluar minyak termasuklah Malaysia. Sumber pendapatan negara akan lebih terjejas akibat kejatuhan ini seperti jatuh ditimpa tangga.

Gambar sekadar hiasan.
Sumber: Free Malaysia Today

Meskipun rakyat kini bersorak gembira kerana harga minyak di stesen-stesen jauh lebih murah berbanding dahulu, kegembiraan ini boleh bertukar menjadi mimpi ngeri sekiranya Malaysia tidak mengambil langkah proaktif untuk mengembalikan keyakinan pelabur untuk kembali melabur dalam negara ini.

Semua pihak tidak kira daripada pihak kerajaan, swasta mahupun persendirian haruslah bekerjasama dan berganding bahu dalam mencari solusi bagi permasalahan ini sebelum ianya lebih meruncing.

Adakah ramalan pakar-pakar ekonomi mengenai kemelesetan ekonomi pada tahun 2020 akan menjadi satu realiti? Sekiranya benar, adakah kita bersedia dalam menghadapinya?

Ekonomi

Adakah Malaysia mampu bangkit setanding kuasa Harimau Asia?

Published

on

Continue Reading

covid-19

BERAKHIRNYA MORATORIUM, APAKAH YANG AKAN TERJADI SETERUSNYA?

Published

on

Tiada siapa menyangka tahun 2020 merupakan tahun paling mencabar bagi ramai di antara kita. Di dalam ketidaktentuan keadaan kesihatan global, ekonomi negara di seluruh dunia turut terkesan akibat ancaman pandemik Covid-19.

Industri yang menerima impak paling besar semestinya sektor pelancongan berikutan sekatan daripada dalam dan luar negara. Berdasarkan laporan yang dikeluarkan Berita Harian, di Malaysia sahaja, direkodkan kerugian mencecah RM45 bilion dalam tempoh Januari hingga Jun.

Paling utama, pekerja yang berada dalam sektor ini menerima impak yang jauh lebih besar apabila diberhentikan kerja atau diberikan cuti tanpa gaji berikutan sekatan-sekatan ini. Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri, berkata angka yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) bagi April tahun ini, jumlah pekerjaan menurun sebanyak 1.0 peratus kepada 14.93 juta orang berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Pelaksanaan moratorium dijalankan apabila ramai di antara kita terkesan apabila kebanyakan urusan perniagaan dan perkhidmatan dihentikan ketika Perintah Kawalan Pergerakan mula dilaksanakan. Rakyat telah ada lebihan wang ekoran pelaksanaan moratorium ini dan ini mendorong aktiviti pelancongan dan aktiviti perniagaan dalam negara giat dijalankan.

Meskipun aktiviti pelancongan dalam negara semakin rancak berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mula menampakkan perkembangan positif, nasib sebilangan besar daripada pemain industri dan rakyat masih tidak diketahui sehingga kini.

Pakej-pakej rangsangan ekonomi turut diperkenalkan bagi menyerap impak pandemik Covid-19. Kadar pengangguran pada Julai 2020 turun kepada 4.7 peratus atau 28,200 orang berbanding 4.9 peratus yang direkodkan pada bulan sebelumnya dengan jumlah keseluruhan penganggur adalah 745,100.

Pakej Rangsangan Ekonomi PKS. Kredit infografik Bernama

Ramai yang menjangkakan peniaga khususnya perusahaan kecil dan sederhana (SME) akan gulung tikar impak daripada berakhirnya moratorium ini. Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) menjangkakan terus meningkat mencecah 12 peratus daripada keseluruhan 15 juta tenaga kerja di negara ini.

Namun, apa yang bakal berlaku selepas moratorium berakhir pada 30 September 2020? Adakah kesan positif daripada pakej-pakej rangsangan ekonomi akan kekal selepas ini? Semoga rakyat akan kekal bersatu dalam menghadapi waktu-waktu sukar ini.

 

Continue Reading

Ekonomi

MASA DEPAN SISTEM PERUNCITAN: TRANSAKSI DALAM TALIAN?

Published

on

Sistem perniagaan telah menerima perubahan secara mendadak sejak 30 tahun yang lalu. Populariti membeli-belah dalam talian meningkat dan statistik baru-baru ini menunjukkan bahawa aktiviti jual beli dalam talian di Malaysia turut mencatatkan peningkatan sebanyak 28.9 peratus April lalu, ketika negara menguatkuasakan Perintah Kawalan pergerakan (PKP), bermula Mac 2020.

Oleh itu, adakah kedai tradisional masih mempunyai tempat dalam bidang peruncitan? Bagaimana kita melihat sektor ini berubah dalam jangka masa 20 tahun akan datang?

Dengan kepantasan dan populariti membeli-belah dalam talian, kita dapat meramalkan bahawa kedai-kedai pada satu ketika akan hilang sama sekali, tetapi pernyataan menyeluruh ini mungkin tidak benar pada masa sekarang.

Sebagai pengguna, masih ada dorongan untuk keluar dan membeli-belah. Ya, mungkin ada pilihan yang lebih murah dalam talian, tetapi pengalaman dan aspek sosial membeli-belah menjadikannya sebahagian besar mengapa orang lebih gemar ke kedai fizikal berbanding kedai dalam talian. Penulis sendiri juga sering menggunakan khidmat peruncitan dalam talian untuk membeli keperluan harian serta barang basah seperti ayam, ikan, dan bermacam-macam lagi keperluan di rumah.

Kita mungkin tidak lebih suka membeli di kedai melainkan adanya promosi dan keperluan untuk melihatnya secara berhadapan, namun masih ramai pengguna yang memilih untuk melihat sendiri produk yang diinginkan ketika memilih apa yang hendak dibeli.

Namun, kedatangan wabak Covid-19 seakan mengubah landskap peruncitan di negara ini. Dengan kebanyakan kedai fizikal telah dan bakal gulung tikar, adalah tidak mustahil perniagaan dalam talian menjadi pilihan akhir bagi produk-produk di luar sana untuk kekal bertahan dan relevan. Meskipun kelonggaran telah diberikan untuk kedai-kedai ini terus beroperasi semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), masih ramai peniaga yang mengambil keputusan untuk menghentikan aktiviti perniagaan mereka akibat desakan kewangan dan tiada modal.

Kesan domino ini juga dapat dilihat dengan jelas apabila berakhirnya moratorium yang bakal berakhir pada penghujung bulan September 2020 ini. Menurut laporan FreeMalaysiaToday, Menteri Sumber Manusia, M Saravanan berkata Rekod Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) menunjukkan 67,068 orang kehilangan pekerjaan sejak Januari hingga 31 Julai lalu. Jumlah ini dijangka bertambah dan memetik laporan daripada Utusan Malaysia Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) me­njangkakan kadar pengangguran akan terus meningkat mencecah 12 peratus daripada keseluruhan 15 juta tenaga kerja di negara ini.

Ditengah kemelut sumber pendapatan ini yang dijangka akan berterusan, ramai yang memilih untuk menawarkan perkhidmatan dan peruncitan dalam talian daripada terus dibelenggu masalah kewangan. Kuasa membeli masih wujud dan peniaga tidak melepaskan peluang untuk memenuhi kehendak daripada pengguna.

Dari Kiri: Munzir @ Munziroo Kitchen – Chef In Flight Catering kepada Usahawan Makanan & Puteri Siti Fatinnur @ Feenie.co – Jurugambar kepada ‘Tauke’ Bundle Online

Melakukan pembelian adalah rutin biasa dalam kehidupan seharian masyarakat pada masa kini dan peningkatan orang yang membeli-belah dalam talian setiap hari membentuk bagaimana konsep e-dagang boleh diperhalusi dan diperbaiki. Pengguna bukan sahaja mencari tawaran terbaik semasa pembeliaan dilakukan, malah barangan yang telah tersedia dan kos penghantaran juga merupakan faktor penting sekiranya kita mahu kekal relevan dalam era ‘Saya menginginkannya dan saya mahukannya sekarang’.

Media sosial adalah satu lagi ciri pembelian dalam talian. Pengaruh dan jangkauan iklan yang disasarkan pada platform seperti Facebook dan Instagram melonjakkan penerimaan untuk membeli-belah ke arah baru.

Review dan komen turut menjadi faktor penentu kerana banyak pembeli dalam talian akan dipengaruhi oleh cadangan media sosial bukan sahaja dari rakan tetapi juga orang yang tidak dikenali. Media sosial menjadi kayu ukur untuk peniaga terus melangkah ke masa depan dan media akan terus menjadi ciri penting dalam pertumbuhan e-dagang.

SELAMAT HARI MALAYSIA!

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: