Connect with us

Ekonomi

2020: 3 faktor Malaysia mungkin alami kegawatan ekonomi yang lebih parah?

Published

on

medscape

Ramai yang ternanti-nanti kedatangan tahun 2020 bertepatan dengan slogan Tun Dr. Mahathir yang pada ketika itu Perdana Menteri ke-4, Wawasan 2020. Namun, apa yang sebenarnya terjadi pada tahun 2020, diluar jangkaan ramai pihak. Sejak tahun lalu, ramai pakar ekonomi menyatakan kebimbangan terhadap kemerosotan ekonomi dunia dan mereka menjangkakan ianya lebih teruk pada tahun ini. Malaysia tidak terkecuali dalam menghadapi kemelut ini dengan kejatuhan nilai ringgit, kelemahan nilai aset komoditi, kurangnya peluang pekerjaan berkemahiran tinggi dan banyak lagi.

Berikut merupakan faktor yang mungkin telah mendorong ketidakstabilan ekonomi Malaysia untuk terus merosot dari hari ke hari.

1: KEMELUT POLITIK

Malaysia tidak pernah sunyi dengan adegan-adegan politik yang sentiasa ada naik turunnya. Tetapi pada 24 Februari 2020 yang lalu, Malaysia telah menyaksikan kemelut politik Malaysia kembali meruncing dengan peletakan jawatan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri ke-7.

Susulan berita tersebut, Bursa Saham Kuala Lumpur telah mencatatkan 1,003 kaunter rugi dengan FBM KLCI berada pada 1,487.99, jatuh 43.21 mata, FBMACE susut 157.61 mata dan FBMEmas turun 330.89 mata. Pelaburan langsung asing (FDI) telah jatuh merundum akibat kebimbangan pelabur asing terhadap keadaan politik semasa negara.

Tindakan tenang, pantas dan demokratik daripada pihak Yang di-Pertuan Agong telah dilihat sebagai penyelamat bagi kemelut ini bagi melantik Perdana Menteri yang baru.

Meskipun begitu, adakah polemik pentadbiran negara kini sudah berakhir dengan pelantikan jemaah menteri yang baharu?

Ramai yang berspekulasi kemelut politik ini masih belum berakhir.

Sentimen mahupun ketidak stabilan politik boleh mengakibatkan kesan yang lebih dalam dan rumit bagi sesebuah negara termasuklah apa yang kini dialami oleh Malaysia. Polisi yang bercelaru mahupun pengurusan eksekutif yang lemah dalam mentadbir urus negara mampu mengakibatkan kesan jangka pendek serta jangka panjang.

2: WABAK COVID-19

Wabak Covid-19 yang kini sedang menyerang 95 buah negara di seluruh dunia telah menimbulkan kerisauan bagi semua pihak. Jumlah kes di Malaysia setakat 9 Mac 2020 telah meningkat sebanyak 117 kes.

Kemunculan wabak ini secara tidak langsung memberi kesan tidak hanya kepada sektor kesihatan, malah sektor pelancongan dan komoditi yang telah memberi impak yang besar daripada segi ekonomi. Ini tidak hanya berlaku di Malaysia bahkan seluruh dunia menerima impak yang sama akibat wabak Covid-19 ini.

Turut memberi gambaran jelas impak wabak ini adalah syarikat-syarikat yang bergantung kepada kedatangan pelancong kini diambang kemusnahan dan muflis akibat kekurangan pelanggan dan pengguna.

Lapangan terbang di seluruh dunia juga kelihatan lengang tanpa kehadiran pelancong akibat penularan wabak ini.

Sehubungan itu, kerajaan Malaysia khususnya telah mengumumkan inisiatif Pakej Rangsangan Ekonomi bagi mengurangkan impak wabak ini kepada ekonomi negara. Sebanyak RM20 bilion telah diperuntukan bagi memastikan pakej rangsangan ekonomi ini berjalan dengan lancar.

Antara strategi yang telah digariskan adalah:

  1. Memudahkan aliran tunai bagi perniagaan yang terkesan.
  2. Bantuan kepada individu yang terjejas
  3. Merangsang permintaan dalam industri pelancongan

Adakah pakej rangsangan ini memadai bagi mengekang permasalahan ini? Masih terlalu awal untuk kita meneka sungguhpun ramai yang gembira dengan pengumuman ini.

3: KEJATUHAN HARGA MINYAK MENTAH

Ekoran pengumuman Arab Saudi melancarkan perang harga minyak, sebagai tanda protes terhadap keputusan Russia yang membantah keputusan pertemuan yang diadakan OPEC sebelum ini untuk menurunkan pengeluaran untuk menstabilkan harga kesan COVID-19.

Lebih memburukkan lagi, Arab Saudi menurunkan harga kontrak April sebanyak AS$4 hingga AS$6 setong dalam penghantaran ke Asia dan AS$7 ke AS. Mereka juga berikrar untuk melepaskan bekalan stok minyaknya secara besar-besaran ke dalam pasaran 

Kejatuhan mendadak harga minyak dunia ini akan mengakibatkan kesan yang lebih buruk bagi negara pengeluar minyak termasuklah Malaysia. Sumber pendapatan negara akan lebih terjejas akibat kejatuhan ini seperti jatuh ditimpa tangga.

Gambar sekadar hiasan.
Sumber: Free Malaysia Today

Meskipun rakyat kini bersorak gembira kerana harga minyak di stesen-stesen jauh lebih murah berbanding dahulu, kegembiraan ini boleh bertukar menjadi mimpi ngeri sekiranya Malaysia tidak mengambil langkah proaktif untuk mengembalikan keyakinan pelabur untuk kembali melabur dalam negara ini.

Semua pihak tidak kira daripada pihak kerajaan, swasta mahupun persendirian haruslah bekerjasama dan berganding bahu dalam mencari solusi bagi permasalahan ini sebelum ianya lebih meruncing.

Adakah ramalan pakar-pakar ekonomi mengenai kemelesetan ekonomi pada tahun 2020 akan menjadi satu realiti? Sekiranya benar, adakah kita bersedia dalam menghadapinya?

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

5 OBJEKTIF UTAMA PPN DAN BELANJAWAN 2020

Published

on

By

Pelan Pemulihan Negara (PPN) merupakan pelan hala tuju berfasa untuk menyokong peralihan keluar daripada krisis kesihatan dan ekonomi. Di bawah ini merupakan lima objektif utama PPN.

Kredit Foto: Instagram KKM

Manakala, belanjawan 2022 akan memperincikan kesinambungan PPN dan langkah-langkah pemulihan ekonomi lain. Belanjawan 2022 ini akan dibentangkan pada 29 oktober 2021.

Kredit Foto: Instagram KKM

#kitajagakita

#malaysiaboleh

Continue Reading

Ekonomi

SENARAI BANK MAKANAN

Published

on

By

Pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan, malahan ramai juga yang kehilangan ahli keluarga akibat jangkitan Covid-19 yang meragut nyawa mereka. Di saat kita menanti untuk keadaan menjadi lebih baik, ramai rakyat Malaysia bersatu hati membantu mereka yang memerlukan dengan menyediakan bank makanan di kebanyakan cawangan mereka.

1. Elewsmart – Bank makanan di 22 Elewsmart

Kredit Foto : Elewsmart

Ustaz Ebit Lew terkenal di kalangan rakyat Malaysia kerana telah banyak membantu mereka yang memerlukan. Cara lain untuk menolong mereka dalam kehidupan sehari-hari adalah rangkaian kedai runcitnya yang mampu dimiliki dengan bank makanan yang dilengkapi dengan barang keperluan yang didirikan di luar semua 22 cawangan yang terletak di Lembah Klang.

Anda boleh menurunkan barang yang ingin anda sumbangkan secara langsung. Item yang terdapat di bank makanan ini merangkumi keperluan seperti beras, syampu dan telur, dan banyak lagi. Dan mereka yang memerlukan boleh mengambil apa yang mereka perlukan dari bank makanan ini.

Senarai cawangan Elewsmart

2. BIG Pharmacy – Bank makanan di 10 cawanagan Big Pharmacy

Kredit Foto: FB Big Pharmacy

BIG Pharmacy telah menyertai kempen Bendera Putih. Mereka yang memerlukan makanan boleh mengunjungi kedai yang mengambil bahagian untuk mengambil apa yang mereka perlukan.

Bagi mereka yang ingin membantu, anda boleh menyumbangkan barang keperluan di kaunter bank makanan mereka sementara kedai mereka dibuka.

Senarai cawangan Big Pharmacy

3. Shell – Bank makanan di 52 stesen

Kredit Foto: FB Community Food Box

Kotak makanan dengan makanan kering yang tidak mudah rosak boleh didapati di 52 stesen minyak Shell di KL dan Selangor. Kotak-kotak ini didirikan sebagai projek berasaskan sukarelawan, yang dikendalikan oleh Teddy Mobile Clinic, telah wujud selama lebih dari setahun sekarang. Item yang disumbangkan akan memberi kelegaan kepada individu seperti pelajar kurang berkemampuan, orang tua, dan individu berpendapatan rendah.

Senarai bank makanan Shell di Lembah Klang

4. Petronas – Bank makanan di 48 stesen

 

Kredit Foto: FB Petronas

Petronas adalah stesen minyak lain yang mempunyai program bank makanan, dengan rak di premis mereka yang dilengkapi dengan barang keperluan untuk mereka yang memerlukan. Cari rak ini di 48 stesen yang mengambil bahagian di Lembah Klang, dan di seluruh Malaysia. Sesiapa yang ingin menderma boleh membeli barang makanan yang tidak mudah rosak, seperti tepung, beras, minyak masak, dan membawanya ke stesen Petronas yang mengambil bahagian.

Senarai bank makanan Petronas

5. MYDIN

Kredit Foto: FB MYDIN Malaysia

MYDIN juga mempunyai pakej bantuan makanan dengan keperluan harian, seperti roti, susu dan makanan dalam tin, bagi sesiapa yang memerlukan. Penyumbang boleh menghubungi mereka di nombor WhatsApp mereka untuk menghantar bungkusan kepada penerima. Anda mesti melampirkan alamat dan nombor telefon kepada siapa anda ingin menghantarnya, serta foto rumah mereka dengan bendera putih terangkat.

Inisiatif ini akan dilaksanakan dari 3 hingga 16 Julai, dengan barang dihantar dalam masa 24 jam kepada penduduk yang tinggal dalam lingkungan 10KM dari cawangan MYDIN.

6. Econsave

Kredit Foto: FB Econsave

Econsave akan memberikan pakej bantuan makanan kepada sesiapa yang menaikkan bendera putih dari kediaman mereka sebagai sebahagian daripada kempen Bendera Putih juga. Pakej ini akan merangkumi keperluan makanan seperti beras, tepung, gula, kopi dan biskut untuk meringankan beban mereka yang kehilangan pekerjaan, atau menghadapi kesukaran, kerana wabak itu.

Sekiranya anda menemui bendera putih yang terbang dari kediaman dalam radius 10KM dari lokasi kedai mereka, hantarkan mereka mesej di WhatsApp atau Facebook di sini dengan gambar bendera dan alamat lokasi dilampirkan.

Semoga senarai bank makanan di atas ini dapat membantu semua yang terkesan dengan pandemik ini.

#KitaJagaKita #BankMakananMalaysia #MalaysiaBoleh!

Continue Reading

Ekonomi

Impak Covid-19 terhadap ekonomi menyebabkan gaji graduan universiti lebih rendah

Published

on

By

Kesan Covid-19 terhadap ekonomi Malaysia menjadi punca kekangan kewangan yang dihadapi kebanyakan majikan menyebabkan graduan lepasan universiti menerima gaji permulaan yang lebih rendah pada 2020, berbanding tahun sebelumnya, kata Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain J.P.

Tambahnya lagi, majoriti majikan kini mengalami masalah aliran tunai, dengan lebih 32,000 syarikat ditutup tahun lepas akibat daripada pandemik ini.

Syed Hussain berkata, beberapa majikan masih mengurangkan segala kos yang tidak diperlukan, dalam masa yang sama menggunakan segala kemahiran yang ada dalam usaha menstabilkan perniagaan.

“Covid menjadi punca ramai pekerja dipotong gaji dan dikurangkan faedah, manakala majikan pula bergantung kepada subsidi yang diberikan oleh kerajaan melalui inisiatif PRIHATIN, PENJANA dan PEMERKASA untuk mengelakkan pemberhentian lebih ramai pekerja,” kata Syed Hussain

Oleh itu, bersyukurlah bagi mereka yang masih bekerja, walaupun memperoleh gaji yang kecil kerana terdapat ramai yang masih mencari pekerjaan untuk menyara ahli keluarga. Bersama-samalah kita mematuhi SOP agar rantaian Covid-19 boleh diputuskan dengan segera.

Petikan ini telah dialih bahasa. Petikan asal oleh EdgeProp.

#kitajagakita

Continue Reading

Trending