Connect with us

Kesihatan

MENDERMA DARAH SEAWAL 18 TAHUN!

Published

on

Tahukah anda pada usia 18 tahun, anak- anak kita sudah boleh menderma darah?


Merekalah generasi pelapis penderma darah. Membantu insan lain yang sedang memerlukan darah dalam waktu-waktu kecemasan dan pembedahan.

Bayangkan masa depan, tanpa generasi pelapis ini menderma darah, dimanakah akan kita dapati darah untuk menyelamatkan insan yang memerlukannya?

Ayuh kita ajak anak kita, anak saudara kita, rakan – rakan kita yang belum menderma darah untuk hadir menjadi barisan hadapan yang menderma darah.

Kibarkan semangat menderma darah, kibarkan semangat kemerdekaan.

Kita sayang Malaysia.

#malaysiaboleh

#kitajagakita

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid-19

4 sebab yang tidak membenarkan anda hadir ke PPV

Published

on

By

Anda tidak dibenarkan hadir ke PPV jika anda mempunyai 4 sebab seperti di bawah:

Kredit Foto: Instagram KKM

Pastikan anda sihat, bebas daripada sebarang simptom dan tidak mempunyai kemungkinan dijangkiti COVID-19 sebelum hadir ke PPV untuk janji temu vaksinasi.

#kitajagakita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Kesihatan

Selain menyelamatkan nyawa, terdapat 5 manfaat menderma darah

Published

on

By

Pendermaan darah kepada pesakit sentiasa diperlukan. Sebanyak 2000 beg darah diperlukan oleh pesakit setiap hari di seluruh Malaysia.

Ia bukan sahaja satu perbuatan yang mulia, tetapi terdapat pelbagai manfaat menderma darah untuk kesihatan penderma.

Berikut merupakan 5 manfaat menderma darah yang perlu anda tahu:

1. Mengesan masalah kesihatan

Sebelum menderma darah, setiap orang perlu melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah. Meskipun ia bukan pemeriksaan menyeluruh tetapi setidak-tidaknya ia dapat membantu mengesan sebarang masalah kesihatan yang mungkin anda tidak ketahui.

Pemeriksaan itu umumnya akan memeriksa tekanan darah, suhu badan, degupan jantung dan kadar hemoglobin dalam darah. Jika ia menunjukkan terdapat sebarang masalah, maka individu itu tidak sesuai untuk menderma darah.

2. Rasa lebih sihat

Ramai penderma darah memberitahu, setiap kali selepas menderma darah, mereka akan berasa lebih sihat dan bertenaga yang membuatkan mereka ingin menderma darah lagi.

Ada juga yang mengatakan bahawa menderma darah boleh membakar 650 kalori. Namun tiada bukti ilmiah yang menyokong kepada dakwaan tersebut.

3. Mengurangkan kadar zat besi bagi penderita hemochromatosis

Individu dengan masalah hemochromatosis memiliki terlalu banyak zat besi dalam darah sekaligus mempengaruhi fungsi pelbagai organ vital tubuh.

Menderma darah adalah salah satu bentuk rawatan yang paling baik untuk golongan ini, sekaligus dapat membantu golongan yang memerlukan.

4. Menjaga kesihatan jantung

Pada tahun 2019, terdapat kajian yang meneliti data daripada 160,000 wanita yang mendermakan darah selama 10 tahun mendapati menderma darah memberi perlindungan jangka panjang kepada kesihatan kardiovaskular mereka.

5. Mengawal tekanan darah

Beberapa kajian mendapati bahawa menderma darah dapat menurunkan tekanan darah dan mengawalnya agar sentiasa berada dalam keadaan normal.

Perkhidmatan pendermaan darah adalah termasuk perkhidmatan perlu (Essential Services). Jadi, marilah kita menderma darah!

MENDERMA DARAH SEMASA PKP 3.0
PKP bukanlah satu halangan untuk kita menderma darah. Jika anda hendak menderma darah jangan lupa ikuti langkah-langkah di bawah untuk memastikan proses pendermaan yang lancar. PDN masih beroperasi seperti biasa dan berbesar hati menanti kehadiran anda. Para penderma budiman boleh menggunakan link Pusat Darah Negara yang telah disediakan : http://linktr.ee/dermadarah
Anda boleh memeriksa kesesuaian untuk menderma darah sebelum merancang pendermaan darah anda.
Untuk memudahkan perjalanan tuan/puan ke pusat kutipan darah, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, para penderma perlu:
  • Membawa buku/kad penderma darah (untuk penderma regular); ATAU
  • Mendapatkan slip temujanji pendermaan darah. (Slip ini akan dihantarkan ke e-mel yang diberikan dan perlu disimpan sebagai bukti temujanji untuk menderma darah); ATAU
  • Mengisi borang pendaftaran penderma darah secara atas talian. Borang yang siap diisi akan dihantarkan ke e-mel tuan/puan dan seterusnya perlu dicetak.
Anda boleh menderma darah di Pusat Pendermaan Darah Statik PDN di:
1.Pusat Darah Negara, Jalan Tun Razak
   Isnin – Jumaat : 7.30 pagi hingga 9.00 malam
   Sabtu – Ahad & Cuti Umum : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
2.Suite Derma Darah Puspanita, Presint 10, Putrajaya
   Isnin – Rabu : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
   Khamis – Ahad : 1.00 petang hingga 8.30 malam
3.PDN Donation Suite, Midvalley Megamall, Level 3 (Mezzanine), (Sebelah Tingkat Atas Daiso)
   Isnin – Ahad : 10.00 pagi hingga 9.00 malam
ATAU di tabung-tabung darah atau kempen darah berdekatan.
#MalaysiaBoleh
Continue Reading

Belia

Tidak kenal erti putus asa, pemuda autisme terus mengejar cita-cita untuk menjadi doktor

Published

on

By

Pemuda autisme yang didiagnos ‘asperger syndrome’  tidak menjadikannya batu penghalang dalam usaha beliau mencapai cita-citanya yang ingin menjadi seorang doktor.

Ibunya yang hanya mahu dikenali sebagai Kay Foad mengatakan bahawa anaknya mahu menjadi seorang doktor kerana ingin mencari penawar bagi penyakit yang dihidapinya.

“People always bullied, look down on me and said that I’m stupid and awkward . I want to show to them that I am not that stupid mummy. I want to know and learn about myself and I want to find a cure for my condition”. Kata anaknya yang kini berusia 28 tahun.

Ibunya yang merupakan seorang bekas guru sentiasa menyokong apa sahaja cita-cita dan minat anaknya.

“Alhamdulillah, sudah enam bulan dia mengikuti housemanshipnya. Persekitaran dan rakan sekerja sangat membantu”. Tambah ibunya lagi.

Tidak meletakkan harapan tertentu, ibunya hanya ikut ‘flow’ sahaja kerana tempoh housemanshipnya masih panjang iaitu selama dua tahun.

Tidak seperti penghidap ‘asperger syndrome’ yang lain, ciri-ciri tersebut tidak ketara pada anaknya. Ketika kecil, anaknya seorang kanak-kanak yang hiperaktif namun mempunyai ‘speech delay’, kurang kontak mata dan agak perlahan dalam pembelajaran. Kay Foad sanggup berhenti kerja apabila anaknya berusia 10 tahun demi memberi tumpuan penuh pada anaknya.

Keputusan SPM anaknya yang cemerlang benar-benar membuktikan
kukurangan diri bukanlah penghalang.

Dulu, kertas peperiksaannya sering gagal. Mengikut kehendak anaknya, Kay Foad dan suami mengupah guru tusyen untuk mengajarkannya setiap mata pelajaran. Kay Foad tidak menyangka perkongsian tentang anaknya di Facebook Autisme Malaysia mendapat perhatian.

Dia mengakui, mengambil masa untuk membuat keputusan berkongsi tentang anaknya, yang kini telah menjadi bukti anak autisme juga boleh berjaya seperti yang lain. Jauh sekali inginkan perhatian tetapi lebih kepada perkongsian kerana masih terdapat segelintir ibu bapa yang bersikap ‘denial’ terhadap keadaan anak mereka.

“Sebagai ibu bapa, kita perlu memberi sokongan terhadap apa jua minat anak-anak. Tidak kira apa jua status, selagi ada ruang, jangan berputus asa terhadap mereka. Kejayaan bukanlah ukuran tetapi perjuangan kami adalah untuk kehidupannya di masa hadapan”. Tambahnya lagi.

 

Continue Reading

Trending