Connect with us

Pendidikan

Cerita di sebalik Jalur Gemilang

Published

on

JALUR Gemilang merupakan bendera rasmi Negaraku Malaysia yang terdiri daripada 14 jalur melintang sama lebar yang mewakili keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri dan 1 kerjaan persekutuan.

Jalur yang berwarna merah dan putih melambangkan keberanian dan kesucian negara ini.

Manakala bahagian di atas sebelah kiri yang bermula dari jalur pertama hingga ke jalur kelima berwarna biru tua membawa makna perpaduan antara rakyat Malaysia.

Anak bulan yang terletak dalam bahagian biru tua itu melambangkan Agama Islam sebagai agama rasmi Persektuan manakala bintang pecah 14 sebagai tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan.

Anak bulan dan bintang ini berwarna kuning yang mewakili warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.

Asal usul Jalur Gemilang bermula pada 1949 apabila satu jawatankuasa telah ditubuhkan dengan persetujuan Majlis Raja-raja Melayu untuk menimbang dan membuat perakuan berhubung reka bentuk bendera bagi Persekutuan Tanah Melayu yang baru.

Seramai 373 karyawan menyertai pertandingan mereka bentuk bendera peringkat kebangsaan yang dianjurkan oleh Majlis Perundangan Persekutuan.

Hanya tiga rekabentuk dipilih ke peringkat akhir. Mengambil kira pendapat umum orang ramai, akhirnya keputusan pendapat umum yang dikelolakan oleh akhbar The Malay Mailmenunjukkan majoriti telah memilih rekabentuk ciptaan arkitek Johor bernama En. Mohamed bin Hamzah.

Setelah 47 tahun digelar Bendera Malaysia, pada kemerdekaan ke-40 tahun 1997, namanya ditukar kepada Jalur Gemilang. Jalur membawa erti Bendera Malaysia yang mempunyai 14 jalur merah dan putih.

Jalur turut menggambarkan satu haluan yang lurus dengan hala tuju yang sama dalam memacu kegemilangan bangsa dan negara.

Manakala Gemilang pula bermaksud bercahaya, terang-benderang dan cemerlang yang membawa pengertian bawaha jalur itu melambangkan kecemerlangan negara Malaysia dan rakyatnya dalam mengharungi apa juga bidang kehidupan. – MYNEWSHUB.CC

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Pendidikan

Program pendidikan memperkasa golongan B40 dan tercicir

Published

on

Golongan B40 dan tercicir antara yang terbeban ketika Perintah Kawalan Pergerakan mula dijalankan pada bulan April 2020 yang lalu. Bagaimana program pendidikan daripada SOLS 24/7 dapat memperkasa golongan ini daripada terus terhimpit?

Jom tonton siri kedua temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

 

Continue Reading

Belia

SOLS 24/7 memperkasakan belia daripada kumpulan B40

Published

on

SOLS 24/7 adalah sebuah organisasi kemanusiaan yang komited untuk berkhidmat, mendidik dan memperkasakan masyarakat miskin dan kurang berkemampuan.

Melalui pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial, SOLS 24/7 telah berusaha untuk mengubah komuniti yang kurang terlatih untuk mengembangkan potensi sebenarnya dalam mematahkan roda kemiskinan.

Menggunakan model dan reka bentuk khas – Sains Bahasa, Sains Teknologi dan Sains Kehidupan – organisasi ini telah menyediakan pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial secara percuma kepada masyarakat yang kurang berkemampuan di Malaysia.

Jom tonton siri pertama temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

Continue Reading

Trending