Connect with us

Uncategorized

3 Tahun Dalam Penjara Thailand, Bekas Banduan Manfaat Ilmu Buat Patung Harimau Raih RM5,000 Sebulan

Tidak semua bekas banduan patut dipandang hina oleh masyarakat…

Published

on

Sepanjang 3 tahun menjadi penghuni tirai besi di Thailand, bekas banduan, Jeem, 49 kini memanfaatkan ilmu membuat patung harimau yang diperoleh dulu sebagai sumber pendapatannya untuk menyara keluarga.

Jeem yang dikenakan hukuman penjara atas kesalahan rasuah 13 tahun lalu menggunakan sebaik-baik pengetahuan yang dipelajari ketika di dalam penjara dulu sehingga membolehkannya meraih pendapatan lebih RM5,000 sebulan terutama ketika musim buah.

Katanya, patung harimau itu selain digunakan sebagai perhiasan serta pameran, ia juga berfungsi untuk menghalau haiwan liar di kebun, terutama kera, lotong dan monyet.

“Saya sedar status sebagai bekas banduan susah hendak mendapat pekerjaan, maka sebaik tamat menjalani hukuman pada 2005, saya buat dan jual patung harimau ini sebagai mata pencarian untuk menanggung keluarga.

“Setakat ini ada sahaja permintaan dan purata saya mampu jual antara 20 hingga 30 patung harimau sebulan yang rata-ratanya dibeli oleh pemilik kebun kelapa, dusun buah-buahan dan ada juga membelinya untuk tujuan perhiasan,” katanya ketika ditemui Bernama berniaga di tepi jalan Hutan Melintang-Bagan Datuk di sini, baru-baru ini.

Jeem yang merupakan anak jati Bagan Nakhoda Omar, Sabak Bernama, Selangor itu memberitahu, patung harimau tersebut dijual pada harga antara RM150-RM200 bergantung kepada kelebihan masing-masing.

“Ada patung yang dipasang dengan sensor elektronik dan bateri, bagi membolehkannya mengeluarkan bunyi harimau mengaum apabila mendengar suara kera atau monyet untuk menakutkan haiwan tersebut sehingga lari,” katanya yang menjual lebih 300 patung pada musim buah tahun lepas.

Jeem berkata dia mampu menghasilkan purata 13 patung dalam masa 8 jam dengan menggunakan bahan seperti polisterin, span dan karpet berbelang corak harimau.

Ayah kepada 10 orang anak itu berkata dia memilih untuk menjual patung ciptaannya yang diletakkan di atas bumbung kereta di tepi jalan berdekatan hutan dan dusun kerana merasakan ia mampu menarik perhatian orang ramai.

“Lokasi saya tidak tetap dan biasanya saya ikut gerak hati hinggakan hampir satu Semenanjung telah saya pergi berniaga. Sebenarnya buat patung ini ‘syok-syok’ sahaja kerana saya ada pendapatan tetap lain,” katanya.

Sementara itu, seorang pelanggan yang membeli patung itu untuk tujuan perhiasan, L. Mahafri, 26, berkata beliau tertarik dengan patung berkenaan kerana saiz dan rupanya hampir sama dengan haiwan sebenar.

“Saya tak sangka mata patung harimau ini boleh menyala dan ia boleh mengaum,” katanya yang ditemani abangnya L. Venkateswararao, 30. – Bernama

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending