Connect with us

Ekonomi

LAST MILE DRONE: PENGHANTARAN JARAK JAUH REVOLUSI KEPENGGUNAAN E-DAGANG?

Published

on

Peralihan pengguna kepada e-dagang untuk semua keperluan membeli-belah mereka, penghantaran dalam kadar segera jarang dipenuhi dek kerana kekangan daripada segi logistik mahupun teknologi sedia ada. Ianya menjadi harapan bagi setiap pengalaman membeli belah secara atas talian.

Kini, banyak perniagaan telah mula berlumba-lumba untuk mengembangkan teknologi baru dan model rantaian bekalan untuk meningkatkan jumlah bungkusan, mempercepat penghantaran, dan menyenangkan pelanggan disamping berusaha untuk mengurangkan kos.

Amazon misalnya telah pun bergerak setapak lebih maju dengan mengadakan program “Last Mile delivery” sebagai usaha untuk memendekkan masa penerimaan barangan sampai kepada pengguna. Namun begitu, program seperti ini sukar dilaksanakan sekiranya perniagaan tersebut serta rakan niaganya tidak mampu untuk menanggung kos kerana ianya adalah faktor terbesar dan terpenting demi menjamin barangan tersebut sampai dengan lebih cepat berbanding sekarang.

Program Last Mile Amazon. Kredit foto Amazon

Apa itu penghantaran ‘last mile‘?

Penghantaran ‘last mile” didefinisikan sebagai pergerakan barang dari pusat pengangkutan ke destinasi penghantaran akhir. Destinasi penghantaran akhir biasanya adalah kediaman peribadi. Fokus logistik last mile adalah menyampaikan barang kepada pengguna akhir secepat mungkin. Penghantaran last mile menjadi antara fokus utama kepada para peniaga kerana permintaan yang semakin meningkat untuk peruncitan omnichannel sepenuhnya. Keperluan omnichannel yang berkembang telah memaksa peruncit menilai kemampuan rangkaian pengangkutan semasa dan membuat penyesuaian yang sewajarnya.

Tumpuan diberikan pada logistik jarak jauh kerana ianya menjadi perbezaan ketara kepada setiap peruncit biasa dan alternatif. Rantaian bekalan yang lebih mudah diakses amat penting dalam membina kesetiaan kepada sesuatu jenama dan pembekal itu.

Penghantaran last mile menjadi lebih penting daripada sebelumnya kerana lonjakan pesanan dalam talian. Penjualan e-dagang dijangka mencapai $ 1,35 bilion pada tahun 2018, meningkat 28.8% dari tahun 2013. Jangkaan kenaikan ini dijangka merangkumi pelbagai jenis produk termasuk pakaian, hiburan, makanan, kesihatan & kecantikan, elektronik dan banyak lagi.

Revolusi khidmat penghantaran

Sebelum ledakan e-dagang, titik akhir penghantaran barang adalah kedai fizikal di mana pengguna mesti pergi dan membeli barang secara fizikal. Tetapi sekarang, penghantaran “last mile” telah menjadikan khidmat perniagaan perkara menjadi lebih kompleks kerana barang tersebut mestilah dihantar kepada setiap pengguna yang membeli di tempat yang berbeza.

Dengan kemajuan teknologi terkini, Amazon dan DHL misalnya telah menjadi antara penyedia perkhidmatan penghantaran telah menjadikan drone antara pilihan kaedah penghantaran antara bandar. Bagi penghantaran jarak jauh pula, penggunaan drone yang lebih kukuh dan besar diperlukan masih lagi pada peringkat percubaan dan pembuatan.

Ini memberi pengguna pilihan untuk memilih syarikat mana yang dapat memberikan perkhidmatan penghantaran batu terakhir yang mereka perlukan seterusnya menunjukkan faktor penting yang mesti dipertimbangkan oleh pengguna semasa mencari perkhidmatan yang paling cekap.

Perkhidmatan ‘last mile’ di Malaysia

Menurut Business Wire, permintaan penghantaran pelanggan juga berubah selama bertahun-tahun kerana platform runcit dalam talian terkemuka di Malaysia, seperti Lazada, Shopee, dan Alibaba, telah mengintegrasikan khidmat penghantaran yang segera sebahagian daripada pengalaman membeli-belah.

Business Wire juga turut mengatakan bahawa teknologi track and trace tidak lagi mencukupi untuk memenuhi piawaian industri, kerana pelanggan melihat penghantaran jarak jauh secara masa nyata (real time) daripada saat pembelian dilakukan, penghantaran ke lokasi pemandu sehingga kepada anggaran waktu ketibaan barangan yang telah dibeli.

Ninja Van misalnya berkata mereka meninmbang tara penggunaan drone sebagai sebahagian daripada kaedah penghantaran barangan kepada pelanggan.

“Saya rasa penting untuk mengawasi apa yang berlaku di ruang yang lebih luas seperti penghantaran drone. Tetapi juga lebih bermanfaat bagi pelanggan kami untuk melihat perkara yang relevan hari ini dan esok.” – Sham Alexandra sebagai Ketua Serantau B2B, Ninja Van.

Inisiatif MyDroneTech MDEC  pula bertujuan untuk memacu pertumbuhan pesat industri DroneTech Malaysia dan syarikat berpotensi tinggi dengan menganjurkan dasar yang berpandangan ke depan, membina ekosistem kolaboratif, dan menghubungkan komuniti yang berkaitan dan memfasilitasi program pertumbuhan.

Penggunaan drone sebagai salah satu kaedah penghantaran di Malaysia masih lagi pada peringkat permulaan. Adakah Malaysia bakal melangkah ke arah itu di era pandemik ini?

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

5 OBJEKTIF UTAMA PPN DAN BELANJAWAN 2020

Published

on

By

Pelan Pemulihan Negara (PPN) merupakan pelan hala tuju berfasa untuk menyokong peralihan keluar daripada krisis kesihatan dan ekonomi. Di bawah ini merupakan lima objektif utama PPN.

Kredit Foto: Instagram KKM

Manakala, belanjawan 2022 akan memperincikan kesinambungan PPN dan langkah-langkah pemulihan ekonomi lain. Belanjawan 2022 ini akan dibentangkan pada 29 oktober 2021.

Kredit Foto: Instagram KKM

#kitajagakita

#malaysiaboleh

Continue Reading

Ekonomi

SENARAI BANK MAKANAN

Published

on

By

Pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan, malahan ramai juga yang kehilangan ahli keluarga akibat jangkitan Covid-19 yang meragut nyawa mereka. Di saat kita menanti untuk keadaan menjadi lebih baik, ramai rakyat Malaysia bersatu hati membantu mereka yang memerlukan dengan menyediakan bank makanan di kebanyakan cawangan mereka.

1. Elewsmart – Bank makanan di 22 Elewsmart

Kredit Foto : Elewsmart

Ustaz Ebit Lew terkenal di kalangan rakyat Malaysia kerana telah banyak membantu mereka yang memerlukan. Cara lain untuk menolong mereka dalam kehidupan sehari-hari adalah rangkaian kedai runcitnya yang mampu dimiliki dengan bank makanan yang dilengkapi dengan barang keperluan yang didirikan di luar semua 22 cawangan yang terletak di Lembah Klang.

Anda boleh menurunkan barang yang ingin anda sumbangkan secara langsung. Item yang terdapat di bank makanan ini merangkumi keperluan seperti beras, syampu dan telur, dan banyak lagi. Dan mereka yang memerlukan boleh mengambil apa yang mereka perlukan dari bank makanan ini.

Senarai cawangan Elewsmart

2. BIG Pharmacy – Bank makanan di 10 cawanagan Big Pharmacy

Kredit Foto: FB Big Pharmacy

BIG Pharmacy telah menyertai kempen Bendera Putih. Mereka yang memerlukan makanan boleh mengunjungi kedai yang mengambil bahagian untuk mengambil apa yang mereka perlukan.

Bagi mereka yang ingin membantu, anda boleh menyumbangkan barang keperluan di kaunter bank makanan mereka sementara kedai mereka dibuka.

Senarai cawangan Big Pharmacy

3. Shell – Bank makanan di 52 stesen

Kredit Foto: FB Community Food Box

Kotak makanan dengan makanan kering yang tidak mudah rosak boleh didapati di 52 stesen minyak Shell di KL dan Selangor. Kotak-kotak ini didirikan sebagai projek berasaskan sukarelawan, yang dikendalikan oleh Teddy Mobile Clinic, telah wujud selama lebih dari setahun sekarang. Item yang disumbangkan akan memberi kelegaan kepada individu seperti pelajar kurang berkemampuan, orang tua, dan individu berpendapatan rendah.

Senarai bank makanan Shell di Lembah Klang

4. Petronas – Bank makanan di 48 stesen

 

Kredit Foto: FB Petronas

Petronas adalah stesen minyak lain yang mempunyai program bank makanan, dengan rak di premis mereka yang dilengkapi dengan barang keperluan untuk mereka yang memerlukan. Cari rak ini di 48 stesen yang mengambil bahagian di Lembah Klang, dan di seluruh Malaysia. Sesiapa yang ingin menderma boleh membeli barang makanan yang tidak mudah rosak, seperti tepung, beras, minyak masak, dan membawanya ke stesen Petronas yang mengambil bahagian.

Senarai bank makanan Petronas

5. MYDIN

Kredit Foto: FB MYDIN Malaysia

MYDIN juga mempunyai pakej bantuan makanan dengan keperluan harian, seperti roti, susu dan makanan dalam tin, bagi sesiapa yang memerlukan. Penyumbang boleh menghubungi mereka di nombor WhatsApp mereka untuk menghantar bungkusan kepada penerima. Anda mesti melampirkan alamat dan nombor telefon kepada siapa anda ingin menghantarnya, serta foto rumah mereka dengan bendera putih terangkat.

Inisiatif ini akan dilaksanakan dari 3 hingga 16 Julai, dengan barang dihantar dalam masa 24 jam kepada penduduk yang tinggal dalam lingkungan 10KM dari cawangan MYDIN.

6. Econsave

Kredit Foto: FB Econsave

Econsave akan memberikan pakej bantuan makanan kepada sesiapa yang menaikkan bendera putih dari kediaman mereka sebagai sebahagian daripada kempen Bendera Putih juga. Pakej ini akan merangkumi keperluan makanan seperti beras, tepung, gula, kopi dan biskut untuk meringankan beban mereka yang kehilangan pekerjaan, atau menghadapi kesukaran, kerana wabak itu.

Sekiranya anda menemui bendera putih yang terbang dari kediaman dalam radius 10KM dari lokasi kedai mereka, hantarkan mereka mesej di WhatsApp atau Facebook di sini dengan gambar bendera dan alamat lokasi dilampirkan.

Semoga senarai bank makanan di atas ini dapat membantu semua yang terkesan dengan pandemik ini.

#KitaJagaKita #BankMakananMalaysia #MalaysiaBoleh!

Continue Reading

Ekonomi

Impak Covid-19 terhadap ekonomi menyebabkan gaji graduan universiti lebih rendah

Published

on

By

Kesan Covid-19 terhadap ekonomi Malaysia menjadi punca kekangan kewangan yang dihadapi kebanyakan majikan menyebabkan graduan lepasan universiti menerima gaji permulaan yang lebih rendah pada 2020, berbanding tahun sebelumnya, kata Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain J.P.

Tambahnya lagi, majoriti majikan kini mengalami masalah aliran tunai, dengan lebih 32,000 syarikat ditutup tahun lepas akibat daripada pandemik ini.

Syed Hussain berkata, beberapa majikan masih mengurangkan segala kos yang tidak diperlukan, dalam masa yang sama menggunakan segala kemahiran yang ada dalam usaha menstabilkan perniagaan.

“Covid menjadi punca ramai pekerja dipotong gaji dan dikurangkan faedah, manakala majikan pula bergantung kepada subsidi yang diberikan oleh kerajaan melalui inisiatif PRIHATIN, PENJANA dan PEMERKASA untuk mengelakkan pemberhentian lebih ramai pekerja,” kata Syed Hussain

Oleh itu, bersyukurlah bagi mereka yang masih bekerja, walaupun memperoleh gaji yang kecil kerana terdapat ramai yang masih mencari pekerjaan untuk menyara ahli keluarga. Bersama-samalah kita mematuhi SOP agar rantaian Covid-19 boleh diputuskan dengan segera.

Petikan ini telah dialih bahasa. Petikan asal oleh EdgeProp.

#kitajagakita

Continue Reading

Trending