Connect with us

Uncategorized

Hari Ini Dalam Sejarah: Serangan pertama Portugis ke atas Kota Melaka pada 25 Julai 1511

Published

on

Pada hari ini dalam tahun 1511, Kota Melaka telah diserang oleh askar-askar Portugis yang diketuai oleh ‘Singa Lautan’, Komander Afonso D’Albuquerque. Serangan yang dilancarkan oleh askar-askar Portugis ini merupakan serangan yang pertama ke atas Melaka ekoran tindakan pemerintah Melaka, Sultan Mahmud yang mengarahkan penangkapan Laksamana dan wakil dagang Portugis, Lopes De Sequeira.

Misi Lopez De Sequeira merupakan utusan rasmi pertama Raja Portugal dan satu usaha paling jauh merentas lautan dari barat ke timur, sebahagian daripada misi memperluaskan empayar Portugis melalui perdagangan dan penyebaran agama Kristian dengan moto Gold, Gospel and Glory.

Tindakan terburu-buru Sultan Mahmud ketika itu menangkap De Sequeira adalah kerana dipengaruhi oleh pedagang Moor-Islam yang sebelum itu telah pun berkonflik dengan Portugis semasa di Semenanjung Iberia di Eropah, dan kemudian berebut penguasaan perdagangan rempah dunia.

Askar-askar Portugis telah melancarkan serangan pada waktu subuh hari ini pada hari St. James, dengan menaiki beberapa buah perahu sebelum mendarat di bahagian utara dan selatan bandar Melaka. Perahu-perahu yang membawa askar-askar Portugis telah dibedil dengan meriam dari darat oleh orang-orang Melayu, diketuai oleh Sultan Mahmud dan putera baginda Raja Ahmad.

Setelah bertempur beberapa jam lamanya ramai askar-askar kedua belah pihak terbunuh dan orang-orang portugis telah mencapai objektifnya untuk menawan jambatan dekat dengan Kuala Sungai Melaka. Bagi orang-orang Melayu banyak rumah-rumah dan harta benda telah musnah, dan yang paling penting ialah Istana Sultan Melaka yang menjadi lambang kebesaran Kerajaan Melayu yang telah turut juga musnah.

Meskipun penangkapan De Sequeira boleh dianggap sebagai punca Portugis menyerang Kota Melaka, tetapi ketika itu Komander D’Albuquerque yang baru menakluki Goa, mendapati bukan India yang boleh memberi kekayaan kepada mereka, tetapi sebaliknya Asia Tenggara. Mereka telah mengumpul maklumat daripada setiap pelaut yang datang ke Goa dan akhirnya membuat kesimpulan bahawa sesiapa yang memerintah Melaka akan mempunyai kuasa untuk menggegarkan Eropah dan perdagangan rempah dunia.

 

.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Belia

SOLS 24/7 memperkasakan belia daripada kumpulan B40

Published

on

SOLS 24/7 adalah sebuah organisasi kemanusiaan yang komited untuk berkhidmat, mendidik dan memperkasakan masyarakat miskin dan kurang berkemampuan.

Melalui pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial, SOLS 24/7 telah berusaha untuk mengubah komuniti yang kurang terlatih untuk mengembangkan potensi sebenarnya dalam mematahkan roda kemiskinan.

Menggunakan model dan reka bentuk khas – Sains Bahasa, Sains Teknologi dan Sains Kehidupan – organisasi ini telah menyediakan pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial secara percuma kepada masyarakat yang kurang berkemampuan di Malaysia.

Jom tonton siri pertama temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

Continue Reading

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: