Connect with us

Uncategorized

Tony Fernandes dianugerahkan ijazah kehormat

Published

on

KETUA Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Honoris Causa oleh Universiti Cranfield di United Kingdom pada sambutan tamat pengajian yang diadakan pada 29 Jun 2018.

Fernandes adalah antara tiga pemimpin dari dunia perniagaan yang dihormati oleh Cranfield University, bersama Paul Stein, Ketua Pegawai Teknologi di Rolls-Royce dan bekas Ketua Pengarah di Kementerian Pertahanan; dan Martin Bromiley, OBE, pengasas dan ketua amal Kumpulan Faktor Manusia Klinikal.

Fernandes berkata, ini adalah satu keistimewaan yang hebat untuk dianugerahkan ijazah kehormat ini oleh Cranfield, sebuah institusi yang sangat berkaitan dengan sejarah penerbangan British.

“Dengan tumpuan yang kuat terhadap aplikasi praktikal, Cranfield telah menjadi peneraju dalam bidang aeronautik dan pengurusan sejak penubuhannya lebih daripada tujuh dekad lalu.

“Universiti ini juga dilengkapi dengan Pusat Penyelidikan Integrasi Aeroangkasa (AIRC) dan merupakan satu-satunya universiti di Eropah yang menyatukan kemudahan penyelidikan aeroangkasa utama seperti AIRC, lapangan terbang operasi dan landasan pacu di satu lokasi yang bersambung. Saya amat berterima kasih atas pengiktirafan ini,” katanya.

Cranfield adalah universiti pascasiswazah eksklusif bagi pemimpin global untuk pendidikan dan penyelidikan transformasi dalam teknologi dan pengurusan.

Artikel Asal: Sinar Harian

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending