Connect with us

Uncategorized

Pasukan game online ‘Rules of Survival’ Malaysia cemerlang, dapat ganjaran hampir RM50k!

Bukan hanya semudah ‘tekan-tekan’ , tetapi kajian yang teliti ke atas corak permainan adalah antara faktor utama kejayaan mereka.

Published

on

Kejayaan pasukan ‘8X’ ini membuktikan industri e-sukan mampu memberi pulangan lumayan kepadaanak-anak muda yang berminat. Kredit gambar: Facebook Hafeez Ibrahim

Industri e-sukan Malaysia terus cemerlang dan semakin mendapat pengiktirafan dunia dengan pencapaian terbaru anak-anak tempatan dalam kejohanan sukan digital antarabangsa.

Terbaru, pasukan ‘8x’ yang mewakili Malaysia telah melakar sejarah baharu dengan kejayaan mereka meraih tempat kedua dalam pusingan akhir Kejohanan Rules of Survival Piala Asia Tenggara pada hujung minggu lalu.

Rules of Survival ialah salah satu permainan online bergenre Battle Royale, yang mempunyai lebih 150 juta pemain berdaftar di seluruh dunia.

Kumpulan ‘8X’ yang terdiri daripada empat anak tempatan; kapten pasukan Raden Amer Farouqi Radin Jayakasuma, Muhammad Afiq Abdul Aziz, Muhammad Abdul Samad dan Muhammad Danial Shahrom ini telah berjaya membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM48,000.

Bukan hanya semudah ‘tekan-tekan’ sahaja, tetapi menurut Raden Amer Farouqi kajian yang teliti ke atas corak permainan pasukan Thailand adalah antara faktor utama kejayaan mereka dalam pusingan grand final kejohanan tersebut.

Komuniti pemain ‘Rules of Survival’ di Malaysia banyak berhubung melalui laman sosial Facebook, dengan hampir 700,000 pemain berdaftar. Kredit gambar: Facebook Rules of Survival Malaysia

 

“Kami memang tidak menjangkakan untuk menang dalam kejohanan ini memandangkan setiap pasukan yang terlibat mempunyai kehebatannya tersendiri.

“Sehari sebelum final, saringan kelayakan Thailand masih berlangsung dan kami menggunakan kesempatan itu untuk pelajari benda baharu dan aplikasikan corak permainan mereka pada hari pertandingan.

“Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar dan pasukan kami mendapat tempat kedua,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Grand Final Kejohanan Piala Asia Tenggara Rules of Survival itu berlangsung di Bangkok, Thailand pada hujung minggu lalu dan menawarkan hadiah terkumpul melebihi RM440,000.

Selain Thailand, ia disertai beberapa negara Asia Tenggara lain termasuk Filipina, Singapura, Vietnam, Indonesia dan Brunei.

Kejohanan itu menyaksikan pasukan Thailand ‘OfGod’ muncul juara dengan mata terkumpul sebanyak 1,760 sementara 8X meraih 1,450 mata.

Meskipun meraih tempat kedua, kejayaan pasukan ‘8X’ ini menunjukkan industri e-sukan mampu menarik lebih ramai bakat-bakat tempatan untuk diketengahkan di pentas antarabangsa.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending