Connect with us

Uncategorized

Malaysia dapat Ranking ke-2 tentang Makanan

Published

on

KUALA LUMPUR: Tahap keselamatan makanan di Malaysia menduduki tempat kedua di kalangan negara-negara Asia Tenggara, kata Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Pertanian Sim Tze Tzin.

“Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Economist’s Intelligence Unit, Malaysia menempatkan 41 daripada 113 negara di Indeks Global Makanan.

“Kita berada di belakang Singapura dari segi keselamatan makanan dan melangkaui Thailand dan Vietnam yang lebih maju dalam bidang pertanian,” katanya ketika menjawab pertanyaan yang dibangkitkan oleh Hasanuddin Mohd Yunus (PH-Hulu Langat) di Parlimen pada hari Khamis (26 Julai) .

Sim menyatakan bahawa negara mempunyai paras sara diri makanan yang baik (SSL) walaupun bergantung kepada import makanan.

Sebagai contoh, beliau berkata tahap SSL untuk telur adalah 119%, ayam (103%), ikan (94.7%), buah-buahan (79%), sayuran (48.3%) dan 23.4% untuk daging lembu dan kerbau.

“Walaupun kita perlu mengimport beras, SSL kita untuk beras adalah pada 71.4%,” katanya.

Untuk soalan tambahan oleh Khairy Jamaluddin (BN-Rembau), Sim mengakui bahawa pergantungan tahunan terhadap import makanan masih tinggi.

“Imbangan perdagangan kita terhadap import makanan berjumlah RM19.49 bilion,” katanya.

Khairy bertanya sama ada adakah lebih berdaya maju untuk mengimport barangan makanan tertentu berbanding pelaburan tinggi yang diperlukan untuk membangunkan zon penanaman padi yang dicadangkan di Kota Belud, Sabah.

Sim berkata, kerajaan perlu mengimbangi perkara tersebut kerana terdapat kemungkinan kos pelaburan untuk membangunkan zon pengeluaran makanan lebih tinggi daripada mengimport barangan tertentu.

Sim juga mendesak kerajaan negeri untuk menyediakan kawasan untuk tujuan pertanian dan pengeluaran makanan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending