Connect with us

Uncategorized

‘Lain kali dah tahu orang tua, tak payah kau bawa naik bas’ – layanan teruk pemandu bas

“Baru sahaja ibu saya yang tua dan uzur tu naik, driver tersebut terus jalan mendadak dan menyebabkan ibu saya jatuh tersungkur di lantai bus.”

Published

on

Seorang penumpang mendakwa, dia dan ibunya yang merupakan Orang Kurang Upaya (OKU) dilayan dengan teruk oleh pemandu bas.
Mikhail Adam, memuat naik statusnya itu pada jam 5.37 petang di Facebooknya berkata, pemandu terbabit turut menengking dia dan ibunya sehingga berlakunya pertelingkahan di antara kedua-dua pihak.
“Ceritanya begini, saya daripada TBS dengan ibu saya yang berstatus OKU. Sebelum bas tersebut bergerak daripada TBS ke Johor, saya telah standby di dalam bas dan saya telah meminta izin dengan pemandu bas tersebut untuk turun pergi ke bilik air.
“Bas ketika itu belum bergerak dan ibu saya nak ke bilik air. Tujuan minta izin sebab tidak mahu ditinggalkan bas.
“Tetapi pemandu bas tersebut menjawab dengan cara yang tidak ada adat sopan serta memeranjatkan saya. Beliau terus menengking saya dengan nada yang kuat sehingga para penumpang lain boleh dengar dengan perkataan:
“Kau nak bawak mak kau ke bilik air, suka hati kau. Lambat, aku tinggal. Aku nak cepat, lain kali dah tahu orang tua, tak payah kau bawak naik bas menyusahkan orang.” – kata pemandu bas terbabit seperti yang diceritakan oleh Mikhail.
“Saya pun menjawab dan terjadi pertelingkahan mulut. Seterusnya bila saya ke bilik air dan naik bas itu semula, baru sahaja ibu saya yang tua dan uzur itu naik, pemandu tersebut terus bergerak secara mendadak menyebabkan ibu saya jatuh tersungkur di lantai bas,” katanya.
Mikhail yang tidak berpuas hati dengan tindakan itu mendesak pihak pengusaha dan pihak Kementerian Pengangkutan Jalan mengambil tindakan tegas terhadap pemandu berkenaan.
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending