Connect with us

Uncategorized

Kerajaan PAS Terengganu serah semula tanah rumah mayat Cina

Alhamdulillah. Kita hidup berbilang bangsa dan agama. Toleransi dan muafakat itu perlu. Itulah semangat #MalaysiaBoleh yang kita cari!

Published

on

Kerajaan PAS Terengganu serah semula tanah rumah mayat Cina

Kerajaan negeri Terengganu bersetuju menunaikan tuntutan masyarakat Cina untuk menyerahkan kembali tanah di kawasan Jakar di Kemaman bagi dijadikan rumah mayat.

Menteri Besar Ahmad Samsuri Mokhtar berkata kawasan berkenaan pernah diserahkan kepada mereka pada pemerintahan PAS dahulu tetapi diambil kembali oleh Barisan Nasional (BN) setelah PAS kalah.

“Pada tahun 1999 semasa pemerintahan PAS telah memberi kebenaran kepada mereka di tempat berkenaan di kawasan Jakar tetapi apabila PAS kalah pada 2004, kebenaran itu telah ditarik balik dan diambil kembali kerajaan BN pada waktu itu.

“Yang ada sekarang ini adalah tidak cukup dan hanya cukup untuk seorang sahaja kalau berlaku dua kematian pada masa yang sama agak sukar untuk mereka simpan kerana mereka tak boleh simpan di rumah mereka sebab tidak ada fasiliti,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri bersama masyarakat Cina di Bandar Chukai di Kemaman.

Menurut Ahmad Shamsuri, keputusan mengembalikan tanah rumah mayat tersebut adalah perlu kerana ianya merupakan hak masyarakat Cina yang turut membayar cukai dalam negeri dan negara.

Selain itu kerajaan negeri juga meluluskan pembinaan pintu gerbang sebagai mercu tanda kewujudan dan peranan masyarakat Cina di Kemaman.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional Terengganu merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai , Hanafiah Mat berkata tanah untuk rumah mayat tersebut berkeluasan kira-kira lebih satu hektar di kawasan Jakar.

“Kerajaan sebelum ini telah memberikan tanah di Jabor tetapi jaraknya jauh dan masyarakat Cina tidak mahu manakala bagi pintu gerbang pula kita akan bina di depan sekolah Cina yang mana kita akan ambil reka bentuk yang sama dengan Kuala Terengganu untuk dipasang di Kemaman apabila mempunyai kewangan yang secukupnya,” katanya.

– Bernama

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending