Connect with us

Uncategorized

Kehidupan Yang Mewah Dikalangan Generasi Muda

Published

on

Orang Muda Mewah Berbelanja Keliru Antara Kos Gaya Hidup Dan Kos Sara Hidup

Kajian mendapati ramai graduan yang baru mendapat pekerjaan lebih cenderung untuk membeli kenderaan import berbanding kenderaan tempatan sambil mengamalkan gaya hidup bermewah.

Felo Penyelidik Institut Kajian Politik Malaysia, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Achmand Dzariean Mohd Nadzri berkata, berikutan gaya hidup mewah, ramai golongan muda kini terhimpit dengan masalah kewangan.

“Apa tidaknya, makan tengah hari di Dome dan Tony Romas sambil memegang iPhone 7 di tangan walaupun mereka memperoleh pendapatan sederhana sahaja.

“Malah, tidak keterlaluan dikatakan mereka mampunyai pendapatan yang lumayan setiap bulan sekalipun, ia bukanlah satu amalan atau gaya hidup yang boleh dicontohi,” katanya dipetik akhbar Kosmo!.

Tidak menafikan bahawa kos sara hidup juga meningkat, Dr Achmand menegaskan ianya bukan sahaja berlaku di Malaysia sahaja, malah diperingkat global sepertimana Korea Selatan mengalami kenaikan kos sara hidup sehingga 50 peratus.

Justeru, beliau menasihati orang ramai untuk menukar cara perbelanjaan harian sebagai langkah keluar daripada kesempitan kewangan selain bijak menguruskan perbelanjaan seperti tempat tinggal, makanan, kenderaan dan kesihatan.

Selain itu, Dr Achmand turut mencadangkan rakyat boleh memilih untuk mendapatkan pendapatan tambahan dengan membuat pekerja lain diluar waktu pejabat disamping memanfaatkan insiatif kerajaan dibawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Menangani Kos Sara Hidup untuk mengurangkan kos perbelanjaan.

Sungguhpun peningkatan kos sara hidup merupakan trend global, Malaysia masih menunjukkan kadar peningkatan terendah berbanding negara-negara jiran serta di rantau Asia.

Menerusi artikel ‘A Malaysian perception: Cost of Living vs Standard of Living and affordability’, penganalisis politik, Lim Sian See memberi penjelasan mudah menggunakan ‘Teori Big Mac’ bagi membandingkan harga semasa dengan harga 30 tahun lepas.

Ujarnya, pada 1993, harga Big Mac di Malaysia adalah RM3.35 sementara RON92(RON95 belum diperkenalkan) adalah RM1.06 seliter.

Berbanding pada 2014, Big Mac berharga RM7.60 dan petrol RON95 berharga RM2.30 seliter.

Peningkatan harga Big Mac menunjukkan kenaikan kos sememangnya wujud dan menyalahkan kerajaan bagi fenomena global adalah cara paling mudah untuk menyelesaikan masalah.

“Jangan keliru dengan kos sara hidup dengan standard kehidupan. Menurunkan kos sara hidup secara membuta tuli adalah bertentangan dengan trend dunia dan menentang sejarah,” kata LSS.

Jelasnya, janji pakatan pembangkang untuk menurunkan kos sara hidup adalah satu pembohongan ekoran trend peningkatan harga barang berlaku di setiap negara beribu tahun lamanya.

Berkata lanjut, kuasa membeli rakyat semakin meningkat saban tahun ekoran peningkatan pendapatan bulanan masyarakat bumiputra sekitar RM2,531 pada 2009 sehingga RM4,214 pada 2014 – menurut bancian Jabatan Statistik Negara

Petikan daripada :

MalaysianDigest.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending