Connect with us

Uncategorized

Hari Ini Dalam Sejarah: Serangan pertama Portugis ke atas Kota Melaka pada 25 Julai 1511

Published

on

Pada hari ini dalam tahun 1511, Kota Melaka telah diserang oleh askar-askar Portugis yang diketuai oleh ‘Singa Lautan’, Komander Afonso D’Albuquerque. Serangan yang dilancarkan oleh askar-askar Portugis ini merupakan serangan yang pertama ke atas Melaka ekoran tindakan pemerintah Melaka, Sultan Mahmud yang mengarahkan penangkapan Laksamana dan wakil dagang Portugis, Lopes De Sequeira.

Misi Lopez De Sequeira merupakan utusan rasmi pertama Raja Portugal dan satu usaha paling jauh merentas lautan dari barat ke timur, sebahagian daripada misi memperluaskan empayar Portugis melalui perdagangan dan penyebaran agama Kristian dengan moto Gold, Gospel and Glory.

Tindakan terburu-buru Sultan Mahmud ketika itu menangkap De Sequeira adalah kerana dipengaruhi oleh pedagang Moor-Islam yang sebelum itu telah pun berkonflik dengan Portugis semasa di Semenanjung Iberia di Eropah, dan kemudian berebut penguasaan perdagangan rempah dunia.

Askar-askar Portugis telah melancarkan serangan pada waktu subuh hari ini pada hari St. James, dengan menaiki beberapa buah perahu sebelum mendarat di bahagian utara dan selatan bandar Melaka. Perahu-perahu yang membawa askar-askar Portugis telah dibedil dengan meriam dari darat oleh orang-orang Melayu, diketuai oleh Sultan Mahmud dan putera baginda Raja Ahmad.

Setelah bertempur beberapa jam lamanya ramai askar-askar kedua belah pihak terbunuh dan orang-orang portugis telah mencapai objektifnya untuk menawan jambatan dekat dengan Kuala Sungai Melaka. Bagi orang-orang Melayu banyak rumah-rumah dan harta benda telah musnah, dan yang paling penting ialah Istana Sultan Melaka yang menjadi lambang kebesaran Kerajaan Melayu yang telah turut juga musnah.

Meskipun penangkapan De Sequeira boleh dianggap sebagai punca Portugis menyerang Kota Melaka, tetapi ketika itu Komander D’Albuquerque yang baru menakluki Goa, mendapati bukan India yang boleh memberi kekayaan kepada mereka, tetapi sebaliknya Asia Tenggara. Mereka telah mengumpul maklumat daripada setiap pelaut yang datang ke Goa dan akhirnya membuat kesimpulan bahawa sesiapa yang memerintah Melaka akan mempunyai kuasa untuk menggegarkan Eropah dan perdagangan rempah dunia.

 

.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending