Connect with us

Uncategorized

Harga Minyak Dunia Naik

Published

on

Harga RON95 Dan Diesel Kekal, Kerajaan Tanggung Subsidi 33 Sen Seliter

 

Umum sudah pun mengetahui bahawa harga minyak khususnya untuk petrol RON 95 dan diesel tidak mengalami perubahan sejak sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) yang lalu lagi. Harga yang sama kini dikekalkan oleh kerajaan baru yang dibentuk oleh Pakatan Harapan pada harga RM 2.20 seliter manakala harga Diesel RM 2.18 seliter.

Manakala harga minyak RON 97 naik buat kali pertama dengan kenaikkan ketara daripada RM 2.47 seliter kepada RM 2.66, iaitu peningkatan sebanyak RM 0.19 selepas harganya terus diapungkan.

Kementerian Kewangan melalui Menterinya, Yang Berhormat (YB) Lim Guan Eng telah mengeluarkan satu kenyataan media mengenai perubahan harga minyak dan jumlah subsidi yang ditanggung oleh kerajaan bagi membolehkan harga minyak RON 95 dan diesel dikekalkan.

”Berdasarkan harga purata mingguan minyak mentah minyak dunia yang kini telah mencecah USD 76 setong dan harga-harga produk petrol dan diesel yang ditapis diantara USD 87 hingga USD 88 setong, kerajaan menanggung subsidi sebanyak 33 sen seliter bagi minyak petrol RON 95 dan diesel,” kata YB Guan Eng.

Ujarnya, tanpa subsidi minyak seperti yang ditawarkan di dalam manifesto kerajaan Pakatan Harapan, harga minyak petrol bagi RON 95 dan diesel masing-masing adalah RM 2.53 dan RM 2.51 setiap liter.

Oleh itu katanya, kerajaan Malaysia hari ini akan membelanjakan sebanyak RM 3 bilion subsidi sehingga hujung tahun ini bagi pengekalan minyak petrol RON 95 dan diesel.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending