Connect with us

Uncategorized

‘Dukun’ akan menghantui kaki-kaki wayang Indonesia tidak lama lagi

Published

on

KUALA LUMPUR: Kisah seram Dukun yang menggerunkan penonton Malaysia April lepas, dan mengaut RM10 juta dalam 20 hari, tidak lama lagi akan berada di Indonesia.

Pengeluarnya, Astro Shaw diwakili Najwa Abu Bakar berkata filem tentang seorang bomoh kejam bernama Diana Dahlan mungkin dikeluarkan dalam republik itu dalam masa sebulan.

“Kami masih dalam perbincangan dengan syarikat-syarikat utama pawagam Indonesia, tetapi ia akan pasti melawat negara itu tidak lama lagi,” katanya dalam satu temuramah hari ini.

Najwa menambah bahawa beberapa negara-negara jiran lain juga turut berminat mempunyai Dukun ditayangkan di pawagam mereka.

“Ia berita menarik untuk kami, dan menunjukkan bahawa filem Malaysia boleh pergi global, jika mereka mempunyai jalan cerita yang besar, seniman agung dan pengarah,” katanya.

Sementara itu, aktres Dukun Datin Seri Umie Aida semalam berkicau bahawa filem itu akan ditayangkan di Indonesia, dan melahirkan keyakinan bahawa ia akan diterima baik.

Dia turut berkicau kembali satu mesej daripada Paradigm Films yang berkata: “Filem kontroversi Dukun Malaysia akan ditayangkan dalam pawagam Indonesia tidak lama lagi!”

Dukun mendapat RM1.5 juta di hari pertama penyiarannya, dan Najwa mengatakan koleksi dari 120 buah pawagam di Malaysia dan Brunei ialahnya adalah tertinggi sehingga kini.

Selain Umie, kisah seram yang yang diarah oleh Daim Said dibintangi Faizal Hussein, Namron, Bront Palarae, Hasnul Rahmat and Elyana Emrizal.

Ia telah menjadi kontroversi selepas ia telah disiapkan 12 tahun lepas disebabkan sifat grafiknya dan jalan cerita dahsyat dikatakan berdasarkan secara longgar pada satu insiden betul yang mengandungi unsur keganasan dan tahayul – perbicaraan bomoh Mona Fandey pada awal 1990-an.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending