Connect with us

Uncategorized

Dah Import Banduan Pun Masih Tak Penuh, Belanda Bakal Umum Penutupan Operasi Penjara Miliknya

Published

on

Kerana kadar jenayah yang terus menurun, kerajaan Belanda hari ini terpaksa menutup operasi empat penjara miliknya, biarpun ada mengimport banduan dari luar untuk memenuhi penjara dan memastikannya terus beroperasi.

Kerajaan Belanda mengumumkan keputusan tersebut setelah data yang dikeluarkan menunjukkan Belanda kini mencatatkan kadar jenayah terendah, sejak tahun 1980.

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh CBS, Belanda hanya mencatatkan sebanyak 49 jenayah sahaja bagi setiap 1000 penduduknya.

Rancangan mahu menamatkan operasi 19 penjara pada tahun 2013 mencetuskan kemarahan kakitangan-kakitangan penjara hingga memaksa kerajaan Belanda mengimport penjenayah dari negara asing seperti Belgium dan Norway, demi memastikan operasi penjara terus berjalan.

Menurut laporan akhbar tempatan yang mengatakan ada sumber sudah membocorkan nama-nama penjara yang bakal ditutup operasinya oleh Menteri Keadilan Belanda, Sander Dekker.

Penjara-penjara tersebut adalah penjara Zoetermeer, Zeist, Almere dan Zwaag di Noord-Holland.

Bagaimanapun penjara-penjara yang terletak di kawasan luar bandar akan diteruskan operasinya bagi mengelakkan peluang kerja penduduk setempat terjejas.

Akhabar yang sama turut melaporkan bahawa terdapat sebuah penjara di Belanda yang mempunyai katil sebanyak 13,500 katil kini dibiarkan kosong tanpa penghuni.

Dekker bagaimanapun enggan mengesahkan mengenai berita penutupan penjara-penjara tersebut, bagaimanapun dia dijangka bakal membentangkan ideanya pada sidang Parlimen akan datang.

Sumber : Dailymail

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan 📞 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending