Connect with us

Keluarga

Cara simpan bahan mentah agar tahan lama

Published

on

Semenjak PKP ini, hanya seorang ketua keluarga yang dibenarkan untuk membeli barang keperluan. Jadi pastinya setiap kali keluar, kita akan borong lebih sikit barang dapur sekurang-kurangnya untuk seminggu dua.

Masalahnya pula ialah sayur lepas 2 hari sayur sudah mula layu, ikan pun cepat lembik walaupun simpan dalam ‘freezer’. Macam mana nak tahan lebih dari seminggu? Jom ikuti perkongsian Puan Maslina Misnan supaya bahan mentah tahan lebih mana.

CARA MENYIMPAN SAYUR DAN BARANG DAPUR SUPAYA TAHAN LAMA

1. Rendam Sayur

Pertama sekali, rendamkan sayuran selama 5-10 minit. Biarkan semua sayuran tenggelam. Untuk sayuran seperti kangkung dan bayam biasanya akan diasingkan kerana berpasir. Biarkan akarnya, jangan dipotong. Apabila nak masak nanti barulah potong dan bersihkan sekali lagi.

2. Tambah Garam

Taburkan sedikit garam sambil mencuci seperti biasa. Fungsi garam ini adalah untuk mencuci bekas-bekas bahan kimia atau racun serangga yang masih terlekat pada sayuran. Rendamkan sebentar dalam air garam selama 10 minit.

3. Toskan

Kemudian, toskan sayur dan biarkan selama lebih kurang 5 minit.

4. Simpan Dalam Bekas

Sediakan bekas kedap udara dan susunkan sayuran hijau ini ke dalamnya. Kalau nak jimatkan ruang, boleh juga menggunakan plastik kedap udara atau ‘ziplock bag’.

5. Ini Hasilnya Selepas 2 Minggu!

Ini stok sayuran Puan Maslina yang telah disimpan selama 2 minggu. Macam tak percaya bukan? Masih segar-bugar macam yang baru dibeli dari pasar!

CARA MENYIMPAN SOTONG, UDANG, DAN IKAN

Selain sayuran, Puan Maslina juga menunjukkan cara terbaik untuk menyimpan ikan, udang, dan sotong. Ada dikongsikan juga tips menyimpan ayam dan daging. Jom kita baca selanjutnya.

1. Cara Menyimpan Sotong

Mula-mula, cuci sotong dengan air sehingga bersih. Boleh juga dipotong siap-siap. Kemudian, petuanya letak gula sedikit, dalam 1 sudu, bergantung kepada jumlah sotong. Fungsi gula ini pula untuk memastikan sotong kekal segar. Mudah-mudahan apabila nak dimasak nanti, isinya akan tetap lembut.

Gaulkan sebati dan bolehlah disimpan ke dalam petia ais bahagian ‘freezer’.  Sebelum memasak, cucikan semula sotong. Ia tidak akan menjejaskan rasa masakan.

2. Cara Menyimpan Udang

Untuk menyimpan udang, caranya lebih kurang sama juga dengan sotong. Mula-mula, cuci bersih dan kemudian taburkan sedikit gula sebelum dimasukkan ke dalam peti ais. Kalau nak siang dahulu kulit dan kepala pun boleh, tapi jangan terus dibuang kulit dan kepala udang tadi. Ia boleh digunakan lagi untuk membuat stok udang.

Sekiranya ada yang tak suka bubuh gula, boleh juga rendamkan udang dalam air dan disimpan dalam ‘freezer’.

3. Cara Menyimpan Ikan

Ikan semua boleh disiang, buang perut, dan dipotong terlebih dahulu. Tapi, petuanya jangan dibasuh supaya kekal segar.

Masukkan ikan beserta darah-darah ikan ke dalam bekas. Jangan risau, ia tidak akan menjejaskan rasa ikan dan baunya tidak akan melekat pada bekas apabila disimpan dalam ‘freezer’.

Sumber: FB Maslina Masnan

LAIN-LAIN TIPS PENYIMPANAN BAHAN MENTAH

Ayam – Cuci bersih dan terus simpan ke dalam ‘freezer’. Daging – Kalau nak potong dahulu, boleh. Tapi, tak perlu cuci dan terus simpan dalam ‘freezer’. Bila nak guna baru cuci bersih.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada ibu-ibu dan semua yang suka memasak. Bahan dapur tahan lebih lama, nak masak pun senang kan?

Selamat mencuba!

#StayAtHome #KitaJagaKita

Ekonomi

SENARAI BANK MAKANAN

Published

on

By

Pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan, malahan ramai juga yang kehilangan ahli keluarga akibat jangkitan Covid-19 yang meragut nyawa mereka. Di saat kita menanti untuk keadaan menjadi lebih baik, ramai rakyat Malaysia bersatu hati membantu mereka yang memerlukan dengan menyediakan bank makanan di kebanyakan cawangan mereka.

1. Elewsmart – Bank makanan di 22 Elewsmart

Kredit Foto : Elewsmart

Ustaz Ebit Lew terkenal di kalangan rakyat Malaysia kerana telah banyak membantu mereka yang memerlukan. Cara lain untuk menolong mereka dalam kehidupan sehari-hari adalah rangkaian kedai runcitnya yang mampu dimiliki dengan bank makanan yang dilengkapi dengan barang keperluan yang didirikan di luar semua 22 cawangan yang terletak di Lembah Klang.

Anda boleh menurunkan barang yang ingin anda sumbangkan secara langsung. Item yang terdapat di bank makanan ini merangkumi keperluan seperti beras, syampu dan telur, dan banyak lagi. Dan mereka yang memerlukan boleh mengambil apa yang mereka perlukan dari bank makanan ini.

Senarai cawangan Elewsmart

2. BIG Pharmacy – Bank makanan di 10 cawanagan Big Pharmacy

Kredit Foto: FB Big Pharmacy

BIG Pharmacy telah menyertai kempen Bendera Putih. Mereka yang memerlukan makanan boleh mengunjungi kedai yang mengambil bahagian untuk mengambil apa yang mereka perlukan.

Bagi mereka yang ingin membantu, anda boleh menyumbangkan barang keperluan di kaunter bank makanan mereka sementara kedai mereka dibuka.

Senarai cawangan Big Pharmacy

3. Shell – Bank makanan di 52 stesen

Kredit Foto: FB Community Food Box

Kotak makanan dengan makanan kering yang tidak mudah rosak boleh didapati di 52 stesen minyak Shell di KL dan Selangor. Kotak-kotak ini didirikan sebagai projek berasaskan sukarelawan, yang dikendalikan oleh Teddy Mobile Clinic, telah wujud selama lebih dari setahun sekarang. Item yang disumbangkan akan memberi kelegaan kepada individu seperti pelajar kurang berkemampuan, orang tua, dan individu berpendapatan rendah.

Senarai bank makanan Shell di Lembah Klang

4. Petronas – Bank makanan di 48 stesen

 

Kredit Foto: FB Petronas

Petronas adalah stesen minyak lain yang mempunyai program bank makanan, dengan rak di premis mereka yang dilengkapi dengan barang keperluan untuk mereka yang memerlukan. Cari rak ini di 48 stesen yang mengambil bahagian di Lembah Klang, dan di seluruh Malaysia. Sesiapa yang ingin menderma boleh membeli barang makanan yang tidak mudah rosak, seperti tepung, beras, minyak masak, dan membawanya ke stesen Petronas yang mengambil bahagian.

Senarai bank makanan Petronas

5. MYDIN

Kredit Foto: FB MYDIN Malaysia

MYDIN juga mempunyai pakej bantuan makanan dengan keperluan harian, seperti roti, susu dan makanan dalam tin, bagi sesiapa yang memerlukan. Penyumbang boleh menghubungi mereka di nombor WhatsApp mereka untuk menghantar bungkusan kepada penerima. Anda mesti melampirkan alamat dan nombor telefon kepada siapa anda ingin menghantarnya, serta foto rumah mereka dengan bendera putih terangkat.

Inisiatif ini akan dilaksanakan dari 3 hingga 16 Julai, dengan barang dihantar dalam masa 24 jam kepada penduduk yang tinggal dalam lingkungan 10KM dari cawangan MYDIN.

6. Econsave

Kredit Foto: FB Econsave

Econsave akan memberikan pakej bantuan makanan kepada sesiapa yang menaikkan bendera putih dari kediaman mereka sebagai sebahagian daripada kempen Bendera Putih juga. Pakej ini akan merangkumi keperluan makanan seperti beras, tepung, gula, kopi dan biskut untuk meringankan beban mereka yang kehilangan pekerjaan, atau menghadapi kesukaran, kerana wabak itu.

Sekiranya anda menemui bendera putih yang terbang dari kediaman dalam radius 10KM dari lokasi kedai mereka, hantarkan mereka mesej di WhatsApp atau Facebook di sini dengan gambar bendera dan alamat lokasi dilampirkan.

Semoga senarai bank makanan di atas ini dapat membantu semua yang terkesan dengan pandemik ini.

#KitaJagaKita #BankMakananMalaysia #MalaysiaBoleh!

Continue Reading

covid-19

KAJIAN UNICEF DAN UNFPA MENDAPATI WANITA PALING TERKESAN MENTAL DAN FIZIKAL KERANA PKP

Published

on

By

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik COVID-19 menyebabkan ramai wanita terkesan dari segi fizikal dan emosi dalam tempoh setahun yang lalu sehingga kini.

Itu berdasarkan Siri Keempat Kajian Keluarga di Pinggiran oleh Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) dan Tabung Kependudukan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFPA). Laporan itu menyatakan secara keseluruhannya responden merasakan beban rumah tangga meningkat semasa PKP kerana lebih banyak orang tinggal di rumah untuk tempoh yang lebih lama.

“Ini merupakan punca wanita rasa tertekan dan penat. Beban ini terus dirasai semasa PKP 2.0 apabila banyak ahli keluarga belum dapat memulakan kegiatan ekonomi atau pendidikan di luar rumah. Kesan yang dialami oleh golongan wanita tidak sama seperti kumpulan lelaki,” memetik laporan itu.

Ibu tunggal lebih teruk terkesan berbanding keluarga yang mempunyai lelaki sebagai ketua keluarga. Mereka menanggung sebahagian besar tanggungjawab menjaga keluarga. Ia lazimnya memberi kesan besar kepada kesejahteraan fizikal dan mental mereka yang mungkin mempunyai kesan jangka panjang kepada mereka dan anak-anak.

Projek Kajian Keluarga ini ditaja oleh UNICEF dan UNFPA untuk membantu penggubalan dasar dan menggalakkan wacana umum mengenai kesan pandemik COVID-19 ke atas wanita dan kanak-kanak di Malaysia yang melibatkan 500 keluarga berpendapatan rendah yang mendiami 16 perumahan awam kos rendah di Kuala Lumpur.

Continue Reading

covid-19

PKP 6 daerah di Selangor bermula hari ini, PKP WP Kuala Lumpur bermula pada 7 mei dan SOP Aidilfitri 2021

Published

on

By

Kredit Foto: Infografik Bernama

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam daerah di Selangor dikuatkuasa bermula hari ini sehingga 17 mei manakala, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bermula pada 7 mei sehingga 20 mei 2021

“Enam daerah Selangor tersebut ialah Hulu Langat, Petaling, Gombak, Klang, Kuala Langat dan Sepang” kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Keputusan ini dibuat selepas melakukan penilaian berpandukan system amaran awal ‘Hotspot Identification Dynamic Engagement’.

Kes harian di Selangor meningkat tinggi sejak 20 April sehingga 4 mei 2021.

Pergerakan merentas daerah dan negeri adalah tidak dibenarkan di enam daerah ini, kecuali kes-kes kecemasan, kematian, urusan kerja dan lain-lain yang dibenarkan dalam SOP.

Manakala, tiga daerah lain iaitu Kuala Selangor Sabak Bernam dan Hulu Selangor diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Berikut antara SOP di enam daerah yang dikenakan PKP:

  • Semua aktiviti ekonomi masih dibenarkan dengan pelaksanaan SOP yang ketat manakala aktiviti sosial tidak dibenarkan.
  • Premis makanan seperti restoran, ‘food truck’, penjaja dan kiosk dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi sehingga jam 12 tengah malam.
  • Kedai runcit, serbaneka dan keperluan harian serta farmasi dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi sehingga jam 10 malam.
  • Stesen minyak dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga jam 10 malam tetapi stesen minyak di lebuh raya dibenarkan beroperasi 24 jam.
  • Hospital, klinik dan makmal perubatan beroperasi seperti biasa.
  • Pasar harian, pasar tani, pasar awam dan pasar minggu dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga jam 2 petang.
  • Aktiviti bazar Ramadan akan diputuskan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan.

Berikut merupakan SOP Aidilfitri 2021:

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending