Connect with us

Keluarga

5 perkara yang boleh dilakukan semasa PKP

Published

on

Sumber: pikturenama.com

1. Dalgona Coffee

Dalgona Coffee merupakan kopi resepi asli dari Korea. Dalgona ialah sejenis gula-guna tradisional masyarakat Korea.

Mungkin ada dalam kalangan kita yang sudah mula teringin untuk minum atau makan makanan luar yang lebih eksklusif berbanding makanan di rumah ketika masih dalam PKP ini. Sebenarnya boleh jika anda teringin nak minum kopi ‘mahal’ macam yang boleh didapati di luar, hanya perlu buat di rumah menggunakan 5 barang sahaja.

Jom kita try buat Dalgona Coffee iaitu kopi viral dari negara K-POP ini. 

Bahan-bahan :

2 sudu besar serbuk kopi/Nescafe asli tanpa guna

Susu segar

2 sudu besar gula

2 sudu besar air panas

Ais (pilihan)

Langkah 1 (Bahan A):

Ambil bekas dan campurkan 2 sudu besar serbuk kopi, 2 sudu besar gula , 2 sudu besar air panas. Pukul dengan whisk utensil/mixer sehingga pekat dan likat. Kalau tidak mahu lenguh tangan, disarankan guna mixer jika ada. 🙂

Sumber : Mgiandzi

Langkah 2:

Ambil gelas ‘have have’ anda hihi . Letak ais terlebih dahulu. Kalau tak nak ais, terus tuang susu segar ke dalam gelas. Kemudian tuang bahan A atas susu anda. Dah siap! Selamat mencuba!

Nota: Gunakan gelas yang besar, biar susu lebih agar lebih sedap dan sebati.

2. Tiktok untuk mengisi masa lapang

Bila masing-masing sudah tak tau nak buat apa di rumah, ramai golongan muda yang mula bermain tiktok untuk mengisi masa lapang. Jom kita tonton beberapa tiktok yang mungkin anda boleh buat bersama keluarga anda kerana ada juga artis Malaysia main tiktok untuk bersenam!

Sumber: Youtube Ain Edruce
Sumber: Youtube Kampung Super
Sumber: Youtube Ade Hidayat
Sumber: Youtube Indonesian Channel

3. Game Viral Lat Tali Lat Tali Celup Tepung

Lat Tali Lat Celup Tepung merupakan salah satu ‘game’ yang tengah viral waktu PKP ini. Lebih daripada 3 ahli sudah boleh main game ini. Pasti menghiburkan, bergelak tawa bersama keluarga tersayang!

Sumber: Youtube Adam Kuasadua

4. ‘Super Fluffy Souffle Omelette’

Souffle Omelette, salah satu resipi yang tengah viral sekarang ini. Berasal dari negara Eropah, Omelette Soufflé (juga dikenali sebagai biskuit telur dadar) dibuat dengan telur putih yang dipukul dengan teliti dicampur dengan telur kuning. Jom tengok cara memasak Souffle Omellete!

Bahan-bahan:

Telur, garam dan gula

Langkah 1:

Asingkan putih telur dengan kuning telur. Untuk kuning telur, masukkan secubit garam, kacau dengan whisk utensil sehingga sebati. Untuk putih telur, masukkan 1 sudu besar gula dan pukul dengan whisk utensil/mixer sehingga menjadi pekat. Cara yang sama nak buat dalgona coffee tu tapi tak perlu lama mcm kopi dalgona ye hehe.

Langkah 2: Campurkan kuning telur bersama putih telur. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.

Langkah 3: Panaskan pan bersaiz 20-22cm pada suhu rendah kemudian masukkan sedikit mentega. Kemudian terus masukkan adunan telur dan ratakan permukaan telur. Tutup pan selama 3-4 minit sehingga ia masak. Jangan sampai hangus pula ya! Hihi

Langkah 4: Lipatkan dua telur tersebut, terbalikkan telur pada permukaan yg belum masak agar telur tersebut tidak meleleh. Siappp! Selamat mencuba! 🙂

5. Bantu antara satu sama lain.

Bila semua berada dirumah untuk satu tempoh yang lama. Kerja yang paling banyak harus dilakukan adalah para isteri/ibu. Dialah yang kena masak, dialah yang kena cuci baju, dialah yang kena kemas, dia nak uruskan anak. Semua pun isteri/ibu yang uruskan.

Jadi, buat para suami diluar sana, bantulah, pujilah isteri di waktu PKP ini. Itulah dilakukan Rasulullah SAW kepada isterinya.

Antara perkara yang boleh dipraktikkan bagi membahagiakan rumah tangga kita sewaktu PKP ini ialah:

1. Membantu isteri melakukan kerja rumah

2. Bergurau senda dengan isteri dan anak-anak

3. Memuji isteri dengan penuh keikhlasan

Berbuat baiklah. Dunia ini akan lebih harmoni jika manusia lebih berbicara tentang ihsan daripada berbicara tentang hak. Banyak menuntut hak akan mengeraskan jiwa. Sebaliknya, mengamalkan ihsan melenturkan jiwa. – Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan

Semoga selama PKP ini dilaksanakan, ia membuka lebaran baru dalam memperbaiki hubungan suami isteri yang telah lama tidak dibajai dengan kemanisan berkasih sayang. 🙂

#StayAtHome #KitaJagaKita

Ekonomi

SENARAI BANK MAKANAN

Published

on

By

Pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan, malahan ramai juga yang kehilangan ahli keluarga akibat jangkitan Covid-19 yang meragut nyawa mereka. Di saat kita menanti untuk keadaan menjadi lebih baik, ramai rakyat Malaysia bersatu hati membantu mereka yang memerlukan dengan menyediakan bank makanan di kebanyakan cawangan mereka.

1. Elewsmart – Bank makanan di 22 Elewsmart

Kredit Foto : Elewsmart

Ustaz Ebit Lew terkenal di kalangan rakyat Malaysia kerana telah banyak membantu mereka yang memerlukan. Cara lain untuk menolong mereka dalam kehidupan sehari-hari adalah rangkaian kedai runcitnya yang mampu dimiliki dengan bank makanan yang dilengkapi dengan barang keperluan yang didirikan di luar semua 22 cawangan yang terletak di Lembah Klang.

Anda boleh menurunkan barang yang ingin anda sumbangkan secara langsung. Item yang terdapat di bank makanan ini merangkumi keperluan seperti beras, syampu dan telur, dan banyak lagi. Dan mereka yang memerlukan boleh mengambil apa yang mereka perlukan dari bank makanan ini.

Senarai cawangan Elewsmart

2. BIG Pharmacy – Bank makanan di 10 cawanagan Big Pharmacy

Kredit Foto: FB Big Pharmacy

BIG Pharmacy telah menyertai kempen Bendera Putih. Mereka yang memerlukan makanan boleh mengunjungi kedai yang mengambil bahagian untuk mengambil apa yang mereka perlukan.

Bagi mereka yang ingin membantu, anda boleh menyumbangkan barang keperluan di kaunter bank makanan mereka sementara kedai mereka dibuka.

Senarai cawangan Big Pharmacy

3. Shell – Bank makanan di 52 stesen

Kredit Foto: FB Community Food Box

Kotak makanan dengan makanan kering yang tidak mudah rosak boleh didapati di 52 stesen minyak Shell di KL dan Selangor. Kotak-kotak ini didirikan sebagai projek berasaskan sukarelawan, yang dikendalikan oleh Teddy Mobile Clinic, telah wujud selama lebih dari setahun sekarang. Item yang disumbangkan akan memberi kelegaan kepada individu seperti pelajar kurang berkemampuan, orang tua, dan individu berpendapatan rendah.

Senarai bank makanan Shell di Lembah Klang

4. Petronas – Bank makanan di 48 stesen

 

Kredit Foto: FB Petronas

Petronas adalah stesen minyak lain yang mempunyai program bank makanan, dengan rak di premis mereka yang dilengkapi dengan barang keperluan untuk mereka yang memerlukan. Cari rak ini di 48 stesen yang mengambil bahagian di Lembah Klang, dan di seluruh Malaysia. Sesiapa yang ingin menderma boleh membeli barang makanan yang tidak mudah rosak, seperti tepung, beras, minyak masak, dan membawanya ke stesen Petronas yang mengambil bahagian.

Senarai bank makanan Petronas

5. MYDIN

Kredit Foto: FB MYDIN Malaysia

MYDIN juga mempunyai pakej bantuan makanan dengan keperluan harian, seperti roti, susu dan makanan dalam tin, bagi sesiapa yang memerlukan. Penyumbang boleh menghubungi mereka di nombor WhatsApp mereka untuk menghantar bungkusan kepada penerima. Anda mesti melampirkan alamat dan nombor telefon kepada siapa anda ingin menghantarnya, serta foto rumah mereka dengan bendera putih terangkat.

Inisiatif ini akan dilaksanakan dari 3 hingga 16 Julai, dengan barang dihantar dalam masa 24 jam kepada penduduk yang tinggal dalam lingkungan 10KM dari cawangan MYDIN.

6. Econsave

Kredit Foto: FB Econsave

Econsave akan memberikan pakej bantuan makanan kepada sesiapa yang menaikkan bendera putih dari kediaman mereka sebagai sebahagian daripada kempen Bendera Putih juga. Pakej ini akan merangkumi keperluan makanan seperti beras, tepung, gula, kopi dan biskut untuk meringankan beban mereka yang kehilangan pekerjaan, atau menghadapi kesukaran, kerana wabak itu.

Sekiranya anda menemui bendera putih yang terbang dari kediaman dalam radius 10KM dari lokasi kedai mereka, hantarkan mereka mesej di WhatsApp atau Facebook di sini dengan gambar bendera dan alamat lokasi dilampirkan.

Semoga senarai bank makanan di atas ini dapat membantu semua yang terkesan dengan pandemik ini.

#KitaJagaKita #BankMakananMalaysia #MalaysiaBoleh!

Continue Reading

covid-19

KAJIAN UNICEF DAN UNFPA MENDAPATI WANITA PALING TERKESAN MENTAL DAN FIZIKAL KERANA PKP

Published

on

By

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik COVID-19 menyebabkan ramai wanita terkesan dari segi fizikal dan emosi dalam tempoh setahun yang lalu sehingga kini.

Itu berdasarkan Siri Keempat Kajian Keluarga di Pinggiran oleh Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) dan Tabung Kependudukan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFPA). Laporan itu menyatakan secara keseluruhannya responden merasakan beban rumah tangga meningkat semasa PKP kerana lebih banyak orang tinggal di rumah untuk tempoh yang lebih lama.

“Ini merupakan punca wanita rasa tertekan dan penat. Beban ini terus dirasai semasa PKP 2.0 apabila banyak ahli keluarga belum dapat memulakan kegiatan ekonomi atau pendidikan di luar rumah. Kesan yang dialami oleh golongan wanita tidak sama seperti kumpulan lelaki,” memetik laporan itu.

Ibu tunggal lebih teruk terkesan berbanding keluarga yang mempunyai lelaki sebagai ketua keluarga. Mereka menanggung sebahagian besar tanggungjawab menjaga keluarga. Ia lazimnya memberi kesan besar kepada kesejahteraan fizikal dan mental mereka yang mungkin mempunyai kesan jangka panjang kepada mereka dan anak-anak.

Projek Kajian Keluarga ini ditaja oleh UNICEF dan UNFPA untuk membantu penggubalan dasar dan menggalakkan wacana umum mengenai kesan pandemik COVID-19 ke atas wanita dan kanak-kanak di Malaysia yang melibatkan 500 keluarga berpendapatan rendah yang mendiami 16 perumahan awam kos rendah di Kuala Lumpur.

Continue Reading

covid-19

PKP 6 daerah di Selangor bermula hari ini, PKP WP Kuala Lumpur bermula pada 7 mei dan SOP Aidilfitri 2021

Published

on

By

Kredit Foto: Infografik Bernama

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam daerah di Selangor dikuatkuasa bermula hari ini sehingga 17 mei manakala, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bermula pada 7 mei sehingga 20 mei 2021

“Enam daerah Selangor tersebut ialah Hulu Langat, Petaling, Gombak, Klang, Kuala Langat dan Sepang” kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Keputusan ini dibuat selepas melakukan penilaian berpandukan system amaran awal ‘Hotspot Identification Dynamic Engagement’.

Kes harian di Selangor meningkat tinggi sejak 20 April sehingga 4 mei 2021.

Pergerakan merentas daerah dan negeri adalah tidak dibenarkan di enam daerah ini, kecuali kes-kes kecemasan, kematian, urusan kerja dan lain-lain yang dibenarkan dalam SOP.

Manakala, tiga daerah lain iaitu Kuala Selangor Sabak Bernam dan Hulu Selangor diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Berikut antara SOP di enam daerah yang dikenakan PKP:

  • Semua aktiviti ekonomi masih dibenarkan dengan pelaksanaan SOP yang ketat manakala aktiviti sosial tidak dibenarkan.
  • Premis makanan seperti restoran, ‘food truck’, penjaja dan kiosk dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi sehingga jam 12 tengah malam.
  • Kedai runcit, serbaneka dan keperluan harian serta farmasi dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi sehingga jam 10 malam.
  • Stesen minyak dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga jam 10 malam tetapi stesen minyak di lebuh raya dibenarkan beroperasi 24 jam.
  • Hospital, klinik dan makmal perubatan beroperasi seperti biasa.
  • Pasar harian, pasar tani, pasar awam dan pasar minggu dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga jam 2 petang.
  • Aktiviti bazar Ramadan akan diputuskan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan.

Berikut merupakan SOP Aidilfitri 2021:

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending