Connect with us

Uncategorized

Amil zakat palsu di Kedah dalam pemantauan Lembaga Zakat negeri

Published

on

KULIM: Aktiviti amil palsu mengutip zakat fitrah  di Kedah akan terus dipantau Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK).

Ketua Pegawai Eksekutif LZNK, Zakaria Othman berkata walaupun pihaknya masih tidak menerima sebarang aduan berkaitan amil palsu atau pengutip zakat tidak berdaftar namun pemantauan akan terus dilakukan.

Menurutnya, aktiviti ini dijangka akan berlaku pada tiga hari terakhir Ramadan apabila ramai yang pulang ke kampung untuk menyambut hari raya.

 

“Ini kerana pada hari berkenaan banyak perantau balik kampung, dan kebiasaannya mereka akan membayar  zakat di kampung dan tidak mengenali amil yang dilantik.

“Saya harap orang ramai lebih berhati-hati dan membuat bayaran zakat kepada wakil yang dilantik,” menurutnya lagi.

Sebanyak tujuh tangkapan kes amil palsu dibuat tahun lepas, dan amaran keras telah diberikan agar  tiada pengulangan semula aktiviti tersebut.

“Kita tak pasti ke mana wang yang dikutip amil palsu itu akan salurkan, mungkin untuk pertubuhan mereka, ini tidak boleh berlaku, kerana ia sepatutnya perlu dapatkan kebenaran.

“Kita juga telah lantik 3,200 amil di kawasan-kawasan tumpuan seperti pasar raya besar dan masjid di setiap daerah bagi memudahkan orang ramai membayar zakat,” katanya.

Tambahnya, LZNK menyasarkan kutipan sebanyak RM12 juta zakat fitrah pada tahun ini berbanding tahun lalu hanya berjaya mengutip RM9.4 juta.

“Kita yakin dengan memperkenalkan tiga nilai bayaran zakat yang bergantung kepada jenis beras yang di makan iaitu RM7, RM14 dan RM21 dan setakat ini ramai yang bayar pada kadar RM14,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Published

on

By

Syawal kali ini tidak banyak bezanya dengan tahun lepas ekoran penularan Covid-19, namun setidak-tidaknya kita masih boleh menikmati dan berkesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana aman dan selamat.

Sidang Khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 memutuskan PKP dilaksanakan di seluruh negara mulai hari ini. Gelombang ketiga COVID-19 ini lebih ganas dan kritikal. Oleh itu, kita perlu hadapi dengan penuh disiplin⁣⁣⁣.

Sumber: Instagram Bernama Official

Kita harus sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan, agar kita dapat membendung penularan Covid-19 yang semakin meningkat naik ini dan bersama-sama menjaga kesihatan dan keselamatan keluarga kita.

Berikut merupakan nasihat umum untuk mengurangkan risiko COVID-19 ketika meraikan sambutan Hari Raya di rumah:

Semoga norma baharu yang telah kita amalkan semenjak tahun lepas tetap memberi nilai dan makna tersendiri serta dapat memeriahkan suasana raya tahun ini. Kami dari team Malaysia Boleh mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!

#KitaJagaKita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Kesan sampingan biasa AstraZeneca

Published

on

By

Sama seperti kebanyakan vaksin-vaksin yang melawan COVID-19, penerima vaksin mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti berikut selepas mendapatkan suntikan:

Kesan sampingan ini biasanya adalah ringan dan tidak mengancam nyawa.

Senarai menunjukkan kesan sampingan mengikut tertib menurun (daripada paling biasa kepada yang jarang berlaku).

  • Sakit kepala
  •  Kelesuan
  • Menggigil
  • Arthralgia (sakit sendi)
  • Demam
  • Myalgia (sakit otot)
  • Loya
  • Cirit-birit


Untuk keterangan lanjut sila hubungi Talian Pendaftaran Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan ???? 1800-888-828

Daftar untuk vaksinasi: vaksincovid.gov.my/panduan

Continue Reading

Pendidikan

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020

Published

on

By

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar cemerlang lepasan SPM 2020 untuk mengikuti YTP bermula dari peringkat persediaan hingga ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di institusi terpilih dalam dan luar negara.


Permohonan secara dalam talian akan mula dibuka pada 19 April sehingga 6 Mei 2021.

Syarat Kelayakan Program
http://online.anyflip.com/oxlss/wihd/mobile/index.html

#mara #YTP2021

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending