Connect with us

Uncategorized

Sivarasa Umum Program Baharu Kerajaan

Published

on

KUALA LUMPUR, 23 Julai (Bernama) — Kementerian Pembangunan Luar Bandar sedang mengkaji untuk melaksana program baharu pembasmian kemiskinan di beberapa negeri seperti Kedah, Kelantan, Perak, Sabah dan Sarawak.

Timbalan Menteri berkenaan, R. Sivarasa berkata langkah itu perlu diambil memandangkan negeri berkenaan dilihat kurang mendapat perhatian dari segi usaha pembasmian kemiskinan sebelum ini.

“Kerajaan komited dalam pelaksanaan program soal pembasmian kemiskinan dan peningkatan pendapatan di samping mengkaji program baharu yang boleh diperkenalkan terutama di Kedah, Kelantan, Perak, Sabah dan Sarawak,” katanya menjawab soalan Leow Hsiad Hui (PH-Hulu Selangor) pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Katanya, antara program yang dilaksanakan ialah program perumahan rakyat termiskin, program latihan kemahiran dan kerjaya, program peningkatan pendapatan dan program keusahawan lain seperti Cabaran Perniagaan Luar Bandar (RBC) bagi membantu meningkatkan pendapatan isi rumah luar bandar.

-Kredit: Bernama, MalaysiaKini

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Belia

SOLS 24/7 memperkasakan belia daripada kumpulan B40

Published

on

SOLS 24/7 adalah sebuah organisasi kemanusiaan yang komited untuk berkhidmat, mendidik dan memperkasakan masyarakat miskin dan kurang berkemampuan.

Melalui pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial, SOLS 24/7 telah berusaha untuk mengubah komuniti yang kurang terlatih untuk mengembangkan potensi sebenarnya dalam mematahkan roda kemiskinan.

Menggunakan model dan reka bentuk khas – Sains Bahasa, Sains Teknologi dan Sains Kehidupan – organisasi ini telah menyediakan pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial secara percuma kepada masyarakat yang kurang berkemampuan di Malaysia.

Jom tonton siri pertama temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

Continue Reading

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: