Connect with us

Uncategorized

Harga Minyak Dunia Naik

Published

on

Harga RON95 Dan Diesel Kekal, Kerajaan Tanggung Subsidi 33 Sen Seliter

 

Umum sudah pun mengetahui bahawa harga minyak khususnya untuk petrol RON 95 dan diesel tidak mengalami perubahan sejak sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) yang lalu lagi. Harga yang sama kini dikekalkan oleh kerajaan baru yang dibentuk oleh Pakatan Harapan pada harga RM 2.20 seliter manakala harga Diesel RM 2.18 seliter.

Manakala harga minyak RON 97 naik buat kali pertama dengan kenaikkan ketara daripada RM 2.47 seliter kepada RM 2.66, iaitu peningkatan sebanyak RM 0.19 selepas harganya terus diapungkan.

Kementerian Kewangan melalui Menterinya, Yang Berhormat (YB) Lim Guan Eng telah mengeluarkan satu kenyataan media mengenai perubahan harga minyak dan jumlah subsidi yang ditanggung oleh kerajaan bagi membolehkan harga minyak RON 95 dan diesel dikekalkan.

”Berdasarkan harga purata mingguan minyak mentah minyak dunia yang kini telah mencecah USD 76 setong dan harga-harga produk petrol dan diesel yang ditapis diantara USD 87 hingga USD 88 setong, kerajaan menanggung subsidi sebanyak 33 sen seliter bagi minyak petrol RON 95 dan diesel,” kata YB Guan Eng.

Ujarnya, tanpa subsidi minyak seperti yang ditawarkan di dalam manifesto kerajaan Pakatan Harapan, harga minyak petrol bagi RON 95 dan diesel masing-masing adalah RM 2.53 dan RM 2.51 setiap liter.

Oleh itu katanya, kerajaan Malaysia hari ini akan membelanjakan sebanyak RM 3 bilion subsidi sehingga hujung tahun ini bagi pengekalan minyak petrol RON 95 dan diesel.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Belia

SOLS 24/7 memperkasakan belia daripada kumpulan B40

Published

on

SOLS 24/7 adalah sebuah organisasi kemanusiaan yang komited untuk berkhidmat, mendidik dan memperkasakan masyarakat miskin dan kurang berkemampuan.

Melalui pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial, SOLS 24/7 telah berusaha untuk mengubah komuniti yang kurang terlatih untuk mengembangkan potensi sebenarnya dalam mematahkan roda kemiskinan.

Menggunakan model dan reka bentuk khas – Sains Bahasa, Sains Teknologi dan Sains Kehidupan – organisasi ini telah menyediakan pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial secara percuma kepada masyarakat yang kurang berkemampuan di Malaysia.

Jom tonton siri pertama temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

Continue Reading

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: