Connect with us

Ekonomi

Shopee mencatat peningkatan empat kali ganda permintaan untuk alat teknologi sejak PKP 2.0 bermula

Published

on

Shopee mencatat lonjakan permintaan alat teknologi untuk kegunaan pembelajaran dari rumah apabila kerajaan Malaysia melaksanakan semula perintah kawalan pergerakan (PKP 2.0) dengan lebih dari 550,000 unit terjual.

Pengarah urusan serantau, Ian Ho berkata platform e-dagang itu menyedari bahawa jualan barangan seperti komputer riba, telefon pintar, tablet, komponen rangkaian, papan kekunci, pencetak, dan sistem audio berkembang empat setengah kali ganda dalam tempoh lima hari berbanding PKP pertama tahun lepas.

“Sejak sesi pembelajaran dalam talian bermula pada pertengahan tahun 2020, kami menyedari bahawa alat teknologi sangat berguna untuk pembelajaran dan mereka yang bekerja dari rumah. Permintaan untuk PC dan alat untuk e-pembelajaran meningkat secara mendadak.Semasa Jualan Besar 12.12 pada 12 Disember 2020, kami menyatakan bahawa lapan daripada 10 teratas yang melaksanakan PKS Malaysia (perusahaan kecil dan sederhana) adalah peruncit elektronik yang mencatat jualan purata lebih RM800,000.” katanya.

 

Ian berkata, ibu bapa yang mempunyai lebih daripada satu anak di sekolah untuk sesi e-pembelajaran dapat mencari tawaran bundle atau tawaran tambahan oleh jenama dan peruncit di platform mereka untuk menikmati lebih penjimatan.

“Terdapat juga ‘trusted seller’ yang menjual komputer riba terpakai dan diperbaharui dengan harga dari RM325, bagi ibu bapa yang memerlukan lebih dari satu komputer riba untuk anak-anak mereka,” tambahnya.

Sementara itu, ketua National Tech Association of Malaysia (Pikom) Danny Lee mengatakan bahawa organisasi itu melihat permintaan untuk alat teknologi meningkat kerana keperluan penggunaan peranti seperti itu semakin meningkat sejak sesi pembelajaran dari rumah dan dalam talian bermula .

“Kerajaan mungkin perlu mempertimbangkan untuk menawarkan bentuk insentif lain bagi mendorong penggunaan dan pembelian produk teknologi yang lebih tinggi, seperti pengabaian Cukai Jualan dan Perkhidmatan, internet percuma, subsidi atau bahkan melakukan program seperti ‘1 keluarga, 1 komputer riba’,” katanya.

Dia mengatakan terdapat beberapa jenama di pasaran yang menawarkan potongan pada komputer riba dan desktop, terutama dalam tempoh ini.

“Pada masa yang sama, syarikat telekomunikasi juga menawarkan promosi hebat dalam pakej internet selama beberapa bulan terakhir ini dan mereka akan terus melakukannya. Penawaran data 1GB percuma juga diperpanjang,” tambahnya.

Sementara itu, YTL Foundation mengumumkan telah mengedarkan lebih dari 400,000 kad sim dan 100,000 telefon bimbit di seluruh negara sepanjang inisiatif ‘Learn From Home’ yang baru dilancarkan.

Sumber: https://ytlfoundation.org/learnfromhome/

Pengarah program, Datin Kathleen Chew berkata, inisiatif Learn From Home menawarkan 1,272 pelajaran yang diselaraskan dengan kurikulum yang dikembangkan oleh FrogAsia dengan kerjasama penyedia kandungan.

“Pelajar yang menggunakan platform Learn From Home juga dapat mengakses lebih dari 13.500 kuiz semakan yang meliputi kandungan pembelajaran yang sama, melalui aplikasi permainan mudah alih FrogPlay,” tambahnya lagi.

Artikel ini telah dialih kepada bahasa Melayu. Petikan asal Bernama

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

5 OBJEKTIF UTAMA PPN DAN BELANJAWAN 2020

Published

on

By

Pelan Pemulihan Negara (PPN) merupakan pelan hala tuju berfasa untuk menyokong peralihan keluar daripada krisis kesihatan dan ekonomi. Di bawah ini merupakan lima objektif utama PPN.

Kredit Foto: Instagram KKM

Manakala, belanjawan 2022 akan memperincikan kesinambungan PPN dan langkah-langkah pemulihan ekonomi lain. Belanjawan 2022 ini akan dibentangkan pada 29 oktober 2021.

Kredit Foto: Instagram KKM

#kitajagakita

#malaysiaboleh

Continue Reading

Ekonomi

SENARAI BANK MAKANAN

Published

on

By

Pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan, malahan ramai juga yang kehilangan ahli keluarga akibat jangkitan Covid-19 yang meragut nyawa mereka. Di saat kita menanti untuk keadaan menjadi lebih baik, ramai rakyat Malaysia bersatu hati membantu mereka yang memerlukan dengan menyediakan bank makanan di kebanyakan cawangan mereka.

1. Elewsmart – Bank makanan di 22 Elewsmart

Kredit Foto : Elewsmart

Ustaz Ebit Lew terkenal di kalangan rakyat Malaysia kerana telah banyak membantu mereka yang memerlukan. Cara lain untuk menolong mereka dalam kehidupan sehari-hari adalah rangkaian kedai runcitnya yang mampu dimiliki dengan bank makanan yang dilengkapi dengan barang keperluan yang didirikan di luar semua 22 cawangan yang terletak di Lembah Klang.

Anda boleh menurunkan barang yang ingin anda sumbangkan secara langsung. Item yang terdapat di bank makanan ini merangkumi keperluan seperti beras, syampu dan telur, dan banyak lagi. Dan mereka yang memerlukan boleh mengambil apa yang mereka perlukan dari bank makanan ini.

Senarai cawangan Elewsmart

2. BIG Pharmacy – Bank makanan di 10 cawanagan Big Pharmacy

Kredit Foto: FB Big Pharmacy

BIG Pharmacy telah menyertai kempen Bendera Putih. Mereka yang memerlukan makanan boleh mengunjungi kedai yang mengambil bahagian untuk mengambil apa yang mereka perlukan.

Bagi mereka yang ingin membantu, anda boleh menyumbangkan barang keperluan di kaunter bank makanan mereka sementara kedai mereka dibuka.

Senarai cawangan Big Pharmacy

3. Shell – Bank makanan di 52 stesen

Kredit Foto: FB Community Food Box

Kotak makanan dengan makanan kering yang tidak mudah rosak boleh didapati di 52 stesen minyak Shell di KL dan Selangor. Kotak-kotak ini didirikan sebagai projek berasaskan sukarelawan, yang dikendalikan oleh Teddy Mobile Clinic, telah wujud selama lebih dari setahun sekarang. Item yang disumbangkan akan memberi kelegaan kepada individu seperti pelajar kurang berkemampuan, orang tua, dan individu berpendapatan rendah.

Senarai bank makanan Shell di Lembah Klang

4. Petronas – Bank makanan di 48 stesen

 

Kredit Foto: FB Petronas

Petronas adalah stesen minyak lain yang mempunyai program bank makanan, dengan rak di premis mereka yang dilengkapi dengan barang keperluan untuk mereka yang memerlukan. Cari rak ini di 48 stesen yang mengambil bahagian di Lembah Klang, dan di seluruh Malaysia. Sesiapa yang ingin menderma boleh membeli barang makanan yang tidak mudah rosak, seperti tepung, beras, minyak masak, dan membawanya ke stesen Petronas yang mengambil bahagian.

Senarai bank makanan Petronas

5. MYDIN

Kredit Foto: FB MYDIN Malaysia

MYDIN juga mempunyai pakej bantuan makanan dengan keperluan harian, seperti roti, susu dan makanan dalam tin, bagi sesiapa yang memerlukan. Penyumbang boleh menghubungi mereka di nombor WhatsApp mereka untuk menghantar bungkusan kepada penerima. Anda mesti melampirkan alamat dan nombor telefon kepada siapa anda ingin menghantarnya, serta foto rumah mereka dengan bendera putih terangkat.

Inisiatif ini akan dilaksanakan dari 3 hingga 16 Julai, dengan barang dihantar dalam masa 24 jam kepada penduduk yang tinggal dalam lingkungan 10KM dari cawangan MYDIN.

6. Econsave

Kredit Foto: FB Econsave

Econsave akan memberikan pakej bantuan makanan kepada sesiapa yang menaikkan bendera putih dari kediaman mereka sebagai sebahagian daripada kempen Bendera Putih juga. Pakej ini akan merangkumi keperluan makanan seperti beras, tepung, gula, kopi dan biskut untuk meringankan beban mereka yang kehilangan pekerjaan, atau menghadapi kesukaran, kerana wabak itu.

Sekiranya anda menemui bendera putih yang terbang dari kediaman dalam radius 10KM dari lokasi kedai mereka, hantarkan mereka mesej di WhatsApp atau Facebook di sini dengan gambar bendera dan alamat lokasi dilampirkan.

Semoga senarai bank makanan di atas ini dapat membantu semua yang terkesan dengan pandemik ini.

#KitaJagaKita #BankMakananMalaysia #MalaysiaBoleh!

Continue Reading

Ekonomi

Impak Covid-19 terhadap ekonomi menyebabkan gaji graduan universiti lebih rendah

Published

on

By

Kesan Covid-19 terhadap ekonomi Malaysia menjadi punca kekangan kewangan yang dihadapi kebanyakan majikan menyebabkan graduan lepasan universiti menerima gaji permulaan yang lebih rendah pada 2020, berbanding tahun sebelumnya, kata Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain J.P.

Tambahnya lagi, majoriti majikan kini mengalami masalah aliran tunai, dengan lebih 32,000 syarikat ditutup tahun lepas akibat daripada pandemik ini.

Syed Hussain berkata, beberapa majikan masih mengurangkan segala kos yang tidak diperlukan, dalam masa yang sama menggunakan segala kemahiran yang ada dalam usaha menstabilkan perniagaan.

“Covid menjadi punca ramai pekerja dipotong gaji dan dikurangkan faedah, manakala majikan pula bergantung kepada subsidi yang diberikan oleh kerajaan melalui inisiatif PRIHATIN, PENJANA dan PEMERKASA untuk mengelakkan pemberhentian lebih ramai pekerja,” kata Syed Hussain

Oleh itu, bersyukurlah bagi mereka yang masih bekerja, walaupun memperoleh gaji yang kecil kerana terdapat ramai yang masih mencari pekerjaan untuk menyara ahli keluarga. Bersama-samalah kita mematuhi SOP agar rantaian Covid-19 boleh diputuskan dengan segera.

Petikan ini telah dialih bahasa. Petikan asal oleh EdgeProp.

#kitajagakita

Continue Reading

Trending