Connect with us

Kesihatan

Penyakit Tangan, Kaki, dan Mulut: Cegah Sebelum Terlambat

Ibu bapa perlu ambil perhatian terhadap isu ini kerana penyakit ini boleh merebak dengan mudah dan cepat.

Published

on

Semakin merebak penyakit HFMD.

Penyakit tangan, kaki, dan mulut (HFMD) adalah jangkitan biasa yang disebabkan oleh sekumpulan virus. Ia biasanya bermula dengan demam dan rasa tidak sihat. Ini diikuti satu atau dua hari kemudian oleh bintik-bintik atau bintik-bintik berwarna yang rata yang mungkin melepuh, pada tangan, kaki, dan mulut, dan kadang-kadang di bahagian punggung dan pangkal paha.

Tanda-tanda dan gejala HFMD ini biasanya muncul 3-6 hari selepas terdedahnya kepada virus. Ruam secara umumnya hilang sendiri dalam masa seminggu. Kuku jari kaki dan kehilangan kaki kuku mungkin berlaku beberapa minggu kemudian, tetapi akan tumbuh semula selepas beberapa masa.

Virus yang menyebabkan HFMD tersebar adalah melalui hubungan yang rapat, melalui udara dari batu dan daripada orang yang dijangkiti. Objek yang tercemar juga boleh menyebarkan penyakit ini contohnya alat mainan kanak-kanak.

Selangor catat kes HFMD tertinggi

Penyakit HFMD adalah jangkitan yang selalu ada pada tahap rendah dalam populasi dalam kawasan geografi tertentu. Ia berkait rapat dengan kebersihan dan kebersihan di alam sekitar. Sesetengah orang mungkin membawa dan menyebarkan virus itu walaupun tidak mempunyai gejala penyakit. Haiwan lain tidak terlibat dan diagnosis sering dibuat berdasarkan gejala yang ditunjukkan.

Menteri Kesihatan Malaysia, Dr Dzulkefly memaklumkan daripada Januari tahun ini sehingga 29 Julai 2018, seramai 39,408 kes telah dilaporkan dengan Selangor mempunyai kes tertinggi.

Selangor mempunyai 11,669 kes, diikuti Kuala Lumpur (4,552), Sarawak (4,551) dan Kelantan (1,666), katanya. Kementerian juga bekerjasama dengan agensi-agensi lain mengenai kempen yang mengandungi kes-kes HFMD.

Cara elak penyakit HFMD

HFMD berlaku di semua kawasan di dunia. Ia sering berlaku dalam wabak kecil di sekolah-sekolah nurseri atau tadika. Wabak besar telah berlaku di Asia sejak tahun 1997. Ia biasanya berlaku pada bulan musim bunga, musim panas, dan musim gugur. Biasanya ia berlaku pada kanak-kanak kurang daripada lima tahun, tetapi kadang-kadang boleh berlaku pada orang dewasa.

HFMD tidak boleh dikelirukan dengan penyakit kaki dan mulut (juga dikenali sebagai penyakit kuku dan mulut) yang kebanyakannya memberi kesan kepada ternakan.

Cuci tangan boleh menghalang penyebaran dan mereka yang dijangkiti tidak boleh pergi ke tempat kerja, penjagaan anak, atau sekolah. Tiada ubat atau vaksin antiviral tersedia, tetapi usaha pembangunan sedang berjalan. Kebanyakan kes tidak memerlukan rawatan khusus.

Selalunya cairan intravena diberikan kepada kanak-kanak yang tidak dapat minum cukup.

Langkah mengawal dan cegah HFMD

Bagi memastikan keberkesanan langkah-langkah kawalan dan pencegahan yang diambil, Kementerian Kesihatan Malaysia ingin mengingatkan orang ramai bahawa:

    1. Langkah pencegahan terbaik adalah menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Penularan jangkitan HFMD sangat berkait rapat dengan amalan kebersihan diri dan persekitaran di mana ia mudah berlaku di tempat sesak serta mutu kebersihan yang rendah.
    2. Ibu bapa atau penjaga perlu membawa kanak-kanak dengan gejala HFMD mendapatkan rawatan dan tidak membawa kanak-kanak tersebut ke tempat awam termasuk sekolah dan pusat jagaan kanak-kanak.
    3. Pengurus pusat jagaan kanak-kanak perlu menjalankan aktiviti pembersihan premis dan saringan terhadap kanak-kanak di bawah jagaan mereka sepertimana yang disarankan dalam ‘Pelan Tindakan Bersepadu Bagi Mencegah Dan Mengawal Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut’.

Bagi ibu bapa yang mempunyai atau perasan akan perubahan anak-anak mereka tentang gejala penyakit ini, segera berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut. Perlu juga pengasingan sementara bagi mengelakkan ianya berjangkit dengan orang lain terutamanya di pusat asuhan kanak-kanak, sekolah dan kawasan umum.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kesihatan

MENDERMA DARAH SEAWAL 18 TAHUN!

Published

on

By

Tahukah anda pada usia 18 tahun, anak- anak kita sudah boleh menderma darah?


Merekalah generasi pelapis penderma darah. Membantu insan lain yang sedang memerlukan darah dalam waktu-waktu kecemasan dan pembedahan.

Bayangkan masa depan, tanpa generasi pelapis ini menderma darah, dimanakah akan kita dapati darah untuk menyelamatkan insan yang memerlukannya?

Ayuh kita ajak anak kita, anak saudara kita, rakan – rakan kita yang belum menderma darah untuk hadir menjadi barisan hadapan yang menderma darah.

Kibarkan semangat menderma darah, kibarkan semangat kemerdekaan.

Kita sayang Malaysia.

#malaysiaboleh

#kitajagakita

Continue Reading

covid-19

4 sebab yang tidak membenarkan anda hadir ke PPV

Published

on

By

Anda tidak dibenarkan hadir ke PPV jika anda mempunyai 4 sebab seperti di bawah:

Kredit Foto: Instagram KKM

Pastikan anda sihat, bebas daripada sebarang simptom dan tidak mempunyai kemungkinan dijangkiti COVID-19 sebelum hadir ke PPV untuk janji temu vaksinasi.

#kitajagakita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Kesihatan

Selain menyelamatkan nyawa, terdapat 5 manfaat menderma darah

Published

on

By

Pendermaan darah kepada pesakit sentiasa diperlukan. Sebanyak 2000 beg darah diperlukan oleh pesakit setiap hari di seluruh Malaysia.

Ia bukan sahaja satu perbuatan yang mulia, tetapi terdapat pelbagai manfaat menderma darah untuk kesihatan penderma.

Berikut merupakan 5 manfaat menderma darah yang perlu anda tahu:

1. Mengesan masalah kesihatan

Sebelum menderma darah, setiap orang perlu melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah. Meskipun ia bukan pemeriksaan menyeluruh tetapi setidak-tidaknya ia dapat membantu mengesan sebarang masalah kesihatan yang mungkin anda tidak ketahui.

Pemeriksaan itu umumnya akan memeriksa tekanan darah, suhu badan, degupan jantung dan kadar hemoglobin dalam darah. Jika ia menunjukkan terdapat sebarang masalah, maka individu itu tidak sesuai untuk menderma darah.

2. Rasa lebih sihat

Ramai penderma darah memberitahu, setiap kali selepas menderma darah, mereka akan berasa lebih sihat dan bertenaga yang membuatkan mereka ingin menderma darah lagi.

Ada juga yang mengatakan bahawa menderma darah boleh membakar 650 kalori. Namun tiada bukti ilmiah yang menyokong kepada dakwaan tersebut.

3. Mengurangkan kadar zat besi bagi penderita hemochromatosis

Individu dengan masalah hemochromatosis memiliki terlalu banyak zat besi dalam darah sekaligus mempengaruhi fungsi pelbagai organ vital tubuh.

Menderma darah adalah salah satu bentuk rawatan yang paling baik untuk golongan ini, sekaligus dapat membantu golongan yang memerlukan.

4. Menjaga kesihatan jantung

Pada tahun 2019, terdapat kajian yang meneliti data daripada 160,000 wanita yang mendermakan darah selama 10 tahun mendapati menderma darah memberi perlindungan jangka panjang kepada kesihatan kardiovaskular mereka.

5. Mengawal tekanan darah

Beberapa kajian mendapati bahawa menderma darah dapat menurunkan tekanan darah dan mengawalnya agar sentiasa berada dalam keadaan normal.

Perkhidmatan pendermaan darah adalah termasuk perkhidmatan perlu (Essential Services). Jadi, marilah kita menderma darah!

MENDERMA DARAH SEMASA PKP 3.0
PKP bukanlah satu halangan untuk kita menderma darah. Jika anda hendak menderma darah jangan lupa ikuti langkah-langkah di bawah untuk memastikan proses pendermaan yang lancar. PDN masih beroperasi seperti biasa dan berbesar hati menanti kehadiran anda. Para penderma budiman boleh menggunakan link Pusat Darah Negara yang telah disediakan : http://linktr.ee/dermadarah
Anda boleh memeriksa kesesuaian untuk menderma darah sebelum merancang pendermaan darah anda.
Untuk memudahkan perjalanan tuan/puan ke pusat kutipan darah, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, para penderma perlu:
  • Membawa buku/kad penderma darah (untuk penderma regular); ATAU
  • Mendapatkan slip temujanji pendermaan darah. (Slip ini akan dihantarkan ke e-mel yang diberikan dan perlu disimpan sebagai bukti temujanji untuk menderma darah); ATAU
  • Mengisi borang pendaftaran penderma darah secara atas talian. Borang yang siap diisi akan dihantarkan ke e-mel tuan/puan dan seterusnya perlu dicetak.
Anda boleh menderma darah di Pusat Pendermaan Darah Statik PDN di:
1.Pusat Darah Negara, Jalan Tun Razak
   Isnin – Jumaat : 7.30 pagi hingga 9.00 malam
   Sabtu – Ahad & Cuti Umum : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
2.Suite Derma Darah Puspanita, Presint 10, Putrajaya
   Isnin – Rabu : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
   Khamis – Ahad : 1.00 petang hingga 8.30 malam
3.PDN Donation Suite, Midvalley Megamall, Level 3 (Mezzanine), (Sebelah Tingkat Atas Daiso)
   Isnin – Ahad : 10.00 pagi hingga 9.00 malam
ATAU di tabung-tabung darah atau kempen darah berdekatan.
#MalaysiaBoleh
Continue Reading

Trending