Connect with us

Kesihatan

Lima ‘Superfood’ tempatan yang anda perlu masukkan dalam diet anda

Published

on

Superfood adalah terma yang digunakan untuk jenis makanan yang sangat tinggi kandungan nutrisinya seperti vitamin, mineral, antioksidan dan pelbagai lagi enzim-enzim sihat. Khasiat yang “hebat” memberinya gelaran “super”, menjadikannya dikenali sebagai “superfood”.

Seringkali apabila kita menyebut tentang superfood, kita akan membayangkan makanan-makanan import seperti Chia seeds, Quinoa, Spirulina  dan sebagainya kerana kita lebih terdedah dengan penjenamaan produk-produk import ini sebagai superfood. Maka sudah pastilah harganya juga tentu lebih mahal!

Kerana itu, di sini kami letakkan senarai lima ‘superfood’ yang datang dari hasil bumi tempatan untuk anda masukkan dalam diet harian anda yang mahu menjaga kesihatan tu!

1. Madu Kelulut

Kredit gambar: Utusan Online

Madu sememangnya diketahui merupakan makanan yang mempunyai banyak khasita, tetapi tahukah anda madu lebah kelulut yang banyak didapati di kawasan luar banda di Malaysia ini dikatakan dua kali ganda khasiatnya jika dibandingkan dengan madu biasa? Madu kelulut yang lebih sukar didapati berbanding madu lebah biasa, namun kandungan propolis yang tinggi dalam madu kelulut menjadikan ia amat baik untuk kulit kita.

Malah khasita madu kelulut dikatakan dapat membantu pesakit-pesakit kencing manis, Strok, Hepatitis hati, darah tinggi dan Batu Karang.

2. Air Kelapa

Kredit gambar: Hellosehat.com

Air kelapa yang mudah didapati di kedai-kedai makan berhampiran rumah anda itu juga ternyata tinggi khasiatnya untuk dinobatkan sebagai salah satu ‘superfood’! Manfaat air kelapa yang banyak untuk tanda dengan khasiat elektrolit yang membantu menyegarkan tubuh.

Karbohidrat mudah dalam air kelapa menjadikan ia mudah  dicerna dalam bentuk gula dan elektrolit. Walaupun kalori dalam air kelapa sangat rendah, kandungan kaliumnya yang tinggi menjadikan ia minuman olahraga yang baik, malah lebih tinggi jika dibandingkan dengan hidangan empat biji pisang.

3. Tempeh dan Tauhu

Kredit gambar: Maangchi.com

Produk berasaskan kacang soya  yang sangat mudah didapati di kedai-kedai runcit ini juga WAJIB diletakkan dalam senarai diet harian anda, kerana khasiatnya yang pelbagai. Selain kaya dengan protein, tauhu dan tempeh juga mengandungi zat besi dan antioksidan menjadikan ia sangat baik untuk mereka yang menghidap sakit jantung, masalah kekurangan berat badan, menurunkan kadar kolestrol dan juga mencegah jangkitan kuman.

4. Ubi Keledek

Kajian oleh Universiti Harvard menunjukkan Karotenoid, nutrien yang banyak terkandung dalam ubi keledek jika terkandung dalam diet harian seseorang akan merendahkan risiko serangan kanser sebanyak 32 peratus. Selain karotenoid, vitamin B6, vitamin C, magnesium dan pottasium juga membantu mencegah penyakit jantung, memperbaiki sistem imun dan mengawal aktiviti buah pinggang. Walau bagaimanapun, ketika ini pengeluaran ubi keledek di Malaysia belum lagi tinggi, kerana kesukaran ‘menkacuk’ spesis ubi keledek.

5. Lada Hitam

Kredit gambar: DuniaFitnes.com

Ini sudah pasti antara rempah yang ada di semua dapur kita, tak kira jenis masakan di Malaysia. Dek kerana senangnya mendapatkan lada hitam, kita lupa yang sejarah rantau ini juga menunjukkan betapa besarnya manfaat rempah untuk manusia. Selain berfungsi sebagai penambah rasa yang sedap, lada hitam juga membantu proses penghadaman, mencantikkan kulit dan berfungsi sebagai antibakteria semulajadi untuk badan.

Kesihatan

MENDERMA DARAH SEAWAL 18 TAHUN!

Published

on

By

Tahukah anda pada usia 18 tahun, anak- anak kita sudah boleh menderma darah?


Merekalah generasi pelapis penderma darah. Membantu insan lain yang sedang memerlukan darah dalam waktu-waktu kecemasan dan pembedahan.

Bayangkan masa depan, tanpa generasi pelapis ini menderma darah, dimanakah akan kita dapati darah untuk menyelamatkan insan yang memerlukannya?

Ayuh kita ajak anak kita, anak saudara kita, rakan – rakan kita yang belum menderma darah untuk hadir menjadi barisan hadapan yang menderma darah.

Kibarkan semangat menderma darah, kibarkan semangat kemerdekaan.

Kita sayang Malaysia.

#malaysiaboleh

#kitajagakita

Continue Reading

covid-19

4 sebab yang tidak membenarkan anda hadir ke PPV

Published

on

By

Anda tidak dibenarkan hadir ke PPV jika anda mempunyai 4 sebab seperti di bawah:

Kredit Foto: Instagram KKM

Pastikan anda sihat, bebas daripada sebarang simptom dan tidak mempunyai kemungkinan dijangkiti COVID-19 sebelum hadir ke PPV untuk janji temu vaksinasi.

#kitajagakita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Kesihatan

Selain menyelamatkan nyawa, terdapat 5 manfaat menderma darah

Published

on

By

Pendermaan darah kepada pesakit sentiasa diperlukan. Sebanyak 2000 beg darah diperlukan oleh pesakit setiap hari di seluruh Malaysia.

Ia bukan sahaja satu perbuatan yang mulia, tetapi terdapat pelbagai manfaat menderma darah untuk kesihatan penderma.

Berikut merupakan 5 manfaat menderma darah yang perlu anda tahu:

1. Mengesan masalah kesihatan

Sebelum menderma darah, setiap orang perlu melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah. Meskipun ia bukan pemeriksaan menyeluruh tetapi setidak-tidaknya ia dapat membantu mengesan sebarang masalah kesihatan yang mungkin anda tidak ketahui.

Pemeriksaan itu umumnya akan memeriksa tekanan darah, suhu badan, degupan jantung dan kadar hemoglobin dalam darah. Jika ia menunjukkan terdapat sebarang masalah, maka individu itu tidak sesuai untuk menderma darah.

2. Rasa lebih sihat

Ramai penderma darah memberitahu, setiap kali selepas menderma darah, mereka akan berasa lebih sihat dan bertenaga yang membuatkan mereka ingin menderma darah lagi.

Ada juga yang mengatakan bahawa menderma darah boleh membakar 650 kalori. Namun tiada bukti ilmiah yang menyokong kepada dakwaan tersebut.

3. Mengurangkan kadar zat besi bagi penderita hemochromatosis

Individu dengan masalah hemochromatosis memiliki terlalu banyak zat besi dalam darah sekaligus mempengaruhi fungsi pelbagai organ vital tubuh.

Menderma darah adalah salah satu bentuk rawatan yang paling baik untuk golongan ini, sekaligus dapat membantu golongan yang memerlukan.

4. Menjaga kesihatan jantung

Pada tahun 2019, terdapat kajian yang meneliti data daripada 160,000 wanita yang mendermakan darah selama 10 tahun mendapati menderma darah memberi perlindungan jangka panjang kepada kesihatan kardiovaskular mereka.

5. Mengawal tekanan darah

Beberapa kajian mendapati bahawa menderma darah dapat menurunkan tekanan darah dan mengawalnya agar sentiasa berada dalam keadaan normal.

Perkhidmatan pendermaan darah adalah termasuk perkhidmatan perlu (Essential Services). Jadi, marilah kita menderma darah!

MENDERMA DARAH SEMASA PKP 3.0
PKP bukanlah satu halangan untuk kita menderma darah. Jika anda hendak menderma darah jangan lupa ikuti langkah-langkah di bawah untuk memastikan proses pendermaan yang lancar. PDN masih beroperasi seperti biasa dan berbesar hati menanti kehadiran anda. Para penderma budiman boleh menggunakan link Pusat Darah Negara yang telah disediakan : http://linktr.ee/dermadarah
Anda boleh memeriksa kesesuaian untuk menderma darah sebelum merancang pendermaan darah anda.
Untuk memudahkan perjalanan tuan/puan ke pusat kutipan darah, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, para penderma perlu:
  • Membawa buku/kad penderma darah (untuk penderma regular); ATAU
  • Mendapatkan slip temujanji pendermaan darah. (Slip ini akan dihantarkan ke e-mel yang diberikan dan perlu disimpan sebagai bukti temujanji untuk menderma darah); ATAU
  • Mengisi borang pendaftaran penderma darah secara atas talian. Borang yang siap diisi akan dihantarkan ke e-mel tuan/puan dan seterusnya perlu dicetak.
Anda boleh menderma darah di Pusat Pendermaan Darah Statik PDN di:
1.Pusat Darah Negara, Jalan Tun Razak
   Isnin – Jumaat : 7.30 pagi hingga 9.00 malam
   Sabtu – Ahad & Cuti Umum : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
2.Suite Derma Darah Puspanita, Presint 10, Putrajaya
   Isnin – Rabu : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
   Khamis – Ahad : 1.00 petang hingga 8.30 malam
3.PDN Donation Suite, Midvalley Megamall, Level 3 (Mezzanine), (Sebelah Tingkat Atas Daiso)
   Isnin – Ahad : 10.00 pagi hingga 9.00 malam
ATAU di tabung-tabung darah atau kempen darah berdekatan.
#MalaysiaBoleh
Continue Reading

Trending