Connect with us

Ekonomi

5 SYARIKAT YANG MENGUASAI DUNIA SECARA RAHSIA!

Published

on

Kita memerlukan pelbagai alatan mahupun kelengkapan untuk menjalani kehidupan kita pada masa kini. Ia termasuklah makanan, alatan elektronik seperti komputer dan lain-lain, buku dan bermacam-macam lagi.

Kebergantungan ini telah memberikan keuntungan yang berlipat kali ganda kepada syarikat-syarikat gergasi ini secara tidak langsung dan tanpa kita sendiri sedari!

Berikut merupakan 5 syarikat yang telah menguasai dunia ini secara rahsia:

5) Pearson

Pearson yang mempunyai monopoli terhadap sektor pendidikan, telah mengakibatkan peningkatan daripada segi harga sebuah pendidikan. Pesaing Pearson seperti Cengage, McGrawHill mahupun Wiley masih lagi jauh ketinggalan dek kerana monopoli tersebut.

Modal Pasaran (FORBES): $8.6 billion

Pendapatan bersih 2019: $3.869 billion

4) ICBC

Akronim yang membawa maksud Bank Industri dan Komersial China. Dimiliki oleh kerajaan China, dan kini merupakan bank paling berkuasa di muka bumi ini.

Bangunan ICBC. Kredit foto Wall Street Journal

Modal Pasaran (FORBES): $242.3 billion

Pendapatan bersih 2019: $11.85 billion

3) Monsanto

Mosanto yang dianggarkan bernilai sekitar $ 65 bilion merupakan antara syarikat agrikultur dan agrokimia yang sering terpalit kontroversi. Syarikat ini pernah mengeluarkan produk kontroversial seperti insektisida DDT, PCB, Agen Orange, dan hormon pertumbuhan bovine rekombinan.

Modal Pasaran (FORBES): $55.1 billion

Pendapatan bersih 2019: $43 billion

2) Walt Disney

Daripada kanak-kanak, orang dewasa malah warga emas menggemari watak Disney! Tidak mengejutkan bahawa lebih daripada separuh daripada semua filem terlaris dekad ini dimiliki oleh Disney. Akhirnya, Disney mempunyai pengaruh besar di dunia.

Taman tema Disney – Disneyland. Kredit foto: Disneyland

Modal Pasaran (FORBES): $125.07 billion

Pendapatan bersih 2019: $74.8 billion

1) Alphabet Inc

Sekiranya anda belum pernah mendengar mengenai syarikat ini, anda tidak sendirian. Tahukah anda bahawa Alphabet Inc sebenarnya memiliki Google dan menjadikannya salah satu – jika bukan – syarikat paling berkuasa di dunia.

Alphabet Inc dan syarikat atau produk dimilikinya. Kredit rajah: Medium.com

Modal Pasaran (FORBES): $1745.85 billion

Pendapatan bersih 2019: $166.3 billion


Rakyat Malaysia juga tidak terkecuali dalam menjadi pengguna produk dan jenama yang disenaraikan di atas. Kesemua jenama di atas juga adalah milik orang asing. Adakah Malaysia berpeluang untuk melihat jenama sendiri sekurang-kurangnya berada dikedudukan 10 teratas tidak lama lagi?

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

5 OBJEKTIF UTAMA PPN DAN BELANJAWAN 2020

Published

on

By

Pelan Pemulihan Negara (PPN) merupakan pelan hala tuju berfasa untuk menyokong peralihan keluar daripada krisis kesihatan dan ekonomi. Di bawah ini merupakan lima objektif utama PPN.

Kredit Foto: Instagram KKM

Manakala, belanjawan 2022 akan memperincikan kesinambungan PPN dan langkah-langkah pemulihan ekonomi lain. Belanjawan 2022 ini akan dibentangkan pada 29 oktober 2021.

Kredit Foto: Instagram KKM

#kitajagakita

#malaysiaboleh

Continue Reading

Ekonomi

SENARAI BANK MAKANAN

Published

on

By

Pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan, malahan ramai juga yang kehilangan ahli keluarga akibat jangkitan Covid-19 yang meragut nyawa mereka. Di saat kita menanti untuk keadaan menjadi lebih baik, ramai rakyat Malaysia bersatu hati membantu mereka yang memerlukan dengan menyediakan bank makanan di kebanyakan cawangan mereka.

1. Elewsmart – Bank makanan di 22 Elewsmart

Kredit Foto : Elewsmart

Ustaz Ebit Lew terkenal di kalangan rakyat Malaysia kerana telah banyak membantu mereka yang memerlukan. Cara lain untuk menolong mereka dalam kehidupan sehari-hari adalah rangkaian kedai runcitnya yang mampu dimiliki dengan bank makanan yang dilengkapi dengan barang keperluan yang didirikan di luar semua 22 cawangan yang terletak di Lembah Klang.

Anda boleh menurunkan barang yang ingin anda sumbangkan secara langsung. Item yang terdapat di bank makanan ini merangkumi keperluan seperti beras, syampu dan telur, dan banyak lagi. Dan mereka yang memerlukan boleh mengambil apa yang mereka perlukan dari bank makanan ini.

Senarai cawangan Elewsmart

2. BIG Pharmacy – Bank makanan di 10 cawanagan Big Pharmacy

Kredit Foto: FB Big Pharmacy

BIG Pharmacy telah menyertai kempen Bendera Putih. Mereka yang memerlukan makanan boleh mengunjungi kedai yang mengambil bahagian untuk mengambil apa yang mereka perlukan.

Bagi mereka yang ingin membantu, anda boleh menyumbangkan barang keperluan di kaunter bank makanan mereka sementara kedai mereka dibuka.

Senarai cawangan Big Pharmacy

3. Shell – Bank makanan di 52 stesen

Kredit Foto: FB Community Food Box

Kotak makanan dengan makanan kering yang tidak mudah rosak boleh didapati di 52 stesen minyak Shell di KL dan Selangor. Kotak-kotak ini didirikan sebagai projek berasaskan sukarelawan, yang dikendalikan oleh Teddy Mobile Clinic, telah wujud selama lebih dari setahun sekarang. Item yang disumbangkan akan memberi kelegaan kepada individu seperti pelajar kurang berkemampuan, orang tua, dan individu berpendapatan rendah.

Senarai bank makanan Shell di Lembah Klang

4. Petronas – Bank makanan di 48 stesen

 

Kredit Foto: FB Petronas

Petronas adalah stesen minyak lain yang mempunyai program bank makanan, dengan rak di premis mereka yang dilengkapi dengan barang keperluan untuk mereka yang memerlukan. Cari rak ini di 48 stesen yang mengambil bahagian di Lembah Klang, dan di seluruh Malaysia. Sesiapa yang ingin menderma boleh membeli barang makanan yang tidak mudah rosak, seperti tepung, beras, minyak masak, dan membawanya ke stesen Petronas yang mengambil bahagian.

Senarai bank makanan Petronas

5. MYDIN

Kredit Foto: FB MYDIN Malaysia

MYDIN juga mempunyai pakej bantuan makanan dengan keperluan harian, seperti roti, susu dan makanan dalam tin, bagi sesiapa yang memerlukan. Penyumbang boleh menghubungi mereka di nombor WhatsApp mereka untuk menghantar bungkusan kepada penerima. Anda mesti melampirkan alamat dan nombor telefon kepada siapa anda ingin menghantarnya, serta foto rumah mereka dengan bendera putih terangkat.

Inisiatif ini akan dilaksanakan dari 3 hingga 16 Julai, dengan barang dihantar dalam masa 24 jam kepada penduduk yang tinggal dalam lingkungan 10KM dari cawangan MYDIN.

6. Econsave

Kredit Foto: FB Econsave

Econsave akan memberikan pakej bantuan makanan kepada sesiapa yang menaikkan bendera putih dari kediaman mereka sebagai sebahagian daripada kempen Bendera Putih juga. Pakej ini akan merangkumi keperluan makanan seperti beras, tepung, gula, kopi dan biskut untuk meringankan beban mereka yang kehilangan pekerjaan, atau menghadapi kesukaran, kerana wabak itu.

Sekiranya anda menemui bendera putih yang terbang dari kediaman dalam radius 10KM dari lokasi kedai mereka, hantarkan mereka mesej di WhatsApp atau Facebook di sini dengan gambar bendera dan alamat lokasi dilampirkan.

Semoga senarai bank makanan di atas ini dapat membantu semua yang terkesan dengan pandemik ini.

#KitaJagaKita #BankMakananMalaysia #MalaysiaBoleh!

Continue Reading

Ekonomi

Impak Covid-19 terhadap ekonomi menyebabkan gaji graduan universiti lebih rendah

Published

on

By

Kesan Covid-19 terhadap ekonomi Malaysia menjadi punca kekangan kewangan yang dihadapi kebanyakan majikan menyebabkan graduan lepasan universiti menerima gaji permulaan yang lebih rendah pada 2020, berbanding tahun sebelumnya, kata Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain J.P.

Tambahnya lagi, majoriti majikan kini mengalami masalah aliran tunai, dengan lebih 32,000 syarikat ditutup tahun lepas akibat daripada pandemik ini.

Syed Hussain berkata, beberapa majikan masih mengurangkan segala kos yang tidak diperlukan, dalam masa yang sama menggunakan segala kemahiran yang ada dalam usaha menstabilkan perniagaan.

“Covid menjadi punca ramai pekerja dipotong gaji dan dikurangkan faedah, manakala majikan pula bergantung kepada subsidi yang diberikan oleh kerajaan melalui inisiatif PRIHATIN, PENJANA dan PEMERKASA untuk mengelakkan pemberhentian lebih ramai pekerja,” kata Syed Hussain

Oleh itu, bersyukurlah bagi mereka yang masih bekerja, walaupun memperoleh gaji yang kecil kerana terdapat ramai yang masih mencari pekerjaan untuk menyara ahli keluarga. Bersama-samalah kita mematuhi SOP agar rantaian Covid-19 boleh diputuskan dengan segera.

Petikan ini telah dialih bahasa. Petikan asal oleh EdgeProp.

#kitajagakita

Continue Reading

Trending