Connect with us

Kesihatan

4 kes baru Covid-19 di Malaysia; jururawat di kalangan yang dijangkiti

Published

on

Jururawat mengendalikan Case 24 – seorang wanita Jepun – tanpa peralatan perlindungan peribadi pada 21 Feb dan 22 Feb. Gambar APF

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan mengesahkan empat kes koronavirus Covid-19 baru di Malaysia hari ini, membawa jumlah jangkitan kepada 29 orang.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pengarahnya Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata semua kes baru adalah rakyat Malaysia berumur antara 20 dan 52 tahun.

Mereka semua positif diuji pada 29 Feb.

Kes 26, 28 dan 29 kini menerima rawatan di wad pengasingan Hospital Sungai Buloh; manakala kes 27 adalah di wad pengasingan Hospital Kuala Lumpur.

Dr Noor Hisham berkata kes 26 adalah lelaki berusia 52 tahun yang pergi ke Shanghai pada pertengahan bulan Januari.

“Dia telah demam dan sakit tekak pada 27 Feb, dan mendapatkan rawatan pesakit luar di sebuah hospital swasta pada hari yang sama.

“Disahkan positif semalam, dan menerima rawatan di wad pengasingan Hospital Sungai Buloh. Siasatan ke atas punca jangkitan dan pengesanan hubungan rapat sedang dijalankan, “katanya.

Case 27 adalah jururawat jurulatih berusia 20 tahun di sebuah hospital swasta di mana kes 24 mendapatkan rawatan.

“Dia dikenal pasti sebagai salah seorang dari beberapa individu yang mempunyai hubungan rapat dengan wanita Jepun berusia 41 tahun yang dijangkiti. Dia mengendalikan kes 24 tanpa peralatan perlindungan peribadi pada 21 Feb dan 22 Feb.

“Dia diuji positif pada 29 Feb dan dimasukkan ke wad pengasingan Hospital Kuala Lumpur untuk rawatan dan pemerhatian lanjut,” kata Dr Noor Hisham.

Case 28, lelaki Malaysia berusia 45 tahun, adalah rakan sekerja kes 25, lelaki Itali berusia 54 tahun. Kedua-duanya dan rakan sekerja lain telah pergi ke Milan, Itali antara 15 dan 21 Feb.

“Dia dikesan kerana berhubungan rapat dengan kes 25, dan dia didapati menunjukkan gejala sejak 26 Feb.

“Hasilnya kembali positif pada hari Sabtu, dan dia kini berada di wad pengasingan Hospital Sungai Buloh untuk rawatan lanjut.”

Dr Noor Hisham berkata kes 29 adalah seorang wanita berusia 35 tahun yang berkongsi bilik dua dengan Case 24 pada 21 Feb.

“Pada masa itu, Case 24 masih belum disahkan dengan Covid-19. Oleh itu, (Kes 29) dibenarkan pulang ke rumah pada 25 Februari. Walau bagaimanapun, dia berkembang demam dan mula batuk pada 27 Feb.

“Dia tidak mendapat rawatan untuk penyakit itu … dia dikesan apabila pegawai kesihatan daerah melakukan pengenalan hubungan dekat dengan Case 24. Dia diuji positif pada 29 Feb dan kini mendapat rawatan di wad pengasingan Hospital Sungai Buloh,” katanya.

Sehingga tengah hari Ahad, 29 kes Covid-19 telah dilaporkan di Malaysia.

Daripada jumlah itu, 15 orang Cina, 11 orang Malaysia, satu orang Amerika, satu orang Itali dan satu orang Jepun. Tujuh daripada mereka masih menerima rawatan.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata mesyuarat mengenai pengendalian pesakit Covid-19 dan kes yang disyaki di hospital dan klinik swasta telah dijalankan di peringkat kebangsaan hari ini.

Beliau berkata ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan pengamal perubatan swasta mengenai perkembangan terbaru mengenai wabak domestik dan antarabangsa.

Beliau berkata pada masa yang sama, ia telah dijalankan untuk memastikan kesediaan dan tindak balas pengamal perubatan persendirian terhadap senario yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Dr Noor Hisham juga menegaskan bahawa kemudahan perubatan swasta seperti hospital, klinik dan makmal sedang memainkan peranan penting dalam menyediakan tahap maksimum dalam menangani pandemik.

“Oleh itu, sesi penglibatan menyalurkan maklumat yang betul kepada semua pihak yang terlibat,” katanya.

Beliau mengingatkan semua kemudahan kesihatan untuk sentiasa melaksanakan langkah pencegahan dan kawalan jangkitan tahap optimum dalam menghadapi wabak, sambil menambah bahawa mekanisme pengesanan awal dan pengasingan kes juga perlu dikukuhkan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kesihatan

MENDERMA DARAH SEAWAL 18 TAHUN!

Published

on

By

Tahukah anda pada usia 18 tahun, anak- anak kita sudah boleh menderma darah?


Merekalah generasi pelapis penderma darah. Membantu insan lain yang sedang memerlukan darah dalam waktu-waktu kecemasan dan pembedahan.

Bayangkan masa depan, tanpa generasi pelapis ini menderma darah, dimanakah akan kita dapati darah untuk menyelamatkan insan yang memerlukannya?

Ayuh kita ajak anak kita, anak saudara kita, rakan – rakan kita yang belum menderma darah untuk hadir menjadi barisan hadapan yang menderma darah.

Kibarkan semangat menderma darah, kibarkan semangat kemerdekaan.

Kita sayang Malaysia.

#malaysiaboleh

#kitajagakita

Continue Reading

covid-19

4 sebab yang tidak membenarkan anda hadir ke PPV

Published

on

By

Anda tidak dibenarkan hadir ke PPV jika anda mempunyai 4 sebab seperti di bawah:

Kredit Foto: Instagram KKM

Pastikan anda sihat, bebas daripada sebarang simptom dan tidak mempunyai kemungkinan dijangkiti COVID-19 sebelum hadir ke PPV untuk janji temu vaksinasi.

#kitajagakita

#MalaysiaBoleh

Continue Reading

Kesihatan

Selain menyelamatkan nyawa, terdapat 5 manfaat menderma darah

Published

on

By

Pendermaan darah kepada pesakit sentiasa diperlukan. Sebanyak 2000 beg darah diperlukan oleh pesakit setiap hari di seluruh Malaysia.

Ia bukan sahaja satu perbuatan yang mulia, tetapi terdapat pelbagai manfaat menderma darah untuk kesihatan penderma.

Berikut merupakan 5 manfaat menderma darah yang perlu anda tahu:

1. Mengesan masalah kesihatan

Sebelum menderma darah, setiap orang perlu melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah. Meskipun ia bukan pemeriksaan menyeluruh tetapi setidak-tidaknya ia dapat membantu mengesan sebarang masalah kesihatan yang mungkin anda tidak ketahui.

Pemeriksaan itu umumnya akan memeriksa tekanan darah, suhu badan, degupan jantung dan kadar hemoglobin dalam darah. Jika ia menunjukkan terdapat sebarang masalah, maka individu itu tidak sesuai untuk menderma darah.

2. Rasa lebih sihat

Ramai penderma darah memberitahu, setiap kali selepas menderma darah, mereka akan berasa lebih sihat dan bertenaga yang membuatkan mereka ingin menderma darah lagi.

Ada juga yang mengatakan bahawa menderma darah boleh membakar 650 kalori. Namun tiada bukti ilmiah yang menyokong kepada dakwaan tersebut.

3. Mengurangkan kadar zat besi bagi penderita hemochromatosis

Individu dengan masalah hemochromatosis memiliki terlalu banyak zat besi dalam darah sekaligus mempengaruhi fungsi pelbagai organ vital tubuh.

Menderma darah adalah salah satu bentuk rawatan yang paling baik untuk golongan ini, sekaligus dapat membantu golongan yang memerlukan.

4. Menjaga kesihatan jantung

Pada tahun 2019, terdapat kajian yang meneliti data daripada 160,000 wanita yang mendermakan darah selama 10 tahun mendapati menderma darah memberi perlindungan jangka panjang kepada kesihatan kardiovaskular mereka.

5. Mengawal tekanan darah

Beberapa kajian mendapati bahawa menderma darah dapat menurunkan tekanan darah dan mengawalnya agar sentiasa berada dalam keadaan normal.

Perkhidmatan pendermaan darah adalah termasuk perkhidmatan perlu (Essential Services). Jadi, marilah kita menderma darah!

MENDERMA DARAH SEMASA PKP 3.0
PKP bukanlah satu halangan untuk kita menderma darah. Jika anda hendak menderma darah jangan lupa ikuti langkah-langkah di bawah untuk memastikan proses pendermaan yang lancar. PDN masih beroperasi seperti biasa dan berbesar hati menanti kehadiran anda. Para penderma budiman boleh menggunakan link Pusat Darah Negara yang telah disediakan : http://linktr.ee/dermadarah
Anda boleh memeriksa kesesuaian untuk menderma darah sebelum merancang pendermaan darah anda.
Untuk memudahkan perjalanan tuan/puan ke pusat kutipan darah, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, para penderma perlu:
  • Membawa buku/kad penderma darah (untuk penderma regular); ATAU
  • Mendapatkan slip temujanji pendermaan darah. (Slip ini akan dihantarkan ke e-mel yang diberikan dan perlu disimpan sebagai bukti temujanji untuk menderma darah); ATAU
  • Mengisi borang pendaftaran penderma darah secara atas talian. Borang yang siap diisi akan dihantarkan ke e-mel tuan/puan dan seterusnya perlu dicetak.
Anda boleh menderma darah di Pusat Pendermaan Darah Statik PDN di:
1.Pusat Darah Negara, Jalan Tun Razak
   Isnin – Jumaat : 7.30 pagi hingga 9.00 malam
   Sabtu – Ahad & Cuti Umum : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
2.Suite Derma Darah Puspanita, Presint 10, Putrajaya
   Isnin – Rabu : 8.00 pagi hingga 4.00 petang
   Khamis – Ahad : 1.00 petang hingga 8.30 malam
3.PDN Donation Suite, Midvalley Megamall, Level 3 (Mezzanine), (Sebelah Tingkat Atas Daiso)
   Isnin – Ahad : 10.00 pagi hingga 9.00 malam
ATAU di tabung-tabung darah atau kempen darah berdekatan.
#MalaysiaBoleh
Continue Reading

Trending