Connect with us

Fesyen

10 Jenis Beg Tangan Wanita

Published

on

Beg tangan adalah antara aksesori yang wajib ada dan menjadi keperluan setiap wanita. Ada wanita yang hanya memiliki satu beg tangan dan membawanya ke setiap acara dan majlis. Namun ramai wanita yang gemar mengumpul koleksi beg tangan dan bertukar-tukar beg tangan mengikut acara, urusan dan majlis yang berbeza.

Apabila memiliki banyak beg tangan atau berniat untuk membeli beg tangan, sangat penting seorang wanita mengetahui jenis dan fungsi setiap jenis beg tangan yang ada di pasaran. Pada artikel kali ini Perunding Imej Muslimah ingin kongsikan 10 jenis beg tangan wanita dan fungsinya.

1. Leather Day Satchel

Ini adalah beg tangan kerja yang penting. Beg tangan jenis ini terdapat dalam pelbagai saiz daripada saiz medium hinggalah saiz besar yang boleh menyimpan hampir segala peralatan dan keperluan penting wanita untuk ke tempat kerja.

Pilihlah satu daripada beg tangan kulit bewarna neutral seperti hitam atau coklat gelap (elakkan memilih warna putih atau krim yang menyebabkan kotoran mudah kelihatan, sekiranya rutin harian anda agak lasak ).

Elakkan juga beg tangan yang mempunyai banyak perkakasan atau logo.

Apabila membeli beg Leather Day Satchel, pastikan anda memilih beg yang betul mengikut saiz tubuh anda. Kadang-kadang kita mudah sangat untuk jatuh cinta dengan sesebuah beg tanpa terfikir bagaimana ia kelihatan pada tubuh dan penampilan kita, apabila kita membawanya. Jika anda tinggi, beg tangan yang bersaiz terlalu kecil boleh membuatkan ia tenggelam (risau juga sekiranya orang lain melihat mungkin seperti anda membawa beg anak perempuan anda). Jika anda bertubuh rendah pula, pilihlah saiz beg yang tidak kelihatan seperti anda boleh masuk ke dalamnya.

Untuk lebih tips memilih beg Leather Day Satchel yang mampu menaikkan penampilan dan reputasi wanita profesional, KLIK di sini.

2. Day Clutch

Cluth beg harian yang kemas adalah pilihan yang hebat jika anda boleh mengenalpasti barang apa yang perlu berada di dalamnya dan apa yang tidak perlu.

Beg poket yang kecil adalah comel tetapi anda tidak boleh memasukkan barang yang banyak. Cuba pilih beg yang mempunyai banyak poket supaya anda dapat membawa dan menyusun barang keperluan anda. Ini adalah salah satu beg yang anda boleh bawa ke mana sahaja.

Jika anda memerlukan beg harian yang lebih besar untuk ke pejabat tetapi tetap suka untuk membawa trim clutch untuk makan tengah hari atau majlis-majlis tertentu, hanya masukkan beg clutch ini ke dalam beg yang lebih besar mengikut keperluan anda.

3. Sling Bag

Beg ini memberikan anda kebebasan untuk banyak bergerak dan lasak sambil mengekalkan keperluan anda, dan ia kelihatan lebih elegant dan sesuai dibawa oleh seorang wanita terutamanya wanita bekerjaya, daripada membawa beg sandang.

Beg silang yang baik perlulah mempunyai tali kukuh yang boleh dilaras untuk memudahkan pergerakan. Ia tidak sepatutnya terlalu berat dan harus bersaiz sederhana. Jika saiznya terlalu kecil, ia kurang praktikal dan berfungsi, dan jika saiznya terlalu besar pula ia akan tenggelamkan anda.

4. Clutch Evening

Jarang sekali seorang wanita memilih untuk membeli beg jenis ini, kecuali mempunyai sesuatu majlis tertentu yang perlu dihadiri. Wanita yang perlu sering menghadiri atau menemani suami menghadiri majlis-majlis makan malam biasanya mempunyai beberapa koleksi beg ‘clutch evening’ ini.

Sekiranya anda ingin membeli beg ini (kemungkinan kita akan memerlukan beg jenis ini untuk beberapa sebab, jadi mengapa tunggu sehingga kita terdesak?). Saya cadangkan anda pilih design beg ‘clutch evening’ yang agak ringkas dan boleh masuk dengan pelbagai tema seperti beg clutch satin bewarna hitam atau metallic clutch bewarna emas atau perak.

Sekiranya anda ingin sedikit berkilau, pilihlah beg ‘clutch evening’ yang mempunyai permata pada tali sahaja. Ia akan mempunyai daya tarikan yang lebih klasik, ‘evergreen’ dan boleh digayakan atau dipadankan dengan pelbagai jenis pakaian.

5. Straw Basket

Beg ini boleh dijadikan beg tangan anda pada musim panas atau untuk dibawa ke aktiviti outdoor. Beg jenis ini adalah sesuai untuk aktiviti luar seperti ke pasar, picnic atau bersiar-siar di taman dan semestinya lebih santai berbanding beg tangan yang lain.

Beg bakul yang biasa mungkin kelihatan agak lucu dan agak ketinggalan, namun, sekiranya ia digunakan dengan baik, anda mungkin terkejut dengan berapa banyak barang yang boleh anda bawa bersamanya.

6. Beg bahu bersaiz sederhana

Beg bahu mendatangkan sifat yang anggun dan canggih namun sporty, dan merupakan salah satu beg yang mudah dibawa setiap hari. Beg gaya ini menampilkan gaya dan penampilan beg yang lebih besar daripada kebiasaannya, kerana anda tidak memegangnya dengan tali.

Beg yang mempunyai rich leather atau textured suede adalah sangat ideal, namun beg seperti ini daripada kain kanvas yang kemas juga boleh menjadi sempurna untuk kelihatan ringan dan sesuai dengan tempat serta gaya yang sesuai.

7. Chic Tote

Setiap wanita memerlukan tote bag untuk membawa barang-barang dan dokumen yang banyak selain daripada beg tangan kerja yang berkualiti. Beg chic tote bukan hanya satu beg besar untuk mengangkut barang tetapi kini ia merupakan satu beg keperluan wanita yang ditambahbaik dengan desain yang kemas dan profesional. Jenis beg tote yang anda beli biasanya ditentukan oleh apa yang anda lakukan setiap hari.

Istilah “tote” berarti membawa. Jenis beg ini telah digunakan selama berabad-abad. Awalnya istilah itu sendiri belum digunakan untuk menyebut beg model “totebag” hingga tahun 1900an. Beg tote asalnya adalah beg besar yang terbuka sederhana dengan pemegang yang ditempatkan di kedua-dua sisi tengah bahagian beg.Bahagian atasnya dibiarkan terbuka untuk memudahkan pengguna memasukkan dan mengambil barang di dalam beg. Tetapi untuk tujuan melindungi barang yang berada di dalamnya akhirnya dibuatlah tutup beg seperti kancing atau resleting.

Tote bag klasik menggunakan tali melengkung tapi sekarang boleh didapati dalam pelbagai variasi.

8. Beg Kasual

Ini adalah wildcard anda, dan ia membolehkan anda untuk mempamerkan gaya peribadi anda. Terdapat banyak pilihan untuk beg ini. Pada hari-hari tertentu ketika anda boleh bersenang-senang, pakailah beg jenis ini. Ini adalah pemilihan yang bagus untuk meningkatkan gaya anda.

9. Iconic Bag

Sebenarnya tiada wanita yang memerlukan beg tangan daripada pereka terkenal. Tetapi jika anda ingin melabur kepada sesuatu barang yang mahal, anda pasti akan memastikan ia dapat bertahan selama bertahun-tahun.

Contohnya beg ikonik klasik, ianya adalah pelaburan yang berbaloi. Beg tangan Hermes Birkin atau beg Chanel adalah beg ikonik klasik yang sangat didambakan. Beg seperti ini boleh sentiasa relevan dan evergreen kerana sentiasa mengatasi apa-apa trend. Sebagai contoh, Chanel 2.55 merupakan salah satu daripada rekaan yang paling ikonik yang pernah direka. Ia adalah beg tangan LBD walaupun mahal.

10. Beg Berwarna

Ya, warna hitam sentiasa akan menjadi warna hitam yang baru, tetapi selain daripada urusan kerja, kadang-kadang anda perlu memilih warna yang sesuai dengan mood anda terutama ketika keluar bersantai atau untuk acara yang kurang formal.

Cara terbaik untuk menggunakan beg tangan yang berwarna bukanlah dengan menyesuaikannya dengan warna pakaian anda. Tetapi memilih warna yang bertentangan dengan spektrum warna yang anda pakai untuk membuatkan ia kontras dan menarik.

Jika anda memakai banyak camels dan taupes, cuba beg tangan berwarna kuning atau merah. Jika anda sering memakai warna merah, maka cuba pakai beg yang bewarna biru terang (bukan semua personaliti wanita yang berani menggayakan gaya kontras seperti ini, tetapi apa salahnya sesekali anda mencuba dengan gaya berbeza dan kreatif).

Anda masih mahukan tips penampilan wanita korporat? Klik di sini untuk lebih lagi!

Perunding Imej Malaysia

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid-19

COVID-19: Dari haute couture kepada penyediaan PPE demi misi kemanusiaan

Published

on

By

Antara pereka fesyen Malaysia yang turun padang semasa pandemik COVID-19 demi misi kemanusiaan membantu frontliners yang kekurangan PPE ketika mereka sedang bertarung menyelamatkan nyawa ramai rakyat. Antaranya ialah Datuk Radzuan Radziwill, Melinda Looi, Alia Bastamam, Celest Thoi, Fizi Woo, Jovian Mandagie, Izrin Ismail (Innai Red), Kit Woo, dan Khoon Hoi.

1. Datuk Radzuan Radziwill

“Menjahit adalah kemahiran saya. Apa gunanya ada kemahiran jika tidak disalurkan kepada pihak yang memerlukan. Saya fikirkan, inilah masa terbaik untuk kita sama-sama mengharungi saat-saat yang sukar. Selepas dimaklumkan hospital memerlukan PPE, saya tidak tunggu lama untuk membantu menyiapkan apa yang diperlukan oleh mereka,” kata Radzuan

Sumber: Astro Awani

Sumber: Instagram Radzuan Radziwill

2. Melinda Looi


Dipimpin oleh pereka fesyen dan Presiden Persatuan Pereka Rasmi Malaysia (MODA) Melinda Looi dengan kerjasama FashionValet dan IMARET, inisiatif pengumpulan dana untuk membeli bahan-bahan membuat PPE dilancarkan minggu lalu.

“Kami bermula dengan sangat kecil, mengumpul sumbangan daripada beberapa ahli MODA untuk membantu meningkatkan bekalan PPE bagi pihak frontliners. Kemudian Elvina, seorang sukarelawan membantu membuat ‘mask’ muka menghubungi saya di media sosial dan memperkenalkan saya dengan Liyana Zainal yang juga sukarelawan. Tidak lama selepas itu, kami mula dihubungi oleh lebih ramai kawan yang mahu menderma untuk membeli lebih banyak bahan, dan pereka fesyen yang membantu menjahit PPE”. – Kata Melinda Looi

Tambahnya lagi, ia adalah permulaan yang sangat sederhana, tapi kini kami mempunyai FashionValet dan Imaret bersama kami untuk mengumpulkan lebih banyak dana, dan saya sangat gembira dengan keadaan ini.

Sumber: Instagram Melinda Looi

3. Alia Bastamam

“Pejuang sebenar di sini adalah pihak frontliners dan kita perlu menyokong mereka sebaik mungkin”. – Alia Bastamam

Sumber: Instagram Alia Bastamam KL

4. Jovian Mandagie

“You stay strong at the hospital, i jahitkan PPE gown you ???? #KitaJagaKita – Jovian Mandagie

5. Kit Woo

Berjenaka di media sosialnya dengan berkata “Me conducting online sewing demos be like.. Wazzup everybody, welkam bak to my chanel, GUCCI and PRADA! Hi how r ya? Remember to like n subscribe!”

Sumber: Instagram Kit Woo

6. Izrin Ismail

Bantuan kecil ini membangkitkan semangat perpaduan. Bantuan ini membuatkan kami merasa benar-benar puas. Pasukan INNAI & INNAI RED kami bergilir-gilir bekerja memastikan setiap kakitangan mendapat peluang untuk mengambil bahagian dalam usaha ini.
 
Kami berharap anda dan keluarga anda selamat di rumah. Dan bagi mereka yang bekerja dalam perkhidmatan penting ini, sumbangan anda amat bermakna buat kami. – Innai Group

7. Fizi Woo

“Telah dibungkus dan sedia untuk di hantar. For our Heroes Safety, this Disposable PPE gown has been Sanitised and ready for use” – Fizi Woo

Sumber: Instagram Fizi Woo

8. Celest Thoi

“Frontliner yang dikasihi, ketahuilah bahawa kami akan membersihkan tangan kami sebelum menjahit. Kami juga akan memakai ‘mask’ dan penutup kepala setiap kali menjahit kerana kami memahami bahawa kesihatan dan kebersihan adalah sangat penting saat ini! Kami juga akan menyembur sanitizer kepada PPE yang telah siap sebelum dihantar kepada anda. Seperti yang dapat anda lihat di sini, keadaan dan kebersihan rumah kami di mana pasukan saya dan saya sedang bekerja. Teruskan nerjuang di sana, tahu bahawa kami sentiasa ada dibelakang untuk menyokong anda. Teruskan kekal selamat dan sihat”. – Celest Thoi

9. Khoon Hooi

“Sample PPE gown done. Can start to work now!” – Khoon Hooi


Netizen di Facebook sempat berjenaka dengan memuat naik tentang frontliners yang mungkin sedang gembira dan bangga memakai PPE dari Pereka fesyen tanah air.

Sumber: Facebook Faiesh Syazwan

Terima kasih pereka fesyen Malaysia. Usaha anda sangat kami hargai.

#StayAtHome #KitaJagaKita

Continue Reading

Fesyen

Pemuda Malaysia mengharumkan nama negara di Jepun

Published

on

By

Shahnun Said, 36, merupakan seorang pemuda Melayu yang berani dan kreatif. Beliau telah mengambil langkah untuk membina masa depannya melalui bidang seni kreatif, yang selari dengan minatnya sejak beliau kanak-kanak lagi.

Menurut Harian Metro, kerjaya Shahnun bermula apabila beliau menerima tawaran biasiswa mendalami bahasa Jepun sebelum menyambung pengajiannya dalam bidang reka bentuk seni binda di Kyoto University, Jepun.

Kini, beliau merupakan pereka utama kasut terkenal di Jepun, Premier Seven. Tidak dinafikan beliau terpaksa mengharungi pelbagai cabaran sepanjang membina kariernya di Jepun. Namun, usahanya dibalas dengan kejayaannya sebagai pereka kasut yang berkaliber.

Kredit: Says.com

Berdasarkan perbualannya dengan Harian Metro, Shahnun berasa bangga kerana diberi kepercayaan oleh pemilik jenama terkenal seperti Dragon Beard, Top Seven dan Premier Seven yang memasarkan kasut rekaannya ke pasaran Amerika Syarikat, Korea, China dan Eropah.

“Hampir setiap bulan saya perlu melawat kilang pembuatan untuk memastikan kualiti kasut kami terjamin, malah saya juga berpeluang menghadiri ‘fashion week’ di luar negara setiap musim untuk membuat penyelidikan selain mencari ilham,” katanya.

Shahnun mengakui banyak cabaran dilalui termasuk masalah komunikasi dan cara pemikiran pekerja di Jepun yang mementingkan disiplin, namun minat terhadap kerjaya diceburi menjadi motivasi untuk bertahan sehingga kini.

“Disebabkan saya bangsa asing, majikan tidak terus beri kepercayaan sepenuhnya, malah pada mulanya semua rekaan kasut saya ditolak.

“Namun, saya berusaha keras dan bersaing dengan pereka tempatan dan membuktikan mampu buat lebih baik berbanding mereka.

“Kerjaya saya sebagai pereka kasut anak Malaysia di Jepun bukan saja kerana minat dalam bidang fesyen tetapi saya juga berniat mengharumkan nama Malaysia di mata dunia.”

Anda boleh lihat rekaan kasut jenama Premier Seven di bawah:

Kredit gambar: Harian Metro

Continue Reading

Fesyen

Zang Toi pilihan selebriti

Published

on

By

 

Zang Toi pilihan selebriti

ZANG Toi merupakan pereka fesyen terkemuka dunia yang banyak mereka pakaian untuk bintang dan selebriti terkenal Hollywood, secara ‘custom made’ atau boleh didapati terus di The House of Toi.

Populariti Zang Toi sememangnya sudah diketahui umum kerana telah meletakkan namanya di persada antarabangsa dengan menerima pelbagai anugerah.

Anugerah pertama yang terus melonjakkan namanya adalah Mouton-Cadet Young Designer Award pada 1990, yang mana mengiktirafnya sebagai salah seorang pereka terbaik dan muda di Amerika Syarikat (AS) ketika itu.

Rentetan itu, Zang Toi mendapat perhatian industri fesyen di AS dan hasil kerjanya dipaparkan oleh penerbitan besar seperti Financial Times, Newsweek, The New York Times, Vogue, Vanity Fair dan Time.

Zang Toi pernah diiktiraf sebagai salah seorang pereka terbaik dan muda di AS.

Dilahirkan pada 11 Jun 1961, penglibatan anak kelahiran Kuala Krai, Kelantan ini bermula pada 1981 apabila dia menjejakkan kaki di Kanada dengan wang hanya RM1,272 (AS$300). Anak bongsu daripada enam beradik pasangan, Foo Chin Chih, dan Toi Hun Eng ini kemudian berpindah ke bandar New York, AS untuk menyambung pelajaran di Parsons School of Design.

Bagi menampung kos sara hidup di AS, dia bekerja separuh masa dengan pereka kecil di Soho. Pada tahun keduanya, Zang Toi bekerja sepenuh masa dan hanya tidur tiga jam sehari bagi memenuhi tanggungjawabnya sebagai pelajar dan pekerja.

Selepas lapan tahun tamat belajar dan bekerja di Soho, Zang Toi berjaya membuka sebuah studio bengkel fesyen pada Ogos 1989 dan tidak lama kemudian Ketua Editor US Vogue, Anna Wintour mengetengahkan Zang Toi di dalam isu majalah itu Mac 1990.

Bermula daripada itu, Zang Toi mencipta nama di AS sehingga impiannya menjadi kenyataan sebagai pereka fesyen terkemuka di dunia sehingga kini.

Selain pakaian, Zang Toi turut mengusahakan kafe bersama abangnya, Zang Toi Cafe di The Pavilion, Kuala Lumpur; Zang Toi’s West 57th St Cafe.

 

WARTAWAN SINAR HARIAN

Continue Reading

Trending