Connect with us

covid-19

COVID-19: Dari haute couture kepada penyediaan PPE demi misi kemanusiaan

Published

on

Antara pereka fesyen Malaysia yang turun padang semasa pandemik COVID-19 demi misi kemanusiaan membantu frontliners yang kekurangan PPE ketika mereka sedang bertarung menyelamatkan nyawa ramai rakyat. Antaranya ialah Datuk Radzuan Radziwill, Melinda Looi, Alia Bastamam, Celest Thoi, Fizi Woo, Jovian Mandagie, Izrin Ismail (Innai Red), Kit Woo, dan Khoon Hoi.

1. Datuk Radzuan Radziwill

“Menjahit adalah kemahiran saya. Apa gunanya ada kemahiran jika tidak disalurkan kepada pihak yang memerlukan. Saya fikirkan, inilah masa terbaik untuk kita sama-sama mengharungi saat-saat yang sukar. Selepas dimaklumkan hospital memerlukan PPE, saya tidak tunggu lama untuk membantu menyiapkan apa yang diperlukan oleh mereka,” kata Radzuan

Sumber: Astro Awani

Sumber: Instagram Radzuan Radziwill

2. Melinda Looi


Dipimpin oleh pereka fesyen dan Presiden Persatuan Pereka Rasmi Malaysia (MODA) Melinda Looi dengan kerjasama FashionValet dan IMARET, inisiatif pengumpulan dana untuk membeli bahan-bahan membuat PPE dilancarkan minggu lalu.

“Kami bermula dengan sangat kecil, mengumpul sumbangan daripada beberapa ahli MODA untuk membantu meningkatkan bekalan PPE bagi pihak frontliners. Kemudian Elvina, seorang sukarelawan membantu membuat ‘mask’ muka menghubungi saya di media sosial dan memperkenalkan saya dengan Liyana Zainal yang juga sukarelawan. Tidak lama selepas itu, kami mula dihubungi oleh lebih ramai kawan yang mahu menderma untuk membeli lebih banyak bahan, dan pereka fesyen yang membantu menjahit PPE”. – Kata Melinda Looi

Tambahnya lagi, ia adalah permulaan yang sangat sederhana, tapi kini kami mempunyai FashionValet dan Imaret bersama kami untuk mengumpulkan lebih banyak dana, dan saya sangat gembira dengan keadaan ini.

Sumber: Instagram Melinda Looi

3. Alia Bastamam

“Pejuang sebenar di sini adalah pihak frontliners dan kita perlu menyokong mereka sebaik mungkin”. – Alia Bastamam

Sumber: Instagram Alia Bastamam KL

4. Jovian Mandagie

“You stay strong at the hospital, i jahitkan PPE gown you ???? #KitaJagaKita – Jovian Mandagie

5. Kit Woo

Berjenaka di media sosialnya dengan berkata “Me conducting online sewing demos be like.. Wazzup everybody, welkam bak to my chanel, GUCCI and PRADA! Hi how r ya? Remember to like n subscribe!”

Sumber: Instagram Kit Woo

6. Izrin Ismail

Bantuan kecil ini membangkitkan semangat perpaduan. Bantuan ini membuatkan kami merasa benar-benar puas. Pasukan INNAI & INNAI RED kami bergilir-gilir bekerja memastikan setiap kakitangan mendapat peluang untuk mengambil bahagian dalam usaha ini.
 
Kami berharap anda dan keluarga anda selamat di rumah. Dan bagi mereka yang bekerja dalam perkhidmatan penting ini, sumbangan anda amat bermakna buat kami. – Innai Group

7. Fizi Woo

“Telah dibungkus dan sedia untuk di hantar. For our Heroes Safety, this Disposable PPE gown has been Sanitised and ready for use” – Fizi Woo

Sumber: Instagram Fizi Woo

8. Celest Thoi

“Frontliner yang dikasihi, ketahuilah bahawa kami akan membersihkan tangan kami sebelum menjahit. Kami juga akan memakai ‘mask’ dan penutup kepala setiap kali menjahit kerana kami memahami bahawa kesihatan dan kebersihan adalah sangat penting saat ini! Kami juga akan menyembur sanitizer kepada PPE yang telah siap sebelum dihantar kepada anda. Seperti yang dapat anda lihat di sini, keadaan dan kebersihan rumah kami di mana pasukan saya dan saya sedang bekerja. Teruskan nerjuang di sana, tahu bahawa kami sentiasa ada dibelakang untuk menyokong anda. Teruskan kekal selamat dan sihat”. – Celest Thoi

9. Khoon Hooi

“Sample PPE gown done. Can start to work now!” – Khoon Hooi


Netizen di Facebook sempat berjenaka dengan memuat naik tentang frontliners yang mungkin sedang gembira dan bangga memakai PPE dari Pereka fesyen tanah air.

Sumber: Facebook Faiesh Syazwan

Terima kasih pereka fesyen Malaysia. Usaha anda sangat kami hargai.

#StayAtHome #KitaJagaKita

covid-19

Apa itu CT value dalam ujian RT PCR?

Published

on

By

Cycle Threshold (CT) value ataupun “nilai kitaran ambang” adalah bilangan kitaran yg diperlukan untuk penumpuan fluorescent memberikan isyarat untuk melintasi paras Nilai ambang atau “threshold Level” dan dikesan sebagai positif. Biasanya dalam ujian RT PCR mempunyai kurang lebih 40 kitaran untuk mendapatkan bacaan positif.
Jika pengesanan CT value adalah rendah, maka kita dapat rumusan;
1. Kesan virus (virus load) dalam badan adalah tinggi.
2. Jangkitan Covid-19 adalah dalam peringkat awal.
3. Pengesanan kes dan ujian di RT PCR di buat di peringkat awal jangkitan.
4. Kebolehjangkitan adalah tinggi ketika ini jika terdedah kepada individu lain.
5 Salah satu kemungkinan kesan mutasi protein ‘ spike’ atas permukaan virus yang boleh meningkatkan kebolehjangkitan dengan virus load yang tinggi.
Jika didapati CT value adalah tinggi ini bermakna;
1. Jangkitan berada di peringkat akhir.
2. Kebolehjangkitan adalah di paras rendah.
3. Pengesanan kes dan ujian RT PCR dijalankan di peringkat lewat.
4. Ada kemungkinan jangkitan kes dalam peringat pemulihan.
5. Pengambilan sampel yang kurang sesuai atau tidak dihantar dalam suhu sesuai ke Makmal.
6. Pengesanan saki baki virus sahaja.
7. Juga didapati dalam satu kajian di IMR, beberapa sampel klinikal yang mempunyai PCR Ct value 32 dan ke atas telah dimasukkan dalam sel sesuai untuk membiak virus. Namun tiada sample yang berjaya menghasilan virus hidup dan ini menunjukkan risiko rendah kebolehjangkitan.
Continue Reading

covid-19

BAGAIMANA CAC MAYA DIJALANKAN?

Published

on

By

CAC (COVID-19 Assesment Centre) Maya diaktifkan bagi  mengurus dan menilai sama ada pesakit Covid-19 tidak bergejala atau alami gejala ringan perlu menjalani isolasi di rumah, dihantar ke PKRC atau dirawat di hospital.

Ini bertujuan bagi mengurangkan kesesakan di CAC dan sekaligus dapat memastikan pengurusan tindakbalas lebih cekap.

Kredit Foto: Telegram KKM

Kredit Foto: Jabatan Penerangan WPKL

Kredit Foto: Telegram KKM

Patuhi segala SOP yang telah ditetapkan. Bersama-sama kita memutuskan rantaian Covid19!

#kitajagakita

#malaysiaboleh

Continue Reading

covid-19

KIT UJIAN KENDIRI COVID-19

Published

on

By

Kementerian Kesihatan sudah memperakui kit ujian kendiri Covid-19 yang diberi kelulusan bersyarat pada 21 Julai lalu untuk diimport dan diedarkan di seluruh negara.

Menteri Kesihatan, Dato’ Sri Dr. Adham Baba berkata, kit berkenaan kini sudahpun boleh dijual di semua farmasi komuniti berdaftar atau premis fasiliti kesihatan yang terdapat di negara ini.
“Mereka yang buat ujian kendiri itu bagaimanapun perlu memasukkan segera hasil keputusan diterima menerusi aplikasi MySejahtera sama ada negatif, positif atau status invalid,” katanya dalam sidang akhbar secara maya Pasukan Petugas Khas Imunisasi Covid-19 (CITF) bersama Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Berikut adalah penjelasan lengkap Garis Panduan Pengurusan Kit Ujian Kendiri COVID-19 ;

Kit Ujian Kendiri COVID-19 digunakan sebagai ujian saringan yang dilakukan sendiri oleh individu. Kit Ujian Kendiri COVID-19 tidak menggantikan fungsi diagnostik real-time reverse-transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) untuk COVID-19 tetapi mempunyai kelebihan untuk mengesan status COVID-19 individu dengan cepat dan mudah.

Kit Ujian Kendiri COVID-19 yang boleh digunakan adalah yang telah mendapat rekomendasi dari Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA). Senarai jenis kit ujian ini akan dikemaskini di website MDA dari semasa ke semasa.

Kit Ujian Kendiri COVID-19 boleh digunakan untuk :
• Saringan kendiri oleh mana-mana individu yang ingin mengetahui status COVID-19;
• Individu yang mempunyai kontak dengan kes COVID-19; ATAU
• Saringan-saringan lain yang bersesuaian (seperti Pintu Masuk Antarabangsa, rentas negeri, saringan pra-pekerjaan, pra-kemasukan ke institusi tinggi dan lain-lain)

Pihak pengguna hendaklah memastikan kit yang dibeli telah mendapat kebenaran dari MDA.

Bagaimana hendak mendapatkan Kit Ujian Kendiri COVID-19 ?
a. Kit Ujian Kendiri COVID-19 boleh dibeli di farmasi atau fasiliti swasta.
b. Kit Ujian Kendiri COVID-19 dibekalkan oleh fasiliti kesihatan KKM mengikut keperluan.

Cara penggunaan Kit Ujian Kendiri COVID-19

Sebelum memulakan prosedur:-
a) Membaca arahan penggunaan Kit Ujian Kendiri COVID-19 dengan teliti
b) Memeriksa dan memastikan Kit Ujian Kendiri COVID-19 adalah lengkap, tidak melepasi tarikh luput dan tidak rosak.
c) Mencuci tangan sebelum memulakan prosedur bagi mengelakkan kontaminasi silang.
d) Memastikan tempat melakukan prosedur ini kering, bersih dan mempunyai pengudaraan yang baik.
e) Memastikan tiada orang berhampiran bagi mengelakkan risiko jangkitan & kontaminasi silang.
f) Sekiranya prosedur ini perlu dibantu oleh orang lain, pembantu perlu memakai sekurang-kurangnya face mask & glove bagi mengelakkan risiko jangkitan dan kontaminasi silang.
g) Prosedur tidak dilakukan di tempat awam dan tidak berada berdekatan dengan orang lain bagi mengelakkan risiko jangkitan dan kontaminasi silang.

Prosedur ujian:
a) Mengambil sampel (air liur, nasal swab dan lain-lain) secara kendiri seperti yang dinyatakan pada arahan kit (instruction kit).
b) Melakukan ujian menggunakan Kit Ujian Kendiri COVID-19 dengan cermat mengikut arahan kit.
c) Membaca keputusan pengujian dalam tempoh masa yang ditetapkan seperti yang dinyatakan pada arahan kit bagi mengelakkan keputusan yang tidak tepat.

Selepas melakukan prosedur:
a) Memastikan semua alatan Kit Ujian Kendiri COVID-19 dimasukkan ke dalam plastik dan ikat dengan sempurna
b) Melupuskan plastik yang mengandungi kit ini ke dalam tong sampah
c) Menjalankan disinfeksi kawasan prosedur dengan larutan disinfeksi yang bersesuaian selepas prosedur pengujian
d) Mencuci tangan menggunakan sabun dan air selepas selesai menjalankan prosedur bagi mengelakkan kontaminasi silang.

Melaporkan Keputusan Ujian
a) Semua keputusan ujian Kit Ujian Kendiri COVID-19 sama ada positif, negatif atau invalid perlu dilaporkan secara self-reporting ke dalam aplikasi MySejahtera.
b) Pengguna bertanggungjawab melaporkan keputusan sebenar dan tidak melakukan pemalsuan keputusan bagi mencegah implikasi jangkitan kepada orang lain.

Sekiranya keputusan ujian positif:-
a) Keputusan positif wajib dilaporkan ke dalam MySejahtera (tertakluk kepada Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 [Akta 342]).
b) Individu diminta untuk pergi sendiri ke fasiliti kesihatan swasta, COVID-19 Assesment Centre (CAC) atau klinik kesihatan berhampiran bagi penilaian kesihatan dan tindakan seterusnya. Individu ini wajib memakai pelitup muka apabila keluar dari rumah dan elakkan dari menaiki kenderaan awam.

Sekiranya keputusan ujian negatif:-
a) Sekiranya bergejala, sila ke fasiliti kesihatan swasta atau kinik kesihatan untuk penilaian kesihatan.
b) Sekiranya individu berkenaan merupakan seorang kontak kepada kes COVID 19, individu tersebut perlu terus menjalani kuarantin wajib sehingga tamat tempoh kuarantin.

Sekiranya keputusan ujian invalid, ujian perlu diulang.

Apa yang pengguna perlu tahu tentang Kit Ujian Kendiri?
Pengguna mestilah memastikan Kit Ujian Kendiri COVID-19 yang telah mendapat kebenaran pengimportan dan pengedaran dari MDA (Sila rujuk website MDA).
Kit ujian kendiri COVID-19 boleh dibeli di Farmasi komuniti berlesen dan fasiliti kesihatan yang dibenarkan oleh MDA. Establismen hendaklah menyediakan dan memastikan farmasi dan fasiliti kesihatan merekodkan penjualan Kit Ujian Kendiri COVID-19 bagi memudahkan pemantauan oleh pihak yang berwajib.

Sumber: covid-19.moh.gov.my

Kredit Foto: Instagram KKM

Teruskan menjada SOP. Sama-sama kita cegah penularan Covid19 di Malaysia!

#kitajagakita

#malaysiaboleh

Continue Reading

Trending