Connect with us

Politik

Wajarkah ‘permainan politik diteruskan’ tatkala negara dilanda krisis Covid-19

Published

on

Kredit foto: Berita Harian

Rentetan daripada wabak COVID-19 yang menular diseluruh dunia termasuk Malaysia, telah memberi impak yang besar kepada negara. Satu-satunya cara untuk memutuskan rantaian wabak ini adalah melalui Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). PKP telah dikuatkuasa sejak 18 Mac 2020 dan PKP bersyarat akan bersambung sehingga 9 Jun 2020.

Akibat dari pelaksanaan PKP tersebut, Malaysia telah dilanda pelbagai krisis; ekonomi negara mengalami kerugian besar mengakibatkan ramai yang kehilangan pekerjaan. Menurut laporan Jabatan Perangkaan Malaysia pada Mac lalu, direkodkan sehingga 600,000 rakyat Malaysia sudah mula menganggur yang merupakan jumlah tertinggi dalam tempoh 10 tahun.

Kredit foto: Sinar Harian

Lebih membimbangkan lagi, jumlah pengangguran itu dijangka akan meningkat kepada 2.4 juta orang seperti yang dianggarkan oleh Malaysian Institute for Economic Research (MIER).

kredit video: FB Aznil hj nawawi

Sayu, suami isteri hilang pekerjaan, mengharapkan rezeki menjadi ‘runner’ membantu orang lain membeli barang keperluan.

Stok makanan hanya tinggal dua tin sardin untuk 6 orang anak selama seminggu.

Kisah wanita ini bukanlah kes terpencil, malah ramai lagi yang dibuang kerja, hilang mata pencarian. Jika mereka tidak boleh keluar bekerja, daripada manakah mereka boleh mendapatkan sumber wang untuk menyara ahli keluarga?

Lantikan politik di Syarikat Berkaitan Kerajaan(GLC)

Namun apa yang mengecewakan, ketika rakyat kehilangan sumber pendapatan, ramai ahli-ahli politik pula ditawarkan jawatan bergaji tinggi oleh Kerajaan.

MP dan ahli politik yang dilantik sebagai Pengerusi GLC/Agensi Kerajaan ialah:

 1. MP Jelebu (UMNO) – Dato Jalaluddin Alias – Pengerusi UDA Holdings
 2. MP Gerik (UMNO) – Dato Hasbullah Osman – Pengerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad
 3. MP Cameron Highland (UMNO) – Dato Ramli – Pengerusi Amanah Raya Berhad 
 4. MP Padang Terap (UMNO) – Dato Seri Mahdzir Khalid – Pengerusi Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) 
 5. MP Pasir Salak (UMNO) – Dato Sri Tajudin Abd Rahman – Pengerusi Prasarana
 6. Datuk Chong Sin Woon (MCA Parlimen Seremban) – Pengerusi Lembaga Pelabuhan Klang
 7. Dato Tan Teik Cheng (DUN Machang Bubok) – Pengerusi Pelabuhan Penang
 8. Datuk Koh Chin Han (Bekas Calon MCA DUN Bemban) – Pengerusi Pelabuhan Melaka
 9. MP Bentong (PPB) – Datuk Robert Lawson Chuat Vincent Entering – Pengerusi Lembaga Pelabuhan Bintulu
 10. MP Beaufort (Bersatu) – Datuk Azizah Mohd Dun – Pengerusi Mara
 11. MP Bachok (PAS) – Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz – Pengerusi Kesedar
 12. MP Jempol (UMNO) – Dato’ Haji Salim Sharif – Pengerusi Risda
 13. Adun Permas (Bersatu) – Che Zakaria Mohd Salleh – Pengerusi Kejora
 14. Ahli Dewan Negara – Razali Idris – Pengerusi Ketengah
 15. MP Bukit Gantang (Bebas) – Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal – Pengerusi LKIM
 16. MP Machang (UMNO) – Datuk Ahmad Jazlan Yaakub – Pengerusi MPOB
 17. MP Pasir Putih (PAS) – YB Dr. Nik Muhammad Zawawi bin Haji Salleh – Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang
 18. MP Jerantut (UMNO) – Dato’ Hj Ahmad Nazlan Idris – Pengerusi Lembaga Getah Malaysia
 19. Calon UMNO Parlimen Pasir Gudang PRU14 – Datuk Seri Khaled Nordin – Pengerusi Boustead Holding Berhad
 20. MP Pasir Mas (PAS) – YB Ahmad Fadhli Shaari – Pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran
 21. MP Sibuti (PBB) – YB Lukanisman Awang Sauni – Pengerusi SEDA
 22. MP Kimanis (UMNO) – Datuk Mohamad Alamin – Pengerusi MyIPO
 23. MP Tanjung Manis (GPS) – Datuk Yusuf Abdul Wahab – Pengerusi CIDB
 24. MP Dungun (PAS) – Wan Hassan Mohd Ramli – Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN)
 25. MP Sabak Bernam (Bersatu) – Dato Hj Mohd Fasiah Hj Mohd Fakeh – Pengerusi FAMA
 26. Bekas KIP MIC – Datuk Nelson Renganathan – Pengerusi Dana Pembangunan Sumber Manusia (HRDF)
 27. MP Setiu (PAS) – YB Tuan Shaharizukirnain Bin Abdul Kadir – Pengerusi Tekun
 28. MP Hulu Rajang (GPS) – Datuk Wilson Ugak Kumbong – Pengerusi National Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH)
 29. MP Besut (UMNO) – Idris Jusoh – Pengerusi FELDA
 30. MP Marang (PAS) – Abdul Hadi Awang – Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bertaraf Menteri
 31. MP Kemaman (PAS) – Che Alias Hamid – Pengerusi Lembaga Pelabuhan Kemaman

Antara nukilan netizen di media sosial tentang isu ini.

Ahli Parlimen menerima gaji bulanan sebanyak RM16,000. Jumlah ini tidak termasuk elaun. Saat ini rakyat hilang kerja, namun ahli Parlimen pula mendapat ‘dua kerja’.

Kredit foto: The Malaysian Times

Sebahagiannya pula mempunyai rekod yang tidak elok dan juga terpalit dengan kes rasuah.

Tidakkah kita mengambil teladan daripada kes-kes rasuah dan salah guna kuasa yang melibatkan latikan politik di GLC sebelum ini? Sebagai contoh, kes yang melibatkan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dan Felda di mana beliau menghadapi satu pertuduhan pecah amanah dan sembilan pertuduhan menerima rasuah berjumlah lebih RM3 juta berhubung pembelian Merdeka Palace Hotel & Suites (MPHS) oleh FICSB.

Kredit foto: The Star

Selain kes tersebut, Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim menghadapi tiga pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM5.2 juta berhubung projek jalan raya di Perak dan Kedah, serta sembilan pertuduhan pengubahan wang haram hampir RM140 juta. Manakala, abangnya Datuk Abdul Latif menghadapi dua pertuduhan bersubahat dalam perlakuan kesalahan oleh Abdul Azeez.

Kredit foto: The Malaysian Insight

Lebih-lebih lagi, Tabung Haji yang merupakan sebuah institusi yang dahulunya dihormati, diyakini patuh syariah kini sudah dicemari dengan skandal rompakan, penipuan dan pemalsuan. Penipuan audit juga telah dilakukan di mana pada waktu itu, jumlah wang Tabung Haji sebenarnya mengalami defisit RM4.1 bilion. Ini bermaksud sekiranya semua penyimpan meminta semula wang mereka (bank run), jumlah wang tidak cukup untuk dikembalikan. Jika institusi yang menjalankan aktiviti suci ini pun sanggup dirompak dan terpalit dengan penipuan, apakah nasib institusi-institusi lain yang dipegang ahli politik?

Kita sudah boleh agak apa yang akan berlaku dengan lambakan lantikan-lantikan politik baru-baru ini. Kesan daripada rasuah dan salah guna kuasa ini, para pekerja, rakyat yang akhirnya akan hilang kerja, dipotong gaji dan sebagainya.

Percaturan Politik

Kredit foto: Malaysiakini

Pada masa yang sama, negara kita sekali lagi berdepan dengan risiko pertukaran kerajaan. Pergolakan dan permainan politik telah mengakibatkan potensi perubahan kerajaan persekutuan, negeri Kedah dan terdapat ura-ura yang mengatakan negeri Selangor juga akan jatuh disebabkan permasalahan ini.

Usul undi tidak percaya ini bakal mengakibatkan pertukaran kerajaan persekutuan tatkala krisis yang sedang melanda negara ini. Tanpa adanya kestabilan di pihak kerajaan, segala usaha untuk menyelamatkan ekonomi negara ini sudah tentunya akan gagal.

Ya, mungkin usul undi tidak percaya ini mempunyai meritnya tersendiri. Namun apakah perkara ini yang menjadi keutamaan semasa negara dilanda krisis?

Apakah kita tidak peka dengan keadaan rakyat yang sedang lapar, kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang?

Ini bukan masanya untuk merebut kuasa.

Di manakah moral kompas sebahagian ahli-ahli politik ini? Di manakah letaknya prinsip mereka sebagai pemimpin? Di manakah keikhlasan mereka untuk berkhidmat kepada rakyat dan negara?

Jika ini mentaliti yang ada pada segelintir ahli-ahli politik, apakah yang akan terjadi kepada rakyat Malaysia? Bagaimana pula dengan nasib rakyat khususnya generasi muda?

Ekonomi

Pasca wawasan 2020: Kemana hala tuju negara kita?

Published

on

Kredit Foto: vulcanpost.com

Pada tahun 1991, Wawasan 2020 telah dirangka oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dalam Rancangan Malaysia Keenam untuk menjadikan Malaysia negara maju bukan sahaja dalam bidang ekonomi malah politik, sosial, psikologi, kerohanian dan perpaduan nasional. Namun menjelang tahun 2020, pelbagai perkara yang berlaku menyebabkan Wawasan 2020 sukar untuk dicapai.

Antara permasalahan yang berlaku adalah kes-kes pengangangguran yang semakin meningkat naik. Kewujudan wabak Covid-19 pada awal tahun ini mengeruhkan lagi kes pengangguran apabila ramai pekerja terpaksa diberhentikan apabila Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan. 

Ringgit pula susut dibandingkan dengan dolar Amerika Syarikat selari dengan kejatuhan harga minyak mentah global. Ketidakstabilan politik jelas terlihat semenjak Tun Mahathir meletakkan jawatan pada bulan Februari 2020. Keadaan ini menyebabkan pelabur asing berpindah melabur ke negara lain dan menjadi salah satu punca kepada kegawatan ekonomi kita. 

Lambakan lantikan ahli-ahli politik di Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) baru-baru ini agak membimbangkan rakyat berdasarkan insiden lama seperti kes rasuah Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad di FELDA dan Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim di Tabung Haji, keadaan ini menjurus kepada salah guna kuasa dan kes-kes rasuah yang hanya akan memberi kesan kepada rakyat dimana rakyat akan kehilangan pekerjaan atau dipotong gaji.

Kita sepatutnya bergerak maju kedepan, melantik pemimpin muda untuk menggalas tanggungjawab disamping memberikan idea dan input yang seiring dengan masa, tidak hanya bergantung pada pemikiran yang sudah lama terpahat dalam diri rakyat Malaysia. 

Sebagai contoh, Tun Dr. Mahathir telah berada dalam dunia politik selama 70 tahun dan kebanyakkan ahli politik sudah aktif bermain politik sejak tahun 70an lagi. Jika ini terus berlanjutan, dimanakah peluang anak-anak muda di Malaysia ini?

Kredit Foto: themalaysiantimes.com

Pemikiran anak muda perlu dicorakkan dengan cara baru, rentak baru seiring peredaran zaman. 

Nantikan kemunculan LAGENDA – Langkah Generasi Muda.

Continue Reading

covid-19

Covid-19: Berhentilah bermain politik, kebajikan rakyat perlu didahulukan

Published

on

“Jangan mengheret negara sekali lagi ke kancah politik yang tidak menentu ketika rakyat jelata masih berhadapan dengan pelbagai masalah dan masa depan yang sukar akibat pandemik COVID-19.”

Titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah semasa Istiadat Pembukaan Penggal ketiga Parlimen Ke-14
Yang di-Pertuan Agong semasa bertitah di Istiadat Pembukaan Penggal Ketiga Parlimen ke-14.
Kredit Foto: Astro Awani

Titah Yang di-Pertuan Agong tersebut jelas menunjukkan kepentingan rakyat sepatutnya menjadi asas terpenting dalam memastikan kestabilan negara terus kekal dalam usaha melawan musuh yang tidak kelihatan ini.

Ahli parlimen khususnya perlu bertindak dengan rasional kerana mereka telah dilantik oleh rakyat untuk menggalas tanggungjawab dan amanah yang telah diberikan. Kerakusan ahli politik dalam mengejar cita-cita politik mereka boleh meruntuhkan kembali institusi pentadbiran yang semakin pulih ini.

Kebajikan rakyat perlu menjadi agenda utama arena politik. Tidak mengira pegangan politik mahupun latar belakang. Segala usaha untuk membantu rakyat untuk kembali berdiri diatas kaki sendiri perlu giat dijalankan dan ianya tidak tertumpu pada usaha pihak kerajaan semata-mata. Usaha-usaha ini tidak patut dilecehkan malah ianya perlu disambut baik oleh semua.

Kesan jangka panjang Covid-19 terhadap sektor ekonomi dan pelancongan memberikan impak yang cukup besar kepada pendapatan sebahagian besar daripada kita termasuklah pendapatan negara umumnya. Anak-anak muda adalah golongan paling terkesan akibat kemuculan wabak ini. Mereka tidak hanya kehilangan mata pencarian malah mereka bakal berdepan kemelut ekonomi yang lebih sukar di masa akan datang.

Menurut laporan Sinar Harian, akibat penularan wabak Covid-19, jumlah pengangguran telah meningkat dengan mendadak iaitu sebanyak 17.1%. Kumpulan belia berumur 15 hingga 30 tahun mencatatkan kadar pengangguran tertinggi iaitu sebanyak 6.9 peratus diikuti dengan golongan berusia 31 hingga 45 tahun (1.4 peratus) dan 46 hingga 64 tahun (1.1 peratus).

Intipati yang cukup jelas daripada YDPA apabila baginda turut menyatakan kerisauan tentang landskap politik negara yang kian goyah sejak akhir-akhir ini. Perbalahan, permusuhan malah perselisihan antara figura politik tanah air mampu memecah belahkan rakyat yang ketika ini dalam kesusahan.

Apakah tindakan yang sewajarnya yang patut dilakukan pihak pemerintah bagi membendung masalah pengangguran daripada terus berlarutan? Adakah ahli politik di Malaysia cukup matang untuk membincangkan soal kebajikan rakyat melebihi agenda politik mereka sendiri?

Continue Reading

Ekonomi

2020: 3 faktor Malaysia mungkin alami kegawatan ekonomi yang lebih parah?

Published

on

medscape

Ramai yang ternanti-nanti kedatangan tahun 2020 bertepatan dengan slogan Tun Dr. Mahathir yang pada ketika itu Perdana Menteri ke-4, Wawasan 2020. Namun, apa yang sebenarnya terjadi pada tahun 2020, diluar jangkaan ramai pihak. Sejak tahun lalu, ramai pakar ekonomi menyatakan kebimbangan terhadap kemerosotan ekonomi dunia dan mereka menjangkakan ianya lebih teruk pada tahun ini. Malaysia tidak terkecuali dalam menghadapi kemelut ini dengan kejatuhan nilai ringgit, kelemahan nilai aset komoditi, kurangnya peluang pekerjaan berkemahiran tinggi dan banyak lagi.

Berikut merupakan faktor yang mungkin telah mendorong ketidakstabilan ekonomi Malaysia untuk terus merosot dari hari ke hari.

1: KEMELUT POLITIK

Malaysia tidak pernah sunyi dengan adegan-adegan politik yang sentiasa ada naik turunnya. Tetapi pada 24 Februari 2020 yang lalu, Malaysia telah menyaksikan kemelut politik Malaysia kembali meruncing dengan peletakan jawatan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri ke-7.

Susulan berita tersebut, Bursa Saham Kuala Lumpur telah mencatatkan 1,003 kaunter rugi dengan FBM KLCI berada pada 1,487.99, jatuh 43.21 mata, FBMACE susut 157.61 mata dan FBMEmas turun 330.89 mata. Pelaburan langsung asing (FDI) telah jatuh merundum akibat kebimbangan pelabur asing terhadap keadaan politik semasa negara.

Tindakan tenang, pantas dan demokratik daripada pihak Yang di-Pertuan Agong telah dilihat sebagai penyelamat bagi kemelut ini bagi melantik Perdana Menteri yang baru.

Meskipun begitu, adakah polemik pentadbiran negara kini sudah berakhir dengan pelantikan jemaah menteri yang baharu?

Ramai yang berspekulasi kemelut politik ini masih belum berakhir.

Sentimen mahupun ketidak stabilan politik boleh mengakibatkan kesan yang lebih dalam dan rumit bagi sesebuah negara termasuklah apa yang kini dialami oleh Malaysia. Polisi yang bercelaru mahupun pengurusan eksekutif yang lemah dalam mentadbir urus negara mampu mengakibatkan kesan jangka pendek serta jangka panjang.

2: WABAK COVID-19

Wabak Covid-19 yang kini sedang menyerang 95 buah negara di seluruh dunia telah menimbulkan kerisauan bagi semua pihak. Jumlah kes di Malaysia setakat 9 Mac 2020 telah meningkat sebanyak 117 kes.

Kemunculan wabak ini secara tidak langsung memberi kesan tidak hanya kepada sektor kesihatan, malah sektor pelancongan dan komoditi yang telah memberi impak yang besar daripada segi ekonomi. Ini tidak hanya berlaku di Malaysia bahkan seluruh dunia menerima impak yang sama akibat wabak Covid-19 ini.

Turut memberi gambaran jelas impak wabak ini adalah syarikat-syarikat yang bergantung kepada kedatangan pelancong kini diambang kemusnahan dan muflis akibat kekurangan pelanggan dan pengguna.

Lapangan terbang di seluruh dunia juga kelihatan lengang tanpa kehadiran pelancong akibat penularan wabak ini.

Sehubungan itu, kerajaan Malaysia khususnya telah mengumumkan inisiatif Pakej Rangsangan Ekonomi bagi mengurangkan impak wabak ini kepada ekonomi negara. Sebanyak RM20 bilion telah diperuntukan bagi memastikan pakej rangsangan ekonomi ini berjalan dengan lancar.

Antara strategi yang telah digariskan adalah:

 1. Memudahkan aliran tunai bagi perniagaan yang terkesan.
 2. Bantuan kepada individu yang terjejas
 3. Merangsang permintaan dalam industri pelancongan

Adakah pakej rangsangan ini memadai bagi mengekang permasalahan ini? Masih terlalu awal untuk kita meneka sungguhpun ramai yang gembira dengan pengumuman ini.

3: KEJATUHAN HARGA MINYAK MENTAH

Ekoran pengumuman Arab Saudi melancarkan perang harga minyak, sebagai tanda protes terhadap keputusan Russia yang membantah keputusan pertemuan yang diadakan OPEC sebelum ini untuk menurunkan pengeluaran untuk menstabilkan harga kesan COVID-19.

Lebih memburukkan lagi, Arab Saudi menurunkan harga kontrak April sebanyak AS$4 hingga AS$6 setong dalam penghantaran ke Asia dan AS$7 ke AS. Mereka juga berikrar untuk melepaskan bekalan stok minyaknya secara besar-besaran ke dalam pasaran 

Kejatuhan mendadak harga minyak dunia ini akan mengakibatkan kesan yang lebih buruk bagi negara pengeluar minyak termasuklah Malaysia. Sumber pendapatan negara akan lebih terjejas akibat kejatuhan ini seperti jatuh ditimpa tangga.

Gambar sekadar hiasan.
Sumber: Free Malaysia Today

Meskipun rakyat kini bersorak gembira kerana harga minyak di stesen-stesen jauh lebih murah berbanding dahulu, kegembiraan ini boleh bertukar menjadi mimpi ngeri sekiranya Malaysia tidak mengambil langkah proaktif untuk mengembalikan keyakinan pelabur untuk kembali melabur dalam negara ini.

Semua pihak tidak kira daripada pihak kerajaan, swasta mahupun persendirian haruslah bekerjasama dan berganding bahu dalam mencari solusi bagi permasalahan ini sebelum ianya lebih meruncing.

Adakah ramalan pakar-pakar ekonomi mengenai kemelesetan ekonomi pada tahun 2020 akan menjadi satu realiti? Sekiranya benar, adakah kita bersedia dalam menghadapinya?

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: