Connect with us

Teknologi

Proton X70

Published

on

Lain-lain

Mampukah Malaysia menjadi sebahagian daripada Harimau Asia?

Published

on

Apa itu Harimau Asia?

Harimau Asia atau Naga Asia merupakan istilah yang diguna pakai bagi merujuk kepada ekonomi maju dan bebas. Kini, Harimau Asia diterajui empat negara iaitu Hong Kong, Singapura, Korea Selatan dan Taiwan.

Negara-negara ini berjaya mengekalkan kadar pertumbuhan yang tinggi iaitu melebihi 7 peratus setahun dan menerajui perindustrian yang pesat antara awal 1960an dan 1990an.

Mereka mempuanyai kepakaran dalam bidang-bidang yang mempunyai kelebihan dan daya saing yang tinggi. Sebagai contoh, Hong Kong dan Singapura telah menjadi pusat kewangan yang terkemuka manakala Korea Selatan dan Taiwan di antara peneraju dalam pembuatan industri teknologi maklumat. Negara-negara ini menjadi teladan dan model bagi banyak negara membangun.

Perkembangan teknologi yang semakin pesat dan pantas mampu membolehkan kita untuk bersama-sama menjadi sebahagian daripada Harimau Asia. Bidang teknologi maklumat khususnya memberikan kelebihan bagi semua

Seperti negara serantau; Malaysia mengalami keadaan kadar pengangguran belia berpendidikan tertiari lebih tinggi daripada belia yang tidak berpendidikan tertiari. Ia berkait rapat dengan saiz pasaran ekonomi yang kecil berbanding negara maju, kebergantungan yang tinggi kepada permintaan domestik berbanding antarabangsa.

Hakikatnya, Malaysia mempunyai bakat-bakat besar daripada pelbagai sektor termasuk bidang perbankan, undang-undang, teknologi berat dan pelbagai bidang yang melibatkan kepakaran yang tinggi. Dengan adanya ruang dan peluang anak-anak muda pasti mampu menjadikan Malaysia sebahagian daripada kuasa Harimau Asia!

Continue Reading

Teknologi

Perkhidmatan kereta api Malaysia nombor tiga selepas Jepun dan Korea

Syabas! Ternyata perkhidmatan awam kita bertaraf antarabangsa.

Published

on

By

Perkhidmatan tren

Perkhidmatan kereta api di negara ini merupakan antara yang terbaik apabila disenaraikan di tempat ketiga bagi rantau Asia Pasifik.

Menerusi data yang dikeluarkan oleh World Economic Forum (WEF) itu, Malaysia berada di belakang Jepun dan Korea Selatan, yang masing-masing unggul di tempat pertama dan kedua.

Malaysia memperoleh skor 5.2 daripada 7, manakala Jepun dan Korea Selatan masing-masing memperoleh 6.6 dan 5.9.

Data yang dikumpul melalui kaji selidik itu mengambil kira empat aspek iaitu kekerapan, ketepatan masa, kelajuan dan harga.

Peserta kaji selidik diminta memberikan rating 1 sebagai tidak cekap, dan 7 untuk paling cekap.

Turut tersenarai dalam 10 perkhidmatan kereta api terbaik di Asia Pasifik ialah Indonesia, China dan Australia.

Perkhidmatan tren

Senarai 10 perkhidmatan tren terbaik di Asia Pasifik

Continue Reading

dunia

Kepentingan Untuk Berimaginasi

Published

on

Imaginasi lebih penting dari pengetahuan.

Continue Reading

Tular

Copyright © 2018 Malaysia Boleh