Connect with us

Hiburan

Jangan Bagi Anak Main ‘Handphone’, Biarkan Dia Bosan!

Jangan ajar anak main ‘handphone’, anda juga akan susah nanti.

Published

on

Jangan bagi anak main handphone

Jangan Bagi Anak Main ‘Handphone’, Biarkan Dia Bosan! Rasa bersalah pula kalau biarkan anak kebosanan. Cepat saja kita rangkakan aktiviti dek kasihankan mereka. Takpun, dihulurkan saja ‘smartphone’ sementara menunggu hidangan sampai di restoran. Barulah lega bila tengok anak buat sesuatu.

Tapi, penemuan terbaru daripada saintis mendapati bahawa sekali-sekala kita patut biarkan saja mereka. ‘Kebosanan’ sebenarnya dapat memberi kebaikan kepada perkembangan mental dan fizikal anak. Inilah kesan luarbiasa kuasa imaginasi! Jika anak cepat bosan, jangan cepat melatah. Ketahuilah bahawa kebosanan ini mempunyai kelebihan yang tersendiri untuk diri mereka.

Jangan bagi anak main handphone

Tahukah anda, sebenarnya otak kita tidak diprogramkan untuk berada dalam mod ‘on-the-go’ setiap masa. Ia juga perlu berehat dan memperlahankan prosesnya, seperti yang dinyatakan oleh Scott Barry Kauffman melalui Psychology Today. Memang pada awalnya anda akan rasa tak selesa apabila tengok anak cepat bosan. Tapi, cuba tunggu seketika dan perhatikan mereka.

Mungkin mereka perlu merehatkan otak, lari daripada stimulasi atau rangsangan yang tidak penting, dan menjadi lebih relaks. Dengan mempunyai masa untuk diri sendiri, mereka berpeluang meneroka perkara yang mereka sendiri minati. Neurosaintis, Susan Greenfield berpendapat bahawa ia dapat memberi kesan jangka masa panjang terhadap bagaimana anak-anak ini mencapai cita-cita mereka.

2. MERANGSANG KREATIVITI

“Kanak-kanak perlu melalui rasa bosan ini dengan sendiri kerana ia dapat membebaskan mereka daripada sebarang bentuk gangguan. Dengan cara ini, barulah mereka dapat mendengar suara hati mereka sendiri. Dengan mengenal minat masing-masing, ia akan menggalakkan eksplorasi dan imaginasi. Walaupun hanya duduk sendirian dan termenung, mereka sebenarnya sedang belajar untuk menvisualisasikan sesuatu dalam minda mereka. Melalui proses ini, otak mereka akan menerawang jauh tanpa batasan. Akhirnya, mungkin mereka akan merekacipta sesuatu dan merealisasikan apa yang pernah digambarkan oleh fikiran tadi. Hebat bukan? Ternyata, memang ada kajian yang telah membuktikan bahawa golongan yang kreatif adalah mereka yang selalu termenung!

Jangan bagi anak main handphone

3. MAHIR BERFIKIR

Untuk mengatasi rasa bosan, ia memerlukan pelbagai idea dan eksperimen cuba jaya. Dalam jangka masa panjang, kebosanan ini memberi peluang kepada otak mereka untuk menjadi lebih produktif kerana mereka telah dilatih untuk menyelesaikan masalah. Kajian oleh saintis di Bar-Ilan University mendapati bahawa faktor ini dapat membantu seseorang melakukan kerja dengan lebih efisyen dan positif.

4. PELUANG MENEROKA HOBI

Tidak dinafikan, pelbagai aktiviti yang dirancang seperti bersukan dan bermain muzik mampu memberi manfaat kepada perkembangan fizikal, kognitif, budaya dan sosial mereka. Namun, anak-anak juga perlukan masa untuk bersendiri. Apabila mereka ‘terputus hubungan’ daripada dunia luar dan gajet, mereka akan meneroka perspektif baru dan timbullah hobi. Dengan cara ini, mereka akan lebih bersemangat dalam menetapkan kemahuan dan cita-cita mereka. Malah, mungkin juga ada bakat semulajadi yang tidak pernah kita ketahui.

5. BELAJAR BERKOMUNIKASI

Apabila anak-anak mula nampak sendiri minat masing-masing, secara tidak langsung mereka akan berusaha untuk memperlihatkan hasil imaginasi mereka. Mereka menjadi lebih berani menyatakan kemahuan mereka, dan mereka juga akan mencari cara untuk mencapainya dengan sokongan ibu bapa.

Sebenarnya, tindakan ini bukan saja memberi manfaat kepada anak-anak, tetapi juga orang dewasa. Dengan gangguan seperti TV, ‘smartphone’, atau kerja yang menimbun tinggi, anda tak mungkin akan mendapat inspirasi untuk pergi lebih jauh dalam hidup ini.

BILA ANAK CEPAT BOSAN

Apapun, ini bukan bermakna kita boleh ‘goyang kaki’ dan suruh mereka ‘main jauh-jauh’. Cumanya, kalau anak cepat bosan tak perlulah kita rasa bersalah dan mengalah dengan ‘menyuap’ pelbagai aktiviti untuk mereka. Sebaliknya, lihatlah perkara ini sebagai peluang untuk anda mengalakkan mereka menjadi seorang yang lebih dinamik.

Sumber dalaman

Kualiti dan nilai seperti menggalakkan mereka meneroka, bermain, memerhati, dan memberi tumpuan terhadap sesuatu yang mereka ingin tahu. Ia mungkin akan menyebabkan rumah anda bersepah. Yang penting, pantau mereka jika mereka melakukan sesuatu yang agak ‘susah’ atau luarbiasa seperti membina rumah kotak atau memanjat kusyen. Beri sokongan dan bantu mereka agar tidak cepat patah semangat. Pastinya ia akan memberi pengalaman serta pengajaran sepanjang hayat.

Sumber material

Sumber material bukanlah bererti mainan yang mahal atau peralatan bertaraf profesional. Tetapi, ia adalah bahan yang ‘simple’ seperti pen, kertas, cat warna, kotak kosong, dan sebagainya. Kadangkala anak sendiri ada idea untuk membuat eksperimen tertentu seperti membuat gunung berapi atau kek coklat. Jadi, bolehlah anda mendapatkan sumber yang bersesuaian.
Dengan galakan anda, anak cepat bosan pun boleh menjadi seorang lebih berdikari, bijak, dan kreatif. Mereka juga akan berasa lebih konfiden untuk menurut kata hati dan mempercayai kebolehan diri yang unik!

Hiburan

Hilangnya sebuah permata: Sudirman Haji Arshad

Published

on

Hari ini, genap 27 tahun pemergian penghibur kesayangan ramai, Allahyarham Sudirman Haji Arshad. Beliau telah menghembuskan nafas terakhir di kediaman kakaknya di Bangsar, Kuala Lumpur.

Beliau merupakan anak ke 7 daripada 9 adik-beradik dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Temerloh. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Abu Bakar Temerloh dan Sekolah Menengah Abu Bakar, Kuantan.

Pada tahun 1980, beliau telah menerima Ijazah Sarjana Muda Undang-undang dari Universiti  Malaya.

Bintang beliau mula bersinar apabila dinobatkan sebagai “Juara Bintang RTM 1976” pada 11 Ogos 1976 dan beliau berjaya merangkul gelaran Penghibur Nombor Satu Asia pada 19 Mei 1989 di Royal Albert Hall, London.

Lagu-lagu beliau masih kekal diputarkan sehingga kini dan masih menjadi siulan khususnya menjelang tanggal 31 Ogos.

Lagu Balik Kampung pula sering bermain dicorong-corong radio sempena perayaan Hari Raya (walaupun lagu Balik Kampung tidak dicipta untuk sambutan Hari Raya).

Al-Fatihah.

Continue Reading

Hiburan

JOM HABISKAN CUTI DI SKYTROPOLIS FUNLAND!

Published

on

Skytropolis Funland merupakan Indoor Theme Park di Sky Avenue Genting yang telah beroperasi sejak cuti sekolah bermula iaitu pada 8 December tahun ini.

Dengan keluasan 400,000 kaki persegi, ia akan membuatkan anda terasa seperti berada di dalam Filem Animasi.

Hampir 70% permainan telah dibuka kepada orang ramai pada cuti sekolah ini.

Harga tiket adalah seperti berikut:

Isnin – Khamis : RM10 setiap permainan

Jumaat – Ahad, Cuti Umum dan Cuti Sekolah : RM15 setiap permainan

Pas Unlimited : RM60

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Sumber : Taufulou.com

Dengan 24 jenis tarikan, sudah tentu tempat ini menarik untuk dikunjungi bersama keluarga. Antaranya adalah:

  • Sky Towers – Drop tower attraction
  • Spin Crazy – Pendulum ride
  • Balloon Race – Swing ride
  • Copper Express – Fun train ride
  • Jumping Spurs – Mini jumping tower for children
  • Ride ‘Em Round – Enchanting Merry Go Round
  • Stormy Voyage – Huge indoor swinging ship
  • Space Cadet – Controlled spinning ride
  • Whirly Bugs – Merry Go Round with gigantic bugs

Sumber : TODAYonline

Selain daripada permainan di atas, SkyTropolis turut menawarkan The Void, permainan Virtual Reality yang membolehkan pengunjung menikmati pengalaman berbeza di alam maya. Selain The Void terdapat juga, Star Wars: Secrets of the Empire, Ghostbusters, and Wreck-it Ralph. Setiap permainan berharga RM130.

Apa tunggu lagi? Jom ke SkyTropolis!

Continue Reading

Hiburan

#Top3WanitaMalaysia yang menempa nama di Hollywood!

Published

on

Ramai anak Malaysia yang telah berjaya melakar nama Malaysia di persada antarabangsa! Berikut merupakan #Top3WanitaMalaysia yang berjaya menempa nama di Hollywood!

#1 YUNA

Yunalis Zarai atau lebih dikenali sebagai YUNA, dilahirkan pada 14 November 1986 adalah antara anak Malaysia yang menempa nama di Malaysia dan juga di serata dunia dengan kemuculannya di Hollywood.

Beliau mula terkenal sekitar 2006 dengan penghasilan lagu-lagunya sendiri secara ‘underground’ dan seterusnya lagu beliau “Terukir di bintang” menjadi siulan ramai pada tahun 2o12 sehingga kini.

#2 TAN SRI MICHELLE YEOH

Tan Sri Michelle Yeoh, bukan nama asing dalam industri perfileman Hollywood, malah antara nama-nama besar yang sering muncul di layar perak sejak pembabitannya pada tahun 1984.

Terbaru, Tan Sri Michelle muncul dalam filem box office Hollywood, Crazy Rich Asians dan memegang watak sebagai Eleanor Sung-Young, ibu kepada watak utama, Henry Golding yang juga rakyat Malaysia!

#3 ZEE AVI

Izyan Alirahman atau lebih dikenali sebagai Zee Avi, dikenali di Hollywood dahulu sebelum di tanah airnya sendiri.

Associated Press (AP) telah menamakan album Zee Avi satu daripada album Top 10 pada tahun 2009 bersama-sama dengannya adalah album daripada nama-nama besar seperti Mariah Carey, Jay Z, Norah Jones dan Black Eyed Peas!

Jika anda rasa yang kami senaraikan ini tidak mencukupi, jom kongsikan dengan kami siapa lagi yang patut kami masukkan dalam senarai ini!

Continue Reading

Tular

Copyright © 2018 Malaysia Boleh