Connect with us

Fesyen

“Tidak ada istilah buang masa dalam hidup saya,” – Vivy Yusof

Published

on

Vivy Yusof bukan lagi nama asing  bagi penggemar fesyen di negara ini.

Bermula dengan FashionValet, beliau telah berjaya menempa nama di persada antarabangsa dan pernah dipaparkan media antarabangsa termasuklah BBC, The New York Times, Forbes dan banyak lagi!

Bagi beliau, Vivy tidak suka membuang masa kerana bagi beliau jika seseorang itu mempunyai banyak masa, mungkin ia akan disia-siakan begitu saja.

Fesyen

‘Akan Menipiskan Enamel Gigi’ – Doktor Sahkan Serbuk Arang Tak Boleh Putihkan Gigi

Bukan saja tidak putihkan gigi, malah arang boleh menyebabkan enamel gigi menipis.

Published

on

By

Produk pemutihan gigi berasaskan arang semakin bertambah di pasaran tempatan. Pengeluar produk sebegini membuat dakwaan serbuk arang berupaya memutihkan gigi jika menggunakan produk keluaran mereka. Pun begitu tiada bukti saintifik disertakan untuk menguatkan dakwaan mereka itu.

Doktor gigi, Dr Nur Sakinah Amran bercakap kepada Berita Harian mengenai dakwaan pengasas produk ini.

Mekanisme seperti magnet tarik kotoran

Arang tidak putihkan gigi

Menurut Dr Nur Sakinah, serbuk arang tidak bertindak secara langsung untuk memutihkan gigi. Dakwaan itu hanyalah  sekadar ‘trend’ yang diviralkan peniaga online untuk melariskan produk jualan masing-masing.

Walau bagaimanapun, secara teori doktor ini tidak menafikan arang boleh digunakan untuk menghilangkan kekotoran pada gigi yang disebabkan oleh tabiat minum kopi atau merokok.

Arang dipercayai mempunyai mekanisme seperti magnet untuk menarik serta memerangkap kotoran pada gigi. Apabila seseorang itu berkumur, secara teorinya kotoran terbabit akan keluar bersama.

Gigi hanya boleh nampak lebih bersih, tetapi tidak boleh putih seperti didakwa kerana serbuk arang tidak mempunyai apa-apa bahan aktif yang boleh membantu memutihkan gigi.

Serbuk arang menipiskan enamel gigi

Arang tidak putihkan gigi

Molekul serbuk arang sangat kasar dan bersifat menghakis. Kajian menunjukkan, penggunaan seawal empat kali sudah boleh menipiskan enamel gigi, sedangkan lapisan itu penting untuk melindungi dentin, selain lapisan ketiga iaitu pulpa selaku pusat saraf gigi.

Lapisan dentin secara asalnya lebih kuning berbanding enamel. Apabila enamel menipis ia tidak akan terbentuk semula dan dentin yang kuning akan berterusan terdedah. Ia menyebabkan dentin mula menyerap warna kelabu dari serbuk arang menyebabkan gigi bukan saja tidak putih, malah menjadi kelabu kekuningan.

Pernah rawat pesakit terhakis enamel sepenuhnya

Arang tidak putihkan gigi

Dedah Dr Nur Sakinah, dia pernah merawat pesakit yang telah terhakis gigi kerana enamel sudah haus sepenuhnya akibat penggunaan serbuk arang.

Keadaan ini menyebabkan pesakit itu diganggu rasa ngilu secara keseluruhan dan ia perasaan itu mengganggu rutin hariannya.

Fungsi arang sebenarnya sama seperti kayu sugi iaitu untuk membersihkan gigi, bukannya memutihkan. Penggunaannya juga tidak boleh berlebihan kerana ia turut berisiko menipiskan lapisan enamel.

Sumber: Berita Harian

Continue Reading

Fesyen

“Menghormati orang lain dan hidup harmoni bersama,” – Amber Chia

Published

on

“Malaysians welcome you,”

Itu ayat yang sering meniti di bibir personaliti yang tidak asing lagi dalam dunia peragaan tempatan dan juga antarabangsa, Amber Chia, 37, yang dilahirkan Teluk Intan, Perak dan dibesarkan di Tawau, Sabah.

Beliau sering mempromosikan Malaysia di mana sahaja beliau berada.

All the best Amber Chia!

 

 

Continue Reading

Fesyen

PETIKAN INSPIRASI KEPADA KAUM WANITA

Published

on

Neelofa atau nama sebenarnya Noor Neelofa Mohd Noor, 28 tahun, pengasas dan pengarah NH Prima International Sdn Bhd, telah tersenarai dalam Forbes 30 Under 30 Asia 2017

Beliau merupakan bukti nyata bahawa wanita Malaysia juga boleh berjaya.

Bagi beliau, kejayaan yang dikecapi boleh menjadi inspirasi kepada semua bukan sahaja untuk meningkatkan keyakinan diri malah untuk menjadi lebih kuat untuk menghadapi rintangan akan datang.

Sumber daripada:

Akaun Instagram @neelofar, Petikan daripada laman Forbes

Continue Reading

Tular

Copyright © 2018 Malaysia Boleh