Connect with us

dunia

Teh Tarik dan Thai Tea adalah sama?

Published

on

Cha Yen (ชาเย็น) atau Thai Tea atau Teh Ais Thai adalah minuman air sejuk yang biasa dijajakan di jalanan negara Thailand ini mula mendapat perhatian orang Malaysia pada suku terakhir tahun 2015. Sebelum ini fenomena Teh Ais Thai telah melanda orang Indonesia pada sekitar tahun 2014.

Asalnya Thai Tea ini dibuat daripada teh Ceylon yang kuat. Tapi disebabkan oleh harga teh Ceylon mahal, orang Thai buat sendiri teh versi mereka yang dikenali sebagai Bai Miang yang telah ditambah dengan pewarna makanan. Selain itu, ia akan turut dicampur dengan bunga lawang, asam jawa, buah pelaga dan rempah lain.

Pada waktu ini kelihatan makin ramai orang mengiklankan serbuk teh premix dari Thailand yang lebih dikenali sebagai ‘Thai Tea’ di Facebook dan Instagram.

Teh Ais Thai ini kelihatan seperti air Teh Tarik atau Teh Susu kita tapi ia sebenarnya tidak serupa. Terdapat beberapa perbezaan yang ketara, antaranya:

  • Warna Teh Ais Thai ialah kejinggaan. Manakala warna Teh Tarik ialah keperangan.
  • Teh Ais Thai dibuat dengan menggunakan teh khas dari Thailand. Manakala Teh Tarik boleh menggunakan serbuk daun teh yang biasa kita bancuh harian seperti Boh dan Lipton.
  • Aroma Teh Ais Thai berbeza dengan aroma Teh Tarik
  • Teh Ais Thai tak perlu ditarik, cukup sekadar dikacau rata. Manakala Teh Tarik perlu ditarik bagi menghasilkan buih.
  • Bahan-bahan Teh Ais Thai berbeza dengan bahan-bahan Teh Tarik kerana Teh Ais Thai menggunakan dua jenis susu iaitu susu pekat manis dan susu evaporasi.

Imej: Krapow.com

Artikel ini dipetik daripada : TheVocket.com

covid-19

BERAKHIRNYA MORATORIUM, APAKAH YANG AKAN TERJADI SETERUSNYA?

Published

on

Tiada siapa menyangka tahun 2020 merupakan tahun paling mencabar bagi ramai di antara kita. Di dalam ketidaktentuan keadaan kesihatan global, ekonomi negara di seluruh dunia turut terkesan akibat ancaman pandemik Covid-19.

Industri yang menerima impak paling besar semestinya sektor pelancongan berikutan sekatan daripada dalam dan luar negara. Berdasarkan laporan yang dikeluarkan Berita Harian, di Malaysia sahaja, direkodkan kerugian mencecah RM45 bilion dalam tempoh Januari hingga Jun.

Paling utama, pekerja yang berada dalam sektor ini menerima impak yang jauh lebih besar apabila diberhentikan kerja atau diberikan cuti tanpa gaji berikutan sekatan-sekatan ini. Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri, berkata angka yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) bagi April tahun ini, jumlah pekerjaan menurun sebanyak 1.0 peratus kepada 14.93 juta orang berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Pelaksanaan moratorium dijalankan apabila ramai di antara kita terkesan apabila kebanyakan urusan perniagaan dan perkhidmatan dihentikan ketika Perintah Kawalan Pergerakan mula dilaksanakan. Rakyat telah ada lebihan wang ekoran pelaksanaan moratorium ini dan ini mendorong aktiviti pelancongan dan aktiviti perniagaan dalam negara giat dijalankan.

Meskipun aktiviti pelancongan dalam negara semakin rancak berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mula menampakkan perkembangan positif, nasib sebilangan besar daripada pemain industri dan rakyat masih tidak diketahui sehingga kini.

Pakej-pakej rangsangan ekonomi turut diperkenalkan bagi menyerap impak pandemik Covid-19. Kadar pengangguran pada Julai 2020 turun kepada 4.7 peratus atau 28,200 orang berbanding 4.9 peratus yang direkodkan pada bulan sebelumnya dengan jumlah keseluruhan penganggur adalah 745,100.

Pakej Rangsangan Ekonomi PKS. Kredit infografik Bernama

Ramai yang menjangkakan peniaga khususnya perusahaan kecil dan sederhana (SME) akan gulung tikar impak daripada berakhirnya moratorium ini. Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) menjangkakan terus meningkat mencecah 12 peratus daripada keseluruhan 15 juta tenaga kerja di negara ini.

Namun, apa yang bakal berlaku selepas moratorium berakhir pada 30 September 2020? Adakah kesan positif daripada pakej-pakej rangsangan ekonomi akan kekal selepas ini? Semoga rakyat akan kekal bersatu dalam menghadapi waktu-waktu sukar ini.

 

Continue Reading

covid-19

Impak Pengangguran terhadap ekonomi Malaysia Pasca Covid-19?

Published

on

Adakah kita sudah bersedia? Bagaimana pula dengan persediaan negara dalam menghadapi pengangguran secara besar-besaran ini?

Continue Reading

dunia

Globalisasi dan Fakta Sejarah

Published

on

Fakta sejarah amat penting walaupun berada didunia globalisasi

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: